Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολγκίν: Από τις ζούγκλες της Κολομβίας στην Κύπρο

Published

on

Όταν λίγο πριν τις αρχές του χρόνου το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών, της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, από το 2010 έως το 2018, ακουγόταν στους διαδρόμους της Νέας Υόρκης πως πρόκειται να κλειδώσει για τη θέση του προσωπικού απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, οι παροικούντες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών γνώριζαν πως πρόκειται για μια διπλωμάτη στη δεξαμενή ατόμων του ΟΗΕ από το «πάνω ράφι». Η κα Ολγκίν δεν θεωρείτο μόνο πετυχημένη, και γνωστή στην Ευρώπη και το παγκόσμιο, για την επιτυχή της ανάμειξη στην ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας (2012-2016) που οδήγησε σε συμφωνία για τον αφοπλισμό των ανταρτών του FARC, το 2016, αλλά και ως ένα στέλεχος εντός του ΟΗΕ το οποίο γνώριζε πού έρχεται –στην Κύπρο, με ένα Κυπριακό άλυτο επί μισό αιώνα, όσο παλιό και ο εμφύλιος στη Κολομβία (1964-σήμερα) αλλά και γνωστό ως «νεκροταφείο» των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ, δεδομένων των διαχρονικών αστοχιών τους αλλά και του αδιεξόδου που εισήλθε το Κυπριακό μετά το 2017. Πέντε μήνες μετά τον διορισμό της, και μετά από τρεις επισκέψεις στην Κύπρο, αν η κα Ολγκίν, που βρέθηκε από τις υγρές ζούγκλες των ανταρτών του FARC της Κολομβίας στη γεμάτη σκόνη, μοιρασμένη από το 1964, Λευκωσία, θα αποτελέσει ακόμη μία διπλωμάτη του ΟΗΕ που σκόνταψε στο Κυπριακό ή αν θα καταστεί η καταλυτική προσωπική απεσταλμένη που θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο των συνομιλιών μένει να διαφανεί τους επόμενους μήνες. Ποια όμως είναι πραγματικά η Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ;

Η κα Ολγκίν προς το παρόν δεν κατόρθωσε να κλειδώσει μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών, ωστόσο, όπως φαίνεται, η ίδια και θέλει και μπορεί να πιέσει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία λαμπρή καριέρα

Η 60χρονη, παντρεμένη δις, με ένα γιο από τον δεύτερο γάμο της, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ γεννήθηκε στην Κολομβία, το 1963, λίγο πριν στη χώρα της ξεσπάσει ένας κατακερματισμένος εμφύλιος πόλεμος που ταύτισε τη χώρα με την ταραγμένη, ψυχροπολεμικά, Λατινική Αμερική, τους μαρξιστές αντάρτες και το line των εμπόρων κοκαΐνης που έφτασαν μέχρι τον μύθο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Η κα Ολγκίν είναι όσο παλιά με το Κυπριακό, δεδομένου πως το 1963 χαραζόταν η Πράσινη Γραμμή, και προέρχεται από μια μεγαλοαστική οικογένεια Ισπανών καθολικών γαιοκτημόνων (το γένος Mallarino) που, μεταξύ άλλων, έδωσε και δύο προέδρους τής Κολομβίας, τον Κάρλος-Μαρία Ολγκίν (1888-1892) και τον Χόρχε Ολγκίν (το 1909 και το 1921-1922). Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο προγόνων της είναι πως διετέλεσαν ενδιάμεσοι πρόεδροι, λόγω πολιτικής αστάθειας, ως κοινής αποδοχής τεχνοκράτες, με τον Χόρχε Ολγκίν να είναι γνωστός για τη συνθήκη Ολγκίν-Άβεμπουρι (το 1905) με την οποία η Κολομβία όχι μόνο διασώθηκε οικονομικά από το Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά μπήκε και στη σφαίρα επιρροής της Δύσης και δη του Η.Β. μέχρι τη μεταπολεμική πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λόγω καταγωγής η κα Ολγκίν σταδιοδρόμησε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας, περνώντας από κορυφαίες θέσεις (μόνιμη αντιπροσωπεία ΟΗΕ, πρέσβειρα στη Βενεζουέλα) πριν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών το 2010, διαχειριζόμενη τόσο την κρίση των Άνδεων (2008) όσο και τη δύσκολη ειρηνευτική διαδικασία για τον αφοπλισμό των ανταρτών του FARC. Η συμφωνία του 2016 όχι μόνο την ενέταξε σε ένα κλειστό κλαμπ, διεθνώς, επιτυχημένων μεσολαβητών/διαπραγματευτών, αλλά χάρισε και στον τότε πρόεδρο της Κολομβίας, Σάντος, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τι έδειξε στην Κύπρο

