Ένα καίριο ζήτημα που αφορά στις βωμολοχίες που ακούγονται στα γήπεδα μέσω της ζωντανής μετάδοσης αγώνων, απασχόλησε και τη δικαιοσύνη.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε έφεση της Cyta και ακύρωσε απόφαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου που της είχε επιβάλει την ποινή της «προειδοποίησης», επειδή μέσω μετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα.

Συγκεκριμένα, στις 19.09.2012 η CYTAVision μετέδωσε ζωντανά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, ΑΕΚ – Απόλλωνα μεταξύ των ωρών 19:00 – 21:00. Κατά τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα, ακούστηκαν βωμολοχίες. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου εξέτασε, κατόπιν παραπόνου, πιθανή παράβαση του Κανονισμού και αποφάσισε, κατά τη συνεδρία της ημερομηνίας 6.03.2013, ότι υπήρξε παράβαση του εν λόγω Κανονισμού. Στις 10.04.2013 επέβαλε στη Cyta την κύρωση της «προειδοποίησης».

Στην απόφαση της η Αρχή επανέλαβε τη θέση ότι η Cyta θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να αποκλείσει τη μετάδοση των ύβρεων και έκανε για πρώτη φορά αναφορά στη χρήση «χειλοφώνου» (μικρόφωνο που βρίσκεται κοντά στα χείλη).

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αφού άκουσε τις δυο πλευρές έκρινε ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης όταν πήρε την απόφασή της να εξετάσει το παράπονο κατά της Cyta, στηρίχθηκε στο «delay unit», αργότερα όμως κατά την επιβολή ποινής, ανακάλεσε το πόρισμα της και αντικατέστησε από μόνη της το «delay unit» με το «χειλόφωνο», για λόγους που παρέμειναν αδιευκρίνιστοι και οι οποίοι δεν δικαιολογούνται από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, αποτελεί επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στην εφεσείουσα να προβεί σε παραστάσεις, κατά πόσο η χρήση του συγκεκριμένου οργάνου, ήτοι του «χειλόφωνου», θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετάδοση ή να μειώσει την ένταση εξωτερικών ήχων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ύβρεων.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι η πιο πάνω παράλειψη της Αρχής συνιστά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης και του θεμελιακού δικαιώματος της Cyta να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την υπεράσπισή της, γι’ αυτό και ακύρωσε την ποινή που της επέβαλε.

Πηγή: Philenews

Δημήτρης Νικολάου