ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νομοσχέδιο που διχάζει: Τροποποιούνται οι ορισμοί «γυναίκας» και «φύλου» – Ποιοι αντιδρούν
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε πρόταση νόμου που εξετάστηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με αντικείμενο την τροποποίηση των ορισμών των λέξεων «γυναίκα» και «φύλο» στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Σύμφωνα με τους εισηγητές, η αλλαγή είναι αναγκαία ώστε οι ορισμοί να ευθυγραμμιστούν με την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1385 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Την πρόταση συνυπογράφουν οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης (ΔΗΣΥ) και Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ).
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε ότι «η κοινή λογική έχει εγκαταλειφθεί» και πως «οι αυτονόητοι ορισμοί έχουν χάσει το νόημά τους». Υποστήριξε ότι το φύλο καθορίζεται από τη βιολογία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και δεν αποτελεί αντικείμενο επιλογής ή αυτοπροσδιορισμού. Πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία «που επαναφέρει τα πράγματα στη φυσική τους τάξη, βάσει της πραγματικής βιολογίας».
Η βουλευτής Λευκωσίας, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, χαρακτήρισε την πρόταση ως επικίνδυνη, τονίζοντας ότι «αφαιρεί θεμελιώδη δικαιώματα από τα τρανς άτομα και βασίζεται σε θεμελιώδη παραπλάνηση». Όπως ανέφερε, οι εισηγητές υποστηρίζουν πως η πρόταση εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, «όμως στην πραγματικότητα την παραβιάζει κατάφωρα». Επεσήμανε ότι τόσο η Οδηγία 2024/1385 όσο και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ρητά προστατεύουν τα τρανς και διεμφυλικά άτομα από διακρίσεις.
Η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε πως η πρόταση παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η προστασία των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί στερώντας δικαιώματα από άλλους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε, προσθέτοντας πως η πρόταση «εργαλειοποιεί τα ζητήματα ισότητας» ενόψει εκλογών.
Ο εκπρόσωπος της ACCEPT Κύπρου, Στέφανος Ευαγγελίδης, χαρακτήρισε την πρόταση «νομικά ασύμβατη» με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επεσήμανε πως τόσο η Οδηγία όσο και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ορίζουν ρητά ότι οι γυναίκες περιλαμβάνουν και τα τρανς ή ίντερσεξ άτομα, καθώς και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι, παρά τη σαφή τοποθέτηση θεσμών όπως η Επίτροπος Ισότητας, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δύο βουλευτές επιμένουν. Προειδοποίησε ότι αν η πρόταση προχωρήσει, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλοκές στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές να «διαβάζουν περισσότερο» και να «σέβονται τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας».
Η εκπρόσωπος του γυναικείου κινήματος της ΠΟΓΟ, Ελένη Ευαγόρου, εξέφρασε απορία για τα κίνητρα πίσω από την κατάθεση της πρότασης. «Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κοινωνικό έρεισμα που οδήγησε σε αυτή την πρόταση νόμου», είπε, σημειώνοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών αφορούν την ανεπαρκή στήριξη από τις δομές και τις δυσκολίες στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όχι τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Η κ. Ευαγόρου τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία μόλις ένα τρανς άτομο έχει εξυπηρετηθεί από δομές για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, γεγονός που δείχνει πως δεν υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα που να δικαιολογεί τέτοιες αλλαγές ή διαχωρισμούς.
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis4 weeks agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής

