«Από το 20% φτάσαμε στο 80%· είμαστε πλέον κοντά στον στόχο μας και κανείς δεν θα διανοηθεί να μας επιτεθεί», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας πως η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει «ξεκάθαρη επιτάχυνση» στην παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, «οι σειρήνες της τραγωδίας ηχούν ακόμη», ανέφερε με νόημα στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν ξεχνούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα», τόνισε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε «λύση» νομιμοποιεί τη διχοτόμηση του νησιού. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, οργανώνουν μια ακόμη προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα, επιχειρώντας να εδραιώσουν διεθνώς την αντίληψη ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι μια αμετάκλητη πραγματικότητα.
Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% της κυπριακής επικράτειας, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την ίδια την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να αναλάβει τις ευθύνες της. «Η μη λύση δεν αποτελεί λύση. Μοναδικός εθνικός στόχος είναι η απομάκρυνση της κατοχής, η επιστροφή των προσφύγων και η επανένωση της πατρίδας μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ερντογάν και η κλιμάκωση του μιλιταρισμού
Η τουρκική απάντηση σε κάθε διπλωματική πρόκληση έρχεται μέσα από μια επιθετική στρατηγική στρατιωτικοποίησης, με στόχο την εδραίωση της νεο-οθωμανικής πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας», αγνοώντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει διαρκώς τον στρατιωτικό τομέα της οικονομίας, επενδύοντας στην εγχώρια παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, βαλλιστικών πυραύλων, drones και φρεγατών.
«Από το 20% φτάσαμε στο 80% και κανείς δεν θα τολμήσει να μας αγγίξει», δήλωσε με έμφαση ο ίδιος, επισημαίνοντας την επιτάχυνση στην παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία προχωρά στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού ΚΑΑΝ, με την αρμόδια Αρχή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) να παραγγέλνει το έκτο πρωτότυπο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ulusavunma.com, η νέα παραγγελία θα επιτρέψει στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) να επιταχύνει κρίσιμες δοκιμές: από πειράματα σε αεροδυναμικές σήραγγες έως ελέγχους ηλεκτρονικών συστημάτων και δοκιμές ταχύτητας και ελιγμών. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν απαραίτητο στάδιο για την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξή του στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεν έχουμε βλέψεις πέρα από τα σύνορά μας, αλλά κανείς δεν τολμά να μας προκαλέσει», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκοντας να παρουσιάσει την Άγκυρα ως περιφερειακή δύναμη ισορροπίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού στο ΝΑΤΟ.
Πυρηνική στροφή της τουρκικής κοινής γνώμης
Η κλιμακούμενη αίσθηση απειλής και ο εθνικιστικός λόγος φαίνεται να οδηγούν την τουρκική κοινή γνώμη προς πιο ριζοσπαστικές θέσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Research Istanbul, το 71% των Τούρκων πολιτών δηλώνει υπέρ της απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 1–5 Ιουλίου, έδειξε πως μόλις το 18% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην έναρξη πυρηνικού εξοπλισμού από την Άγκυρα.
Παράλληλα, το 72% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Τουρκίας σε περίπτωση απειλής, ενώ μόνο το 48% θεωρεί πως η χώρα διαθέτει ικανοποιητική αντιαεροπορική άμυνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) από το 1979, η οποία ρητά απαγορεύει την παραγωγή, απόκτηση ή δοκιμή πυρηνικών όπλων. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαρύτατες κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση. Ωστόσο, όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στη Ναυτεμπορική, η παγκόσμια αστάθεια και η ανασφάλεια ωθούν τους λαούς σε αναζήτηση ισχυρών αποτρεπτικών εργαλείων – με αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό 71% των Τούρκων να υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων.
Ανατροπές στη Συρία και ρωσική υποχώρηση
Ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Φατίχ Τσεκιργκέ, αρθρογραφώντας στη Hurriyet, επαίρεται ότι η Άγκυρα έχει επιτύχει την απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Συρία και αξιώνει στήριξη από τη Δύση. «Ρωσικά μαχητικά MIG-29 στάθμευαν στη Λατάκεια και το λιμάνι της Ταρτούς. Τώρα δεν έχει απομείνει τίποτα», αναφέρει, ζητώντας ενεργότερη υποστήριξη προς την τουρκο-συμμαχική κυβέρνηση των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλ-Σαράα, που φέρεται να απομακρύνεται από Ρωσία και Ιράν, υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στη Συρία, ενώ παραχώρησε τη λειτουργία του λιμανιού της Ταρτούς στον παγκόσμιο κολοσσό logistics DP World με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αυτή η κρίσιμη κίνηση ακολούθησε την απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν την οργάνωση του Αλ Σαράα από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τη 49ετή σύμβαση με τη ρωσική Stroytransgaz για το λιμάνι της Ταρτούς. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η Λατάκεια, περνά σε 30ετή εκμετάλλευση από τη γαλλική CMA CGM, στην οποία η τουρκική Yıldırım Holding κατέχει μερίδιο 24%.
Όπως παρατηρεί ο Τσεκιργκέ, αυτό το πλέγμα συμφωνιών κλείνει την πρόσβαση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον απλώς γέφυρα – είναι διαμορφωτής του νέου περιφερειακού παιχνιδιού», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
Be the first to write a comment.