Η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση του πυρός και ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται ότι εξυπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τις ρωσικές απαιτήσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, κυρίως στο εδαφικό ζήτημα.

Αν και η αμερικανική πρόταση δεν περιορίζει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας —γεγονός που θεωρείται θετικό από το Κίεβο— περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και την παραίτηση της Ρωσίας από εδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές που δεν ελέγχει σήμερα.

Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία από το 2014 και, μετά την εισβολή του 2022, ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ακόμη περιοχών: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Παρά τις σχετικές «δημοκρατικές διαδικασίες» που εφάρμοσε σε κατεχόμενα εδάφη, η Μόσχα δεν έχει καταφέρει να καταλάβει πλήρως καμία από αυτές τις τέσσερις περιοχές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να του διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων αυτών περιοχών. Αυτή η αδιάλλακτη στάση του Κρεμλίνου αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ εντείνεται η δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο για την έλλειψη προόδου.

Κατά το δημοσίευμα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκφοφ, είχε πρόσφατη συνάντηση με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση. Ωστόσο, ο Πούτιν παραμένει ανυποχώρητος όσον αφορά τις εδαφικές απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Για να σημειωθεί πρόοδος, φαίνεται να απαιτείται απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