Την κα Ολγκίν έμπειροι συνομιλητές της στην Κύπρο την περιγράφουν ως μια προσωπική απεσταλμένη που κινήθηκε σε έναν άξονα ανάμειξης στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου του Κυπριακού που περιλάμβανε τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά: 1) Καλή γνώση του Κυπριακού και άριστη προετοιμασία. Η κα Ολγκίν ταξίδεψε σε Ελλάδα, Τουρκία (δις), Η.Β., Γερμανία, Γαλλία, στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα πριν επιστρέψει για τρίτη φορά στην Κύπρο, και συνάντησε εκτενώς επιχειρηματίες και οργανωμένα σύνολα από την κοινωνία των πολιτών. 2) Διακριτικότητα και σοβαρότητα ως προς τη διάσταση διαρροών από τα μηνύματα που μετέφερε και παράλληλα φειδώ ως προς τις δημόσιες δηλώσεις της –μόνο στη συνέντευξη στην «Κ» μετά το πέρας της τρίτης επίσκεψής της έστειλε σινιάλα σε αμφότερες τις πλευρές, εκφράζοντας ουσιαστικά τις δυσκολίες κάθε πλευράς (την άρνηση του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, την ικανότητα να κάνει περισσότερα του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη) και τέλος 3) πειθώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», κάθε φορά που μετέφερε στους συνομιλητές της την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό μετά από μια επταετία απουσίας κάθε διαλόγου.

Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Η.Ε. προς το παρόν δεν κατόρθωσε να κλειδώσει μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών, ωστόσο, όπως φαίνεται, η ίδια και θέλει και μπορεί να πιέσει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση, και δείχνει να διατηρεί –όπως και στη διαδικασία της Κολομβίας– εμπειρία για το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να ξεπεραστεί –ιδίως ως προς την αρνητική στάση που διατηρεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Πώς θα κινηθεί

Μετά από τρεις επισκέψεις στη Λευκωσία και έχοντας ακούσει, δις μάλιστα, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν η κα Ολγκίν έχει σχηματίσει, όπως λέγεται, πλήρη εικόνα για το τρέχον αδιέξοδο στο Κυπριακό και πώς αυτό διαμορφώνεται τόσο επί του εδάφους όσο και σε σχέση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην κάθε κοινότητα. Αυτό εξάλλου αποκρυσταλλώθηκε και στις δηλώσεις της την περασμένη Δευτέρα μετά τη δεύτερη συνάντησή της με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τα μηνύματα που πέρασε μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στην «Κ». Ακολούθως, θα επεξηγήσει αυτό το πλέγμα τόσο στα μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφάλειας (P5) όσο και στον ίδιο τον γενικό γραμματέα των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν και στη σχετική αναλυτική έκθεση που θα ετοιμάσει προς τον Οργανισμό.

Συνομιλητές της «Κ» αναφέρουν πως, εκτός απροόπτου, η πίεση της Ολγκίν θα επικεντρωθεί προς το πρόσωπο του ίδιου του γενικού γραμματέα, τον οποίο θα καλέσει να αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία εντός του φθινοπώρου –κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πτυχή που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της στην Κύπρο πριν από το τέλος του χρόνου αλλά και για μία σύσκεψη τύπου τριμερούς ή πενταμερούς για το Κυπριακό. Τέλος, όπως διαγράφονται τα πράγματα στο Κυπριακό, η κα Ολγκίν φαίνεται πως είναι κομβικό άτομο, δεδομένου ότι σε περίπτωση αδιεξόδου δυνητικά μπορεί να είναι από τα τελευταία που θα εμπλακεί με την ιδιότητα του προσωπικού απεσταλμένου/ειδικού διαμεσολαβητή.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia