Τη δέσμευση της Kυβέρνησης για σταδιακή αύξηση των κονδυλίων, που αφιερώνονται στις αμυντικές δαπάνες και ιδιαίτερα ως προς την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο πλαίσιο ερωτήσεων από δημοσιογράφους για τη μαύρη τρύπα της αμυντικής θωράκισης και τη μη διάθεση του προβλεπόμενου ποσού, ύψους ενός δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, που έφερε πρόσφατα στο φως η εφημερίδα Σημερινή, η οποία σε δημοσίευμα αναφέρεται σε νεότερα στοιχεία της περιόδου 2017-2022, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από την εισφορά για την άμυνα ανήλθαν στο €1,8 δισ, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση μόλις που ξεπέρασαν τα €700 εκατομμύρια.

Ερωτηθείς πού αγνοείται το 1 δισ. για την άμυνα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεστε ότι όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και συζητείται, είναι διαθέσιμος και μπορεί οποιοδήποτε από τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας να τον μελετήσει.

«Εκείνο που έχει σημασία και εκείνο το οποίο έχουμε πει, μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι αυτό το οποίο ήδη φαίνεται να υλοποιείται από τον πρώτο προϋπολογισμό, που έχει καταρτίσει αυτή την Κυβέρνηση, είναι η σταδιακή αύξηση των κονδυλίων που αφιερώνονται στις αμυντικές δαπάνες και ιδιαίτερα ως προς την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να ενισχύει τις δαπάνες προς αμυντική θωράκιση της χώρας μας, σύμφωνα και με διεθνή πρότυπα άλλων Οργανισμών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το θέμα του ενός δισ., ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «Θα πρέπει να μελετηθεί συγκεκριμένα εκείνο το στοιχείο, σύμφωνα με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη, βρίσκεται και ενώπιον του Υπουργείου Άμυνας».

Επανέλαβε ότι «εκείνο που έχει σημασία, εκείνο που η παρούσα διακυβέρνηση θέτει ως πολύ υψηλό και πρώτιστο στόχο είναι η σταδιακή αύξηση των δαπανών στο επίπεδο της άμυνας, είναι κάτι άλλωστε που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ούτως ώστε η αμυντική θωράκιση της χώρας μας να είναι στο βέλτιστο επίπεδο».

Πηγή: Philenews

Vouli TV