Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα πρόταση για ΑΤΑ – Εργοδότες λένε «ναι», οι συντεχνίες κρατούν το κλειδί

Avatar photo

Published

on

Κυβέρνηση και εργοδότες φαίνεται να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους αναφορικά με την απόδοση της ΑΤΑ, έπειτα από τροποποιήσεις και απαλοιφές σημείων που προκαλούσαν αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών. Πλέον, το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαρτάται από τις συντεχνίες, οι οποίες αναμένεται να αξιολογήσουν σήμερα τις νέες παραμέτρους της πρότασης.

Μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων, κατά το οποίο το θέμα της ΑΤΑ φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο —μετά και την απόρριψη από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ του κυβερνητικού προσχεδίου για «μόνιμη συμφωνία στην ΑΤΑ»— η εικόνα μέχρι αργά χθες το βράδυ έδειχνε ότι επετεύχθη εκ νέου σύγκλιση με την εργοδοτική πλευρά. Το βάρος πλέον μετατοπίζεται στις συντεχνίες, που καλούνται να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τις διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο που είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο είχαν ήδη συναινέσει. Είμαστε, επομένως, πολύ κοντά είτε στη λύση του ζητήματος της ΑΤΑ ακόμη και εντός της ημέρας, είτε σε ένα νέο αδιέξοδο, εφόσον οι συντεχνίες δεν δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο συμφωνίας —το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη συνέχεια— αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στις 9:00 το πρωί από την εκτελεστική γραμματεία του ΚΕΒΕ, ενώ για τις 5:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των συντεχνιών στα γραφεία της ΣΕΚ.

Τα δεδομένα

Για τους εργοδότες, «κόκκινη γραμμή» παραμένει η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στον κατώτατο μισθό, καθώς και η εξουσιοδότηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν μέτρα για την επέκτασή της, ώστε να καλύπτει περισσότερους εργαζομένους, συνοδευόμενη από αντισταθμιστικά οφέλη προς τις επιχειρήσεις.

Υπήρξε συμφωνία ώστε ο κατώτατος μισθός να ανανεώνεται ανά διετία, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ενώ αλλάζει το λεκτικό που αφορά την επέκταση της ΑΤΑ σε περισσότερες επιχειρήσεις.

Η εργοδοτική πλευρά φαίνεται να συναινεί στη σταδιακή αύξηση της απόδοσης της ΑΤΑ στο 100% για όσους την λαμβάνουν, εντός 18 μηνών — από 66,7% σήμερα, σε 80% την 01/01/2026, 90% την 01/07/2026 και 100% την 01/07/2027. Παράλληλα, συμφωνείται ανώτατο όριο 4% στον πληθωρισμό και καθορίζεται ότι η ΑΤΑ θα παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ του προηγούμενου έτους είναι θετική.

Οι συντεχνίες

Από την πλευρά των συντεχνιών, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι συγκρατημένη, με εμφανή επιφυλακτικότητα, αν και με διαφοροποιημένους τόνους.

«Θα αξιολογήσουμε συνολικά τα δεδομένα που συνδέονται με το ζήτημα της ΑΤΑ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, αποφεύγοντας να προκαταβάλει τη στάση της οργάνωσης.

Από τη γενική γραμματεία της ΠΕΟ τονίστηκε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεσμεύονται από την απόφαση της πανσυνδικαλιστικής να αποδεχθούν την κυβερνητική πρόταση ως έχει. Σύμφωνα με την ΠΕΟ, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν αλλοιωθούν ουσιώδη στοιχεία της αρχικής πρότασης.

«Μας ανησυχεί η στάση των εργοδοτών. Είχαμε συμφωνήσει στην παρουσία των δύο υπουργών, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε αναδίπλωση, κάτι που προκαλεί προβληματισμό. Οι συντεχνίες δεν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία που θα αλλοιώνει τη φιλοσοφία της ΑΤΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Στέλιος Χριστοδούλου.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, σημείωσε πως «οι τέσσερις συντεχνίες που συμμετέχουν στον διάλογο θα αξιολογήσουν από κοινού τα δεδομένα και θα λάβουν τη συλλογική τους απόφαση».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανασχηματισμός Χριστοδουλίδη – Ποιοι Μπαίνουν στην Κυβέρνηση

Avatar photo

Published

on


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Πρόεδρος είχε νωρίτερα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για τις προωθούμενες αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία, ενώ προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό με όλους τους αποχωρούντες υπουργούς, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε μέσω SMS τα μέλη του ΔΗΚΟ, την ώρα που στα επιτελεία της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ επικρατούσε άγνοια, με τα στελέχη τους να πληροφορούνται τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ. Οι επιλογές του Προέδρου προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Δαμιανός και Χαραλαμπίδης αποτελούν δύο από τους τρεις αντιπροέδρους του ΔΗΚΟ, ενώ ο κ. Μουσιούττας θεωρείται από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΠΑ στη Βουλή. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής, όπως και η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, συγκαταλέγονταν στα 100 άτομα που είχαν στηρίξει τον κ. Χριστοδουλίδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι από το Υπουργείο Ενέργειας αποχωρεί ο Γιώργος Παπαναστασίου, από το Εργασίας ο Γιάννης Παναγιώτου, ενώ ο κ. Χαρτσιώτης αποχωρεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου Προεδρίας. Από το Υφυπουργείο Πρόνοιας αποχωρεί επίσης η Μαριλένα Ευαγγέλου. Στο Υπουργείο Υγείας, τον κ. Δαμιανό θα διαδεχθεί ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ενώ τον Μάριο Χαρτσιώτη στο Δικαιοσύνης αντικαθιστά ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, αποφάσισε όπως προβεί στις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης»:

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Δαμιανός… Ο κ. Δαμιανός γεννήθηκε στη Λευκωσία (Αρχάγγελο), με καταγωγή από τον Πολύστυπο και τη Λάρνακα.

