Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠτΔ: Υποχρέωση πολιτείας να στηρίζει τα παιδιά στον χώρο των τεχνών

Published

on

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξουμε και την Ιωάννα, αλλά και τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών, να τους προσφέρουμε τα εφόδια και τις δυνατότητες για να ασχοληθούν με την τέχνη, να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε αυτήν και να διαπρέψουν σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής του βραβείου «Νέμιτσας 2024» στο Κλασσικό Μπαλέτο στην Ιωάννα Αβραάμ, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Επιτροπής Σοφών με τη συμμετοχή Κυπρίων εκτός της χώρας που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς ώστε να αξιοποιηθεί «το κυπριακό κεφάλαιο που διαπρέπει στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συμμετοχή του στην αποψινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να στηρίξει τους θεσμούς που τιμούν την αριστεία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις Κυπρίων που διαπρέπουν διεθνώς.

Αναφερόμενος στους προηγούμενους βραβευθέντες από το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας» από το 2010 ως το 2024, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί η πολιτεία να αξιοποιήσει τους Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό, μην έχοντας καταφέρει να το πράξει έως τώρα.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι στις αρχές του νέου έτους θα ανακοινώσουμε μια Επιτροπή Σοφών με συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό, για να βοηθούν και την ίδια την Κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία. Βλέπουμε τα πρότυπα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, τη Γερμανία, στις ΗΠΑ, και αυτοί οι συμπατριώτες μας είναι πρωτοπόροι στους τομείς που ασχολούνται και μπορούν να μας κατευθύνουν ώστε και εμείς, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μπορούμε να λαμβάνουμε εκείνες τις αποφάσεις στον βαθμό που να είμαστε πρωτοπόροι στη λήψη κάποιων αποφάσεων και να μην ακολουθούμε απλώς τις τάσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι η εν λόγω Επιτροπή Σοφών θα είναι μια δεξαμενή σκέψης, η οποία θα συνεργάζεται με την Ακαδημία, με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και με το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο, «έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα μυαλά, το κυπριακό κεφάλαιο που διαπρέπει στο εξωτερικό».

Επανερχόμενος στο κύριο θέμα της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στην τελετή και της Υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου, σε συνέχεια, όπως είπε, της χθεσινοβραδινής τους συνάντησης μαζί και με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριλένα Ραουνά, όπου, όπως ανέφερε, αντάλλαξαν απόψεις για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η περίπτωση της Ιωάννας Αβραάμ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία που θα πρέπει και να αξιοποιηθεί και να προβληθεί δεδομένων των όσων κάνει στο εξωτερικό.

«Το φετινό 11ο Βραβείο “ΝΕΜΙΤΣΑΣ” είναι αφιερωμένο στον τομέα των τεχνών και, συγκεκριμένα, στο Κλασικό Μπαλέτο. Με βάση τα κριτήρια που θέτει η Ακαδημία και τους στόχους του Ιδρύματος, η Ειδική Επιτροπή έκρινε άξια του Βραβείου “ΝΕΜΙΤΣΑΣ 2024” την Ιωάννα Αβραάμ, την οποίαν και τιμούμε σήμερα», σημείωσε ακολούθως.

Προσέθεσε ότι η Ιωάννα Αβραάμ έχει πολυετή και αξιόλογη διεθνή συμβολή στον χορό, με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, η επιλογή της ως κορυφαίας σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης το 2022, η απονομή του Βραβείου Νέου Καλλιτέχνη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών το 2023, καθώς και η απονομή του βραβείου «Eιδικής Aναγνώρισης» από τη σχετική επιτροπή του European Award for Raising Public Awareness on Europe’s Cultural Heritage μόλις πριν από λίγο διάστημα, στην Πορτογαλία.

Όπως και ο κάθε εξαίρετος και διακεκριμένος καλλιτέχνης που αφήνει τη σφραγίδα του στην τέχνη του, έτσι και η Ιωάννα Αβραάμ, έχει πια ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο ρεπερτόριο, εμπλουτισμένο με δεκάδες εμβληματικούς και αξιόλογους ρόλους σε έργα κορυφαίων χορογράφων, συνδυάζοντας το κλασικό, το νεοκλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο, συμπλήρωσε σχετικά.

Ανέφερε επίσης ότι η τέχνη, και ειδικότερα το μπαλέτο, είναι ένας πολύ απαιτητικός και δύσκολος τομέας σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και το παράδειγμα της Ιωάννας αποδεικνύει ότι «με επιμονή, κόπο και θυσίες, μπορεί κανείς όχι μόνο να διαπρέψει, αλλά, όπως η Ιωάννα, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες χορεύτριες μπαλέτου στον κόσμο».

«Αγαπητή Ιωάννα, η ανοδική και άξια πορεία σου μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους ως Κύπριους. Η επιλογή των κριτών να σου απονείμουν αυτή την εξαιρετική διάκριση είναι πλήρως δικαιολογημένη. Σε ευχαριστούμε για την τιμή που περιποιείς στη χώρα μας και για την περηφάνια που προσφέρεις στους συμπολίτες μας μέσα από την τέχνη και τις διακρίσεις σου», σημείωσε.

«Η πορεία σου αποδεικνύει ότι η μικρή Κύπρος μπορεί και παράγει πολιτισμό επιπέδου. Για μας, Ιωάννα, πιο σημαντικό πέραν από την καριέρα σου είναι ότι αποτελείς πρότυπο για τη νέα γενιά του τόπου μας, γενικότερα σε μια περίοδο που υπάρχει μια πλήρης σχεδόν απαξίωση όλων των θεσμών και η αξιοποίηση προτύπων όπως εσένα είναι κάτι που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μπορεί ο τόπος μας να εκκολάψει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξουμε και την Ιωάννα, αλλά και τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών, να τους προσφέρουμε τα εφόδια και τις δυνατότητες για να ασχοληθούν με την τέχνη, να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε αυτήν και να διαπρέψουν σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Κλείνοντας, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το ζεύγος Νέμιτσα «για τη διαχρονική τους προσφορά στον τόπο μας», σημειώνοντας ότι το Ίδρυμα που δημιούργησαν, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, είναι το πρώτο Ίδρυμα που έχει εκχωρηθεί στην Ακαδημία Αθηνών, και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι το δικό τους παράδειγμα.

«Είναι τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες ενέργειες, τέτοιες πράξεις που καταξιώνουν τις προσπάθειες ευπατρίδων και δείχνουν τον δρόμο της προσφοράς για το συλλογικό καλό. Εκ μέρους της πολιτείας, εκ μέρους του κυπριακού λαού σας ευχαριστούμε θερμά», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η βραβευθείσα Ιωάννα Αβραάμ είπε στη δική της αντιφώνηση ότι οι τέχνες δεν μπορούν από μόνες τους να αλλάξουν τον κόσμο, όμως με τη φαντασία, τον ανθρωπιστικό και διεθνιστικό τους χαρακτήρα δείχνουν τον δρόμο στους πολιτικούς

«Ένα από τα όνειρά μου είναι να χορέψω στην Αμμόχωστο, στην αρχαία Σαλαμίνα, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, όπου όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες να ζούμε με ειρήνη και ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κάλεσε να αγωνιστεί «για να μετατραπεί η πολιτική σε αισθητική» και αν εργαστεί ώστε η πολιτεία να επενδύσει περισσότερο στον πνευματικό πολιτισμό, συνδεόμενη παράλληλα περισσότερο με τους ανθρώπους του πολιτισμού, και να προωθήσει τις τέχνες στα σχολεία.

Προηγήθηκε παρουσίαση της πορείας της Ιωάννας Αβραάμ από την Ακαδημαϊκό Έλενα Μουζάλα, καθώς και προσφώνηση από τον πρόεδρο του ιδρύματος, Ακαδημαϊκό Σωτήρη Καλογήρου, ενώ προβλήθηκαν και εκτεταμένα στιγμιότυπα από παραστάσεις μπαλέτου στις οποίες συμμετείχε η βραβευθείσα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Avatar photo

Published

on

Μετά και την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για τροποποίηση του ωραρίου των μελών ενός ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος, καταβάλλονται πλέον προσπάθειες εξεύρεσης κοινής γραμμής επικοινωνίας, τόσο για το καλό των αστυνομικών όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Κώστας Φυτιρής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Θεμιστός Αρναούτης, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο, τη στιγμή που οι διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους φαίνεται να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών παρουσίας του κ. Φυτιρή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την αλλαγή του ωραρίου περίπου 1.300 αστυνομικών που εργάζονται σε σύστημα βάρδιας. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φυτιρή, ο οποίος βρέθηκε εκ των υστέρων να διαχειρίζεται τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών και ιδιαίτερα της συντεχνίας Ισότητα.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν και άλλες, μικρότερης έντασης, διαφωνίες, όπως στην περίπτωση της ενημέρωσης του Υπουργού από τον Αρχηγό σχετικά με το αν ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης παρέδωσε ή όχι έγγραφο όταν προσήλθε στην Αστυνομία.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, ο δημοσιογράφος δεν είχε παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια όμως, και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Δρουσιώτη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει έγγραφο 14 σελίδων.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να προκλήθηκε κατά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας ήταν να μην επιτραπεί το κλείσιμο του κόμβου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των πολιτών αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο.

