Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος υπέγραψε το νόμο για πλήρη απαλλαγή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το θέμα που αφορά τη μη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ως υποβλήθηκε, με το οποίο παρατεινόταν η μη επιβολή τελών για τα καύσιμα κατά το ήμισυ της φορολογίας κατανάλωσης, αλλά με τροποποίηση κατά τρόπο που συνεχίζεται η πλήρης απαλλαγή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Παρά το γεγονός ότι η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αναπομπής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι τυχόν αναπομπή ή και αναφορά του νόμου θα είχε ως αποτέλεσμα από τις 5 Μαΐου 2023 οι τιμές των καυσίμων να επιστρέψουν στα επίπεδα της προ της μείωσης του φόρου κατανάλωσης, με το κόστος να επιβαρύνει πλήρως τους καταναλωτές μέχρι την εξέταση είτε της αναπομπής είτε της αναφοράς, αποφάσισε να υπογράψει τον νόμο ως έχει.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η στόχευση κρατικών παροχών, έχοντας κατά νου και τη διατήρηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας δυνάμει του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο που εστάλη στη Βουλή και απορρίφθηκε από το Σώμα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης των ευάλωτων ομάδων, των νοικοκυριών και των πολιτών γενικότερα, όπως είναι, για παράδειγμα, και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Όσον αφορά τον νόμο για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την αναφορά του εν λόγω νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξουσιοδοτώντας προς τον σκοπό αυτό τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

 

Πηγή: SigmaLive

Έλενα Θεραπή