Είναι δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής (LLB) με άριστα από το Πανεπιστήμιο Southampton — όπου βραβεύθηκε για την κορυφαία ακαδημαϊκή του επίδοση — και κάτοχος μεταπτυχιακού (LLM) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Cambridge, επίσης με διάκριση από το Fitzwilliam College. Κατέχει τον επαγγελματικό τίτλο Solicitor του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας. Εργάστηκε σε διεθνείς νομικούς οίκους του Λονδίνου (Simmons & Simmons και Hogan Lovells), με εξειδίκευση σε εταιρικά, εμπορικά και ενεργειακά θέματα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και το 2010 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.


Ο κ. Φυτιρής γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Φοίτησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά, ολοκλήρωσε και σπουδές Πολιτικού Μηχανικού. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά για 40 χρόνια, σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Αποστρατεύτηκε το 2018 με τον βαθμό του Υποναυάρχου και τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε Διευθυντής της νέας Μαρίνας Αγίας Νάπας.

Υπουργός Υγείας διορίζεται ο κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδη

Γεννημένος στη Λεμεσό το 1978, είναι δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Νομική (Barrister-at-Law) και μεταπτυχιακού τίτλου Masters στη Νομική. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.Κ. Λεμεσού, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος στη Λεμεσό. Παράλληλα, προεδρεύει της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

αναλαμβάνει η κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα… Η κα Παπαέλληνα είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδίκευση στη Φυσική Αγωγή.

Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο California State University Chico με διάκριση. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, εκπόνησε με Άριστα τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαθέτει πλούσια δράση στον τομέα του Ολυμπισμού, της Ολυμπιακής Παιδείας και της Διοίκησης Αθλητισμού, με μακροχρόνια εθελοντική προσφορά σε σημαντικούς θεσμούς στην Κύπρο και διεθνώς. Κατέχει, μεταξύ άλλων, θέσεις σε επιτροπές των EOC, EOA, ANOC και FIMS. Παράλληλα, είναι Κοσμήτορας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και συμμετέχει στην Κυπριακή Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ, είναι μέλος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΠΣΦΝ.

Επίτροπος Προεδρίας αναλαμβάνει ο κ. Μάριος Χαρτσιώτη


Γεννημένος στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε πρακτική στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και εγγράφηκε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 1988. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MA) στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Από το 1990 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εξετάσεων στον νομικό κλάδο, ενώ είναι εγγεγραμμένος διαιτητής στο Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, καθώς και Σύμβουλος Αφερεγγυότητας. Έχει διατελέσει μέλος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και του Αθλητικού Εφετείου της ΚΟΠ, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διάφορα σωματεία και ιδρύματα. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου.

Η τελετή διαβεβαίωσης και ανάληψης καθηκόντων των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2025.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τα απερχόμενα μέλη της Κυβέρνησης για τη σημαντική τους συνεισφορά και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

Continue Reading

#exAformis

#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο Εξ Αφορμής αναλύουμε όλα όσα απασχολούν την επικαιρότητα:


τη συνάντηση Βουλευτών και ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις εξελίξεις γύρω από τον Μιχάλη Γιακουμή μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΠΑ, την πρωτοβουλία «Υιοθετήστε μια οικογένεια για τα Χριστούγεννα», τα ανησυχητικά στοιχεία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και το νέο θρίλερ με τις εξώσεις και τη μακρά δικαστική του ιστορία.

Στο στούντιο καλεσμένοι οι Στέλιος Ξιούρης και Ιζαμπέλα Τάκα, που σχολιάζουν, αξιολογούν και εξηγούν τις προεκτάσεις κάθε θέματος.

📺 Σύντομα στο Vouli.TV. Μείνετε συντονισμένοι.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο νησί για συνομιλίες η Ολγκίν – Χρονοδιάγραμμα συναντήσεων με Έρχιουρμαν και Χριστοδουλίδη

Avatar photo

Published

on

Νέο κύκλο επαφών στην Κύπρο εγκαινιάζει σήμερα η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία αφίχθη στο νησί το βράδυ της Πέμπτης.

Η κ. Ολγκίν αναμένεται στις 11 σήμερα το πρωί να έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παράλληλα, αύριο στις 10 το πρωί, η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Έρχιουρμαν θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε κοινή σύσκεψη υπό τον συντονισμό της κ. Ολγκίν, όπως είχε γνωστοποιήσει ο εκπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ολγκίν είχε συμμετάσχει διαδικτυακά στην πρώτη συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουφάν Έρχιουρμαν, μετά την εκλογή του τελευταίου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, ο οποίος φιλοξένησε τους δύο ηγέτες στην οικία του, στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia