Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Κύπρος διατήρησε τη συμμετοχή της στη Σύνοδο για τη Γάζα παρά τις παρεμβάσεις Ερντογάν

Avatar photo

Published

on

Η Τουρκία φέρεται να κινήθηκε παρασκηνιακά, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον Φιλελεύθερο, με στόχο να εμποδίσει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή υπογραφής για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα, που διεξήχθη στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, λόγω των στενών του δεσμών με τη Χαμάς, η Άγκυρα φέρεται να επιχείρησε να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί «εκλιπούσα». Για τη Λευκωσία, η παρουσία της θεωρήθηκε σημαντική, καθώς στάλθηκε περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων για τη Σύνοδο και μία εξ αυτών απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι, σε μια περίοδο που η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη Γάζα και στη Συρία, η παρουσία της Κύπρου στη Σύνοδο της περασμένης Τρίτης είχε βαρύνουσα σημασία. Η συμμετοχή της θεωρείται επίσης αναγνώριση του κύρους και της αξιοπιστίας της, καθώς και αποτέλεσμα της στρατηγικής αξιοποίησης των σχέσεών της με χώρες του Αραβικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής.

«Κάποιοι δεν ήθελαν κυπριακή παρουσία»

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Κύπρου στη Σύνοδο για τη Γάζα, ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κάποιοι που δεν ήθελαν την Κυπριακή Δημοκρατία να ήταν εκεί, εκπροσωπηθήκαμε», υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκληση προήλθε τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Σε σχετική ερώτηση αν η αναφορά του Προέδρου αφορούσε την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε στον «Άλφα» πως «σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, το μυαλό μας πάει στον συνήθη ύποπτο». Υπενθύμισε ότι «οτιδήποτε επιχειρούμε στο διπλωματικό πεδίο, από τα μεγάλα έως τα καθημερινά, υπάρχει πάντα μια σκιά».

Αν και απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία, ο Κόμπος τόνισε πως «αυτή η σκιά έχει ρόλο και επιρροή στη διεθνή κοινότητα, με σημαντική ισχύ». Η Λευκωσία, σημείωσε, αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη Γάζα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κυπριακή παρουσία.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «το γεγονός ότι η Τουρκία έχει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη δική μας συμμετοχή». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η πάγια θέση της Τουρκίας είναι να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», προσθέτοντας πως «παρά τη στάση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν παρούσα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς, ο Υπουργός σημείωσε: «Ο ρόλος της Τουρκίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη σχέση της με τη Χαμάς, που αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια σχέση φιλοξενίας και συνεργασίας που επιτρέπει στην Τουρκία να λειτουργεί ως εκπρόσωπός της».

Τόνισε, τέλος, ότι η Κύπρος επιδιώκει να αναδείξει τη δική της αξία και χρησιμότητα, χωρίς πρόθεση αποκλεισμού της Τουρκίας: «Με βάση τις σχέσεις μας στην περιοχή, επικεντρωνόμαστε στο τι μπορούμε εμείς να προσφέρουμε».

Δυσφορία για τον «αυτοματοποιημένο μηδενισμό»

Ενώ στο εξωτερικό η Κύπρος βλέπει να αναγνωρίζεται ο ρόλος και η συμβολή της, στο εσωτερικό καταγράφονται φωνές αμφισβήτησης, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μίλησε για «αυτοματοποιημένο μηδενισμό» από όσους υιοθέτησαν τη λογική ότι «θα πάνε δικές μας εταιρείες να ανοικοδομήσουν τη Γάζα». Υπέδειξε ότι η προσπάθεια αυτή είναι πολυδιάστατη και μακροπρόθεσμη, επισημαίνοντας πως «εργαζόμαστε αξιοποιώντας όλα μας τα πλεονεκτήματα ως χώρα της περιοχής και ταυτόχρονα κράτος-μέλος της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, υπενθύμισε πως οι πρώτοι που αμφισβήτησαν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» ήταν «δυστυχώς στο εσωτερικό». Από κυβερνητικής πλευράς υπογραμμίζεται ο ρόλος της Κύπρου στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, με αναφορά στην έκθεση του UNDP που αναφέρει πως το 10% της βοήθειας προς τη Γάζα, τον Σεπτέμβριο, πέρασε μέσω Κύπρου.

Με την ίδια φόρμουλα και έτοιμη εισήγηση

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή αποστολή στο Σαρμ Ελ Σέιχ ακολούθησε την ίδια στρατηγική που εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο του 2023 στο Παρίσι, κατά την πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο έξι πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει στους τομείς της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης και της ανθρωπιστικής βοήθειας, βασισμένο στο σχέδιο του Προέδρου Τραμπ με 20 σημεία.

Το έγγραφο αυτό, όπως ανέφερε, έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα κράτη-μέλη, στις ΗΠΑ και στα εμπλεκόμενα μέρη. «Τώρα είναι η στιγμή να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του πρώτου σταδίου, ώστε να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου Τραμπ», είπε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι, ως κράτος-μέλος της ΕΕ με άριστες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της για να συμβάλει ουσιαστικά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στη σταθερότητα της περιοχής.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

Avatar photo

Published

on

Η τουρκική πλευρά επανέρχεται με αιχμηρή ρητορική για ζητήματα δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Υπουργείο δήλωσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά καιρούς εγείρει παρόμοια ζητήματα, προκαλώντας σύγχυση δικαιοδοσίας, με σκοπό να αγνοήσει τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει εκδώσει αντι-NOTAM, η οποία ακυρώνει την προαναφερθείσα NOTAM. Η NOTAM που εκδόθηκε από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι άκυρη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μήνυμα για την ασφάλεια των Τ/Κ

