Off the Record
Ο Πόλεμος στο Ιράν και η Σκιά της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Όχι καμπανάκι, αλλά οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας χτυπούν δυνατά και μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που δεν βρίσκεται πλέον προ των πυλών, αλλά εντός των τειχών. Ο πόλεμος στο Ιράν έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτό και αφορά την ίδια την ασφάλεια της Κύπρου.
Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προστάτιδα δύναμη την Ελλάδα, την Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ήταν καθοριστική όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της Κύπρου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργείται μια ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας για την Κύπρο. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η Κύπρος και ο ρόλος που διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Η φρεγάτα Κίμων το καμάρι του Ελληνισμού
Για τον λόγο αυτόν, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δημιούργησαν μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας γύρω από την Κύπρο, γεγονός που καταγράφεται ως ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, πρέπει όλες οι χώρες –και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες– να είναι προετοιμασμένες ότι ενδέχεται να βιώσουν την τρομοκρατία σε όλο της το εύρος, κάτι που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, οι φανατικοί Φρουροί της Επανάστασης του καθεστώτος των μουλάδων έχουν ορκιστεί εκδίκηση. Μια μεγάλη μερίδα από αυτούς ενδέχεται να επιχειρήσει να εισέλθει στην Ευρώπη με το πρόσχημα του πολιτικού πρόσφυγα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, τα πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης
Παράλληλα, ενδέχεται να στοχοποιηθούν και χώρες που θεωρείται ότι συνέβαλαν ή βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συχνά αναφέρεται είναι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτόν καθίσταται επείγουσα η λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας. Οι χώρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο οφείλουν να κινηθούν έγκαιρα και αποφασιστικά, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι ένα ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτών των φανατικών κύκλων του ιρανικού καθεστώτος θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η απειλή των λεγόμενων «μοναχικών λύκων», οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν εξίσου επικίνδυνοι με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ. Η τρομοκρατία δεν αποτελεί πλέον μια αυστηρά οργανωμένη στρατιωτική δομή με σαφή ιεραρχία, όπως συνέβαινε με το ISIS την περίοδο του λεγόμενου Χαλιφάτου.
Η τρομοκρατία μεταμορφώνεται. Γίνεται πιο ατομική, πιο ψηφιακή και, παραδόξως, πιο αόρατη για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Έτσι ανατρέπονται σχεδόν μια δεκαετία βελτίωσης της παγκόσμιας ασφάλειας.
Στις 29 Ιανουαρίου 2026, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών-μελών, πρόσθεσε επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος ήταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι πολίτες.
Υ.Γ.: Η κλιμάκωση της έντασης φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια προκαλεί συζητήσεις: τον ρόλο των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο. Οι βάσεις αυτές, που λειτουργούν στο νησί για δεκαετίες, ενδέχεται να εμπλέκουν την Κύπρο σε διεθνείς συγκρούσεις χωρίς η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει άμεσο έλεγχο στις στρατιωτικές αποφάσεις. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος στο Ιράν δημιουργεί νέες γεωπολιτικές εντάσεις και ενδεχόμενες ενέργειες αντιποίνων, η παρουσία αυτών των βάσεων μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε πιθανό στόχο.

Το ζήτημα αυτό έθεσε δημόσια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς λειτουργίας των βρετανικών βάσεων. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ανησυχία: η ασφάλεια της Κύπρου δεν μπορεί να εξαρτάται από στρατιωτικές δραστηριότητες τρίτων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες ενδέχεται να την εμπλέκουν σε συγκρούσεις πέρα από τη δική της πολιτική βούληση.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Προεδρικές Εκλογές 2028: Τα πρόσωπα, οι ισορροπίες και τα πιθανά σενάρια
Αν και οι προεδρικές εκλογές του 2028 απέχουν ακόμη σχεδόν δύο χρόνια, το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο έντονων διεργασιών. Τα κόμματα αξιολογούν τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναζητούν στρατηγικές συμμαχίες και προετοιμάζονται για μια αναμέτρηση που αναμένεται να επηρεαστεί τόσο από την οικονομία και το Κυπριακό όσο και από τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα αφορά το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι θα επιδιώξει να διαμορφώσει εκ νέου ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο, αντίστοιχο με εκείνο που τον οδήγησε στην εκλογική του νίκη το 2023. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνολική εικόνα της οικονομίας.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει. Η ηγεσία του κόμματος έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι στρατηγικός στόχος είναι η αυτόνομη διεκδίκηση της Προεδρίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο στήριξης του νυν Προέδρου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην εσωκομματική διαδικασία για την επιλογή υποψηφίου.
Η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, θεωρείται από πολλούς ως το επικρατέστερο πρόσωπο για να διεκδικήσει το χρίσμα του ΔΗΣΥ. Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος διαμορφώνεται ήδη ένα δεύτερο ισχυρό κέντρο ενδιαφέροντος. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει ουσιαστικά αρχίσει από τώρα την πολιτική του προετοιμασία, ενισχύοντας το οργανωτικό του επιτελείο και αναπτύσσοντας δίκτυο πολιτικών επαφών σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι προτίθεται να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος, γεγονός που προδιαγράφει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εσωκομματική αναμέτρηση.

