Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Πρόχειρο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση μέσω διατάγματος ποδοσφαιρικών αγώνων ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή δεν πρόκειται να συζητήσει ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει επιφανειακές αλλαγές του προηγούμενου.

Χρειάζεται να σοβαρευτεί η κυβέρνηση, ανέφερε μιλώντας χθες στον ΑΣΤΡΑ, επισημαίνοντας πως κατατέθηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με ελάχιστες αλλαγές από το προηγούμενο και χωρίς να γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Προτού αλλάξεις έναν νόμο, πρέπει να αξιολογήσεις κατά πόσο αυτός που έχεις είναι προβληματικός», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι όντως αποδείχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να απαντήσει στο πρόβλημα της βίας, που είναι κοινωνικό φαινόμενο.

Ο κος Δαμιανού κατήγγειλε ότι σε έναν δρακόντειο νόμο προσπαθούν να προσθέσουν ακόμα πιο δρακόντειες πρόνοιες που περιστέλλουν περαιτέρω δικαιώματα και ελευθερίες. Και μάλιστα, προσθέτει, εναποθέτουν στα χέρια ενός ανθρώπου με διατάγματα να αποφασίζει αν θα διεξάγεται ή όχι ένας αθλητικός αγώνας. Έκανε λόγο για θεσμική ανεπάρκεια εφαρμογής των ήδη υφιστάμενων νόμων και σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν συμβουλευτεί την επιστημονική κοινότητα και δεν έλαβαν υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών.

Την αντίθεσή του προς το ν/σ εξέφρασε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Άστρα» δήλωσε ότι η πρόθεση για διακοπή των αγώνων από την κυβέρνηση δείχνει πλήρη άγνοια των κανονισμών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, όπου υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Διερωτήθηκε πώς θα αποφασίζεται η ακύρωση ενός αγώνα ύστερα από δήθεν πληροφορίες που θα λαμβάνουν. Διερωτήθηκε πού γίνεται αυτό, προσθέτοντας ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί ομολογία ανικανότητας.

Πρόσθεσε ότι η πρόθεση για αύξηση των μελών της Αστυνομίας αποδεικνύει, επίσης, την αποτυχία του συστήματος σε μια χώρα που ο αριθμός των μελών της Δύναμης είναι από τους μεγαλύτερους σε σχέση με τον πληθυσμό. «Όταν ξοδεύουμε πόρους, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό, αυτά θα έχουμε», επεσήμανε ο κος Ευσταθίου, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται σωστός τρόπος κατανομής εργασίας στο αστυνομικό σώμα.

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο ΔΗΣΥ, μέσω ανακοίνωσης, αναφέροντας πως το ν/σ ήρθε καθυστερημένα στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αργοπορίας για πάταξη της οπαδικής βίας σε αθλητικούς χώρους. Τονίζει πως ήδη κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα φιλήσυχων φιλάθλων, προβαίνοντας μάλιστα σε εισηγήσεις.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.