Η Άγκυρα συνδέει τις εξελίξεις με τη συνολική ασφάλεια της Κύπρου, προβάλλοντας τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

Όπως αναφέρεται, «επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη Νότια Κύπρο έχει καταστήσει την Κύπρο στόχο τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας τη συσσώρευση όπλων στο νησί και επιτρέποντας σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το νησί. Ως εγγυήτρια χώρα, η χώρα μας συνεχίζει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια όχι μόνο της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αλλά ολόκληρου του νησιού. Η δέσμευσή μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και της ασφάλειας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι ακλόνητη. Δεν διστάσαμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχονται από το καθεστώς του εγγυητή μας και δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε και στο μέλλον».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

Avatar photo

Published

on

Το ιρανικό ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επιβεβαίωσε την απώλεια του επικεφαλής του, μιας εξέχουσας μορφής της ιρανικής εξουσίας.

Η κηδεία του Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναμένεται να τελεστεί εντός της ημέρας στην Τεχεράνη. Ο ισχυρός αξιωματούχος σκοτώθηκε χθες, Τρίτη, εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αρχηγό του ιρανικού στρατού να ορκίζεται πως οι δυνάμεις του θα «εκδικηθούν» τον θάνατό του.

Το ιρανικό ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επιβεβαίωσε την απώλεια του επικεφαλής του, μιας εξέχουσας μορφής της ιρανικής εξουσίας, ο οποίος μόλις την Παρασκευή είχε εμφανιστεί σε διαδήλωση στην Τεχεράνη, αψηφώντας τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Η τελετή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) στην ιρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων FARS και Tasnim. Θα γίνει ταυτόχρονα με τις κηδείες του ηγέτη της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ, Γολαμρεζά Σουλεϊμάνι, και των ογδόντα και πλέον ανδρών του πολεμικού ναυτικού που σκοτώθηκαν όταν φρεγάτα βυθίστηκε από αμερικανικό υποβρύχιο ανοικτά της Σρι Λάνκα.

Τα ονόματα των Αλί Λαριτζανί και Γολαμρεζά Σουλεϊμάνι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο ιρανών ηγετών που, σύμφωνα με ιρανικές πηγές, σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε την 28η Φεβρουαρίου, στις πρώτες ώρες του πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS, ο Αλί Λαριτζανί έγινε στόχος «αμερικανικών και ισραηλινών αεροσκαφών στο σπίτι της κόρης του». Ο στρατηγός Αμίρ Χαταμί, επικεφαλής του ιρανικού στρατού, δεσμεύθηκε ότι το Ιράν «θα πάρει εκδίκηση» για «το αγνό αίμα» του Λαριτζανί και «των άλλων αγαπητών μαρτύρων».

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι τα πλήγματα που έπληξαν το Τελ Αβίβ τη νύχτα —και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές— εξαπολύθηκαν για «να εκδικηθούμε» τον θάνατο του Λαριτζανί και άλλων αξιωματούχων.

«Ηγέτης de facto» και διεθνείς αντιδράσεις

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο Αλί Λαριτζανί ήταν «de facto ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος, πάνω απ’ όλα εδώ και δυο εβδομάδες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, «θεωρείτο αυτός που έπαιρνε αποφάσεις και κινούσε τα νήματα».

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύθηκε ότι την ίδια τύχη θα έχει και ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως ανώτατος ηγέτης πριν από μία εβδομάδα, χωρίς να έχει κάνει δημόσια εμφάνιση. Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει «παραμορφωθεί» λόγω τραυματισμού στο πόδι από την επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του.

Την 19η ημέρα του πολέμου, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της σύρραξης θα «πλήξουν όλο τον κόσμο». Όπως ανέφερε μέσω X, «το κύμα των παγκόσμιων επιπτώσεων μόλις ξεκίνησε και θα τους πλήξει όλους—ανεξαρτήτως πλούτου, θρησκείας ή φυλής».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

Avatar photo

Published

on

Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές» και «βασισμένο σε τσαρλατάνους και ψεύτες».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον απαίτησε, σε πρόσφατες συνομιλίες με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κούβας, την απομάκρυνση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ από την εξουσία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας), ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές», όπως και «πολλά (άλλα) σε μέσα ενημέρωσης», υποστηρίζοντας ότι «βασίζονται σε τσαρλατάνους και ψεύτες που παριστάνουν τους καλά πληροφορημένους».

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης είχε αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έθεσαν στους Κουβανούς διαπραγματευτές την απαίτηση να απομακρυνθεί ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ, προκειμένου να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νήσο. Το δημοσίευμα σημείωνε πως η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει απαραίτητα την ανατροπή ολόκληρης της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ρούμπιο δεν διευκρίνισε αν θεωρεί «ψευδές» το σύνολο του ρεπορτάζ ή μόνο επιμέρους στοιχεία του. Ωστόσο, το επίμαχο άρθρο ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί επέδωσαν το μήνυμα στους κουβανούς διαπραγματευτές ότι ο πρόεδρος (Ντίας-Κανέλ) πρέπει να φύγει», χωρίς να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αφήνοντας στους Κουβανούς να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αβάνα, σύμφωνα με τα οποία η κουβανική διασπορά θα μπορεί να επενδύει στη χώρα και να κατέχει ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι απέχουν πολύ από το να είναι «επαρκή».

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα, παραμένει σταθερός επικριτής της κομμουνιστικής κυβέρνησης της νήσου, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιδέλ Κάστρο.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record2 hours ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record1 day ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ2 days ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record2 days ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record2 days ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

EKLOGES20264 weeks ago

Κατέβασαν τις σελίδες του ΕΛΑΜ σε Facebook και Instagram-Προέβη σε καταγγελία στη Αστυνομία

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ3 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia