Πεδίο αντιπαράθεσης για τη στάση της Κύπρου, έναντι των αντιμαχόμενων πλευρών στη νέα κρίση που ξέσπασε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά και πιο συγκεκριμένα της στάση της, απέναντι στο ψήφισμα που πέρασε την Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου τήρησε αποχή, προκλήθηκε με το ΑΚΕΛ να ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε, τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Εμωτερικών με ανακοίνωση του.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε το πρωί του Σαββάτου το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του στην οποία ζητούσε εξηγήσεις, σε σχέση με τη στάση που κράτησε η Κύπρος, στο ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με την ανάγκη άμεσης κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψες με μεγάλη πλειοψηφία (120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εντούτοις, η κυπριακή κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει αποχή την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο στήριξαν την έκκληση για κήρυξη εκεχειρίας».

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προστίθεται, «οφείλει να δώσει αμέσως απαντήσεις στον κυπριακό λαό για την στάση της. Δεν έχει άποψη για την ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα; Δεν έχει θέση η κυβέρνηση της Κύπρου όταν η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη ζητά να τερματιστεί η δολοφονία χιλιάδων αμάχων;».

Μάλιστα το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εκθέτει την Κύπρο, «ακυρώνει την αξιοπιστία της διεθνώς και ταυτόχρονα, θέτει την κυβέρνηση της χώρας στην πλευρά όσων συγκαλύπτουν την εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Τις έδωσε ο Πρόεδρος

Μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι και απάντησε στην κρτική του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρή αυτήν την κριτική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, όπως και του κάθε πολίτη να κρίνει την κυβέρνηση καθημερινά, να ζητούνται πληροφορίες.

Επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27 και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από τρίτους, και είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, χωρίς μάλιστα να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση», συμπλήρωσε.

Απαντά το ΑΚΕΛ

Στις αναφορές του Προέδρου, απάντησε το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, να τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος χώρας που είναι θύμα κατοχής».

Όπως σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του κ. Κουκουμά, «δεν διαφωνεί, λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το περιεχόμενο του Ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά δεν το ψήφισε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ, ζητούν το αυτονόητο -εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση των ομήρων- αλλά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρουσιάζεται να μην έχει άποψη για το θέμα. Κι αντί να απολογείται για αυτό, ασχολείται με το ΑΚΕΛ». .

Αν ο κ. Χριστοδουλίδης, προστίθεται, «δεν συγκινείται που αυτές τις ώρες δίπλα μας σφάζονται κατά χιλιάδες παιδιά και άμαχοι, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος μιας χώρας που είναι και η ίδια θύμα κατοχής και εισβολής. Ας σκεφτεί ότι αύριο θα ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και να τοποθετείται με γνώμονα αυτό».

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει, «ας διαβάσει όσα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να πει πού και γιατί διαφωνεί. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης ανήκει σε αυτούς που θέλουν να συγκαλύψουν και να δικαιολογήσουν την εξελισσόμενη ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, να το πει καθαρά στον κυπριακό λαό».

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση ,είπε ότι μετά την απάντηση του Προέδρου «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού». Και πρόσθεσε πως, «το ΑΚΕΛ απηύθυνε «ερώτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΓΣ του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Στον χορό και το ΥΠΕΞ

Για τη στάση της Κύπρου έναντι του πολέμου, αλλά και έναντι του ψηφίσματος, τοποθετήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών, με εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ. Η στάση που έχει τηρήσει η Κύπρος σε σχέση με τη διαδικασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση που έχει εκφράσει και η οποία σε κάθε περίπτωση από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κοινής θέσης της ΕΕ στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε τη θετική ψήφο εκ μέρους της Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό, κατά συνέπεια, η στάση που τηρήθηκε κινείται εντός των θέσεων της Δημοκρατίας και στη γραμμή της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία και περιέχει τις βασικές, κρίσιμες και σταθερές πτυχές της περιεκτικής ομόφωνης θέσης ΕΕ επί του ζητήματος.

Συμπληρώνεται ότι η θέση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και την ανεπιφύλακτη καταδίκη των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τις ουσιώδεις αυτές παραμέτρους να αναδεικνύονται στην εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετα στη δήλωση που εκφωνήθηκε εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προστίθεται ότι η θέση αυτή περιλαμβάνει τόσο την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων όσο και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και με τη διασφάλιση ανθρωπιστικών παύσεων, με τις σοβαρές ανησυχίες της Κύπρου για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση να καταγράφονται ευθαρσώς στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τις δραματικές εξελίξεις, η Δημοκρατία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως παράλληλα η Κύπρος έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της, λόγω της επείγουσας κατάστασης, για σημαντική οικονομική συνεισφορά προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας με στόχο την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.

Ως έχει, περαιτέρω, διαμηνυθεί και στο ανώτατο εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην αναζωογόνηση του πολιτικού διαλόγου για επίτευξη μόνιμων συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας, τονίζει το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις και ανοικτή επικοινωνία με ομολόγους τους στην ΕΕ αλλά και της περιοχής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή συμβολή της Κύπρου στο ανθρωπιστικό σκέλος της κρίσης, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή και ουσιαστικότερο ρόλο στις εξελίξεις, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς εταίρους.

Συμπληρώνεται ότι προς αυτόν τον στόχο η Κύπρος αξιοποιεί τις στενές σχέσεις της με κύριους περιφερειακούς εταίρους, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της κρίσης, την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης, την παροχή ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος στη βάση δύο κρατών.

Σε περιόδους περιφερειακής κρίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει συνεπής και προσηλωμένη σε υπεύθυνες προσπάθειες που δεν ετεροκαθορίζονται από την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων και είναι σημαντικό ότι αυτές αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.