Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, εμφανιζόμενος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, επανέλαβε ότι το όποιο κόστος προκύψει για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector (GSI) δεν θα μετακυλιστεί στους Κύπριους καταναλωτές. Το έργο, που αποσκοπεί στη σύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, βρίσκεται σε στασιμότητα, εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου και τεχνικών καθυστερήσεων. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ, που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση, αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν ήδη δαπανηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η απόφαση για το πότε και με ποιον τρόπο θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στον ΑΔΜΗΕ εναπόκειται στη ΡΑΕΚ, η οποία θα λάβει υπόψη και τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σταδιακή καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να ασκεί πιέσεις ώστε να λάβει περίπου το μισό από το κονδύλι του 2025, ωστόσο εκκρεμεί η υποβολή αποδείξεων πληρωμής και δικαιολογητικών για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί, καθιστώντας αβέβαιο τον χρονικό προγραμματισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι ενώ το έργο παραμένει στάσιμο, το κόστος συνεχίζει να «τρέχει», και διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να ζητηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου, τη γαλλική Nexans, να σταματήσει προσωρινά τις εργασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο, καθώς η αξία του εξοπλισμού παραμένει υψηλή: «Είναι με συμβόλαιο τιμών προηγούμενων ετών και τώρα οι τιμές είναι υψηλότερες. Αν πάει στραβά, θα το πουλήσει».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Πολύβιος Λεμονάρης, ενημέρωσε την Επιτροπή πως έχουν ήδη κατασκευαστεί 161 χιλιόμετρα καλωδίου, ενώ άλλα 120 χιλιόμετρα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Οι πρώτες δοκιμές αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου 2025 και η πλήρης ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2030. Ωστόσο, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων από πλευράς ΑΔΜΗΕ, το έργο κινδυνεύει να βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, ακόμη κι αν προχωρήσει η επανεκκίνηση των εργασιών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η πορεία του έργου παραμένει ρευστή, με τις καθυστερήσεις, τις ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις και την έλλειψη διαφάνειας να δημιουργούν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του GSI. Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των αρμόδιων αρχών να συντονιστούν και να προχωρήσουν με σαφές πλάνο υλοποίησης.