Η πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου και του Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Στελέχη και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβαση αυτής της διαδικασίας θα επηρεάσει όχι μόνο τη συνοχή του ΔΗΣΥ αλλά και τις γενικότερες πολιτικές ισορροπίες ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιλογή προσωπικότητας που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ευρύτερου προοδευτικού σχήματος. Στόχος της ηγεσίας του κόμματος παραμένει η διαμόρφωση μιας υποψηφιότητας με δυνατότητα να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν των παραδοσιακών κομματικών ορίων και να εξασφαλίσει παρουσία στον δεύτερο γύρο.

Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται συγκαταλέγεται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος διατηρεί στενή πολιτική σχέση με το ΑΚΕΛ και έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δεν αποκλείει νέα υποψηφιότητα.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο ακούγονται τα ονόματα της Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, καθώς και του πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χρίστου Στυλιανίδη, ως προσωπικότητες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την Προεδρία με τη στήριξη ή την υποστήριξη ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Το μεγάλο ερώτημα των επόμενων δύο ετών είναι κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις θα οδηγηθούν σε νέες συνεργασίες ή σε πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος. Η πορεία της κυβέρνησης, οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες θα διαμορφώσουν το τελικό σκηνικό.
Σε αυτό το στάδιο, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένο. Εκείνο που διαφαίνεται, ωστόσο, είναι ότι η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά αρχίσει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η κινητικότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, η αναμενόμενη υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ για την ανάδειξη υποψηφίου και το ενδεχόμενο νέας διεκδίκησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη συνθέτουν ένα πολιτικό σκηνικό που προμηνύει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες προεδρικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Του ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Δυσαρέσκεια μέσω facebook δεν λαμβάνεται υπόψη
Η κοινωνική δυσαρέσκεια στην χώρα μας εκφράζεται με την εκτόνωση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου η πλειοψηφία των Ευρωττοπουζοκυπραίων έχει την εντύπωση ότι λαμβάνεται υπόψη από τους πολιτικούς. Ούτε καν ασχολούνται και μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι σας λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτέρως επειδή το παίζετε δημοσιογράφοι στο facebook.
Πάντως έχουμε την υπομονή. Περιμένουμε την στιγμή που θα κάψουν τα κίτρινα εσώρουχα και θα βρουν τα κίτρινα γιλέκα που έχουν καταχωνιασμένα στις αποθήκες. Να μην μας κοροϊδεύουν, τουλάχιστο. Να προσπαθούν να διορθώσουν όλα εκείνα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Πληρώνονται αδρά για να προστατεύουν τους πολίτες και να μην κλαψουρίζουν εκ των υστέρων και να πετάνε εκβιασμούς και αερολογίες όταν τους ανακοινώνουν ότι δεν θα τους ανανεώσουν το συμβόλαιο.
Απαιτήστε από τον κοινοτάρχη της γειτονιάς σας έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής σας. Δεν είναι ανάγκη να φορέστε κίτρινα γιλέκα αφού νοιώθετε άβολα και τα θεωρείται χωριάτικη ενδυμασία. Βάλτε τα γαλάζια, τα κόκκινα , τα πράσινα σας( του ΕΛΑΜ ταιριάζουν στην προκειμένη γιατί είναι τα πρόστυχα τα μαύρα) ή όποιας απόχρωσης θέλετε αλλά επιτέλους δείξετε ότι έχετε σφυγμό. Ότι υπάρχετε.
Οκ. Ουτοπική προσέγγιση .
ΟΛΙΒΟΣ
Off the Record
Οι πολιτικές καινοτομίες και ο Φειδίας
Οι πολιτικοί αναλυτές και ιστοριογράφοι θα έχουν αρκετό υλικό για να διαμορφώσουν τα πονήματα τους από την δράση όσων απασχολούνται με τα κόμματα της Κύπρου και ιδιαίτερα της προσπάθειας που καταβάλουν να μας πείσουν ότι κάνουν ανοίγματα είτε με την μορφή νέων δυνάμεων,- κοινωνικής συμμαχίας είτε με κατ’ επιλογήν (αριστίνδην) υποψηφίους ή και με τις επονομαζόμενες προσωπικότητες .
Η δημιουργία, η πορεία και η κατάκτηση της εξουσίας, θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης αρκετών μελετών και σχετικών εγχειριδίων πολιτικής. Προφανώς και έφεραν στην πολιτική ζωή, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά την παγκόσμια, αρκετές καινοτομίες που αξίζει τον κόπο να παρατηρηθούν και αναλυθούν.
Λόγω και της επικαιρότητας μια εκ των καινοτομιών που συζητείται είναι και οι επονομαζόμενες, συνιστώσες, όπως του Φειδία Παναγιώτου που μάζεψε όσους βρήκε στο δρόμο και μας είπε ότι έκανε κόμμα…
ΟΛΙΒΟΣ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks agoΤουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΑννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΚατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΣτο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο
-
MILITAIRE4 weeks agoΗ σκοτεινή Ευρώπη, μια ιστορία εγκλημάτων! Ηλίας Παπαναστασίου
-
50 +1 χρόνια μετά1 month agoΣτο καλό αγαπητέ Πάνο
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΟυκρανικό ΥΠΕΞ: Δεν παραιτήθηκε ο πρέσβης στην Κύπρο – Είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάκλησή του