Παρά τις οδηγίες, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του κόμβου, με αποτέλεσμα οι ξένοι ηγέτες να μεταφερθούν μέσω παρακαμπτήριων δρόμων προς την Αγία Νάπα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νέα ένταση σημειώθηκε και προχθές, έπειτα από την ανακοίνωση για επέκταση των αλλαγών στο ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα, καθώς ενημερώθηκε για τις αλλαγές μέσω των ΜΜΕ, επικοινωνώντας αμέσως με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ, ενώ για τη νέα διαφωνία έχει ενημερωθεί και το Προεδρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Φυτιρής ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πως θα υπάρξει νέα συζήτηση με στόχο την εξεύρεση «χρυσής τομής».

«Η χρυσή τομή είναι να λειτουργεί σωστά η κοινωνία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί να διατηρούν το ηθικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα χειριστεί το θέμα στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος του είναι η εποπτεία της Αστυνομίας. «Στηρίζω την Αστυνομία και εκδίδω οδηγίες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσής της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα θα επιλυθεί.

Η ενόχληση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα ζητήματα πρόληψης, αστυνόμευσης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου του Κλάδου Αστυνομίας της Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, αναφορικά με τις αλλαγές στο ωράριο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, αποκρύφθηκαν από τον Υπουργό τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τις ημεραργίες των αστυνομικών, ενώ προειδοποίησε ότι «με τις μονομερείς αλλαγές που προχώρησε ο Αρχηγός χωρίς διαβούλευση, η πρώτη γραμμή της Αστυνομίας καταρρέει, έχει εξαντληθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ακόμη ότι «προχθές, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοινώθηκαν αλλαγές για το πρώτο 24ωρο τμήμα, το ΟΠΕ, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα που είχαν ήδη καθοριστεί τόσο για τις εκλογές όσο και για τον τελικό κυπέλλου».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό

Avatar photo

Published

on

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη της ομάδας «Φωνή των Κτηνοτρόφων» το βράδυ στη Χοιροκοιτία, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό τον εντοπισμό κρούσματος σε μονάδα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, επισημαίνοντας πως ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή.

Η επέκταση του αφθώδους πυρετού στην ορεινή Λεμεσό ανατρέπει ουσιαστικά τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για χαλάρωση των περιορισμών στη βόσκηση σε περιοχές που θεωρούνταν απαλλαγμένες από τον ιό, όπως η Λεμεσός και η Πάφος. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα «Φωνή των Κτηνοτρόφων» αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση το βράδυ στη Χοιροκοιτία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι είχαν εξασφαλίσει τη δυνατότητα βόσκησης των ζώων τους σε περιοχές χωρίς κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνονταν πρώτα οι δειγματοληψίες σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο και θα επιβεβαιωνόταν πως δεν υπάρχουν μολύνσεις στις συγκεκριμένες επαρχίες.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της ομάδας, Νεόφυτος Νεοφύτου, ανέφερε πως «επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και προσπαθούμε να τις προλάβουμε, απόψε στις 8 στη Χοιροκοιτία θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας».

Όπως σημείωσε, «γνωρίζω ότι το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω καθυστέρηση. Οι εξελίξεις μάς έχουν προλάβει και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και σωστός συντονισμός. Δεν πρόκειται να αδικήσουμε ή να κατηγορήσουμε κανέναν που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κατάσταση οδηγείται σε αποτυχία και χρειάζονται άμεσες αποφάσεις».

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Γεωργίας – «Ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εμφάνιση κρούσματος αφθώδους πυρετού στην επαρχία Λεμεσού και ειδικότερα σε φάρμα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αντρέας Γρηγορίου τόνισε ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε μόνος του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπέδειξε ακόμη ότι η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει μέσω ανθρώπων, ζώων αλλά και μηχανικών μέσων, καλώντας εκ νέου τους κτηνοτρόφους να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους, ώστε να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν άμεσα σήμερα στη θανάτωση των ζώων, με στόχο τον περιορισμό της εστίας μόλυνσης στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των μονάδων με ζώα παραδοσιακής φυλής, ανέφερε ότι αναμένεται σχετική απόφαση από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο οποίος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις ζώων παραδοσιακής φυλής που προσβλήθηκαν από αφθώδη πυρετό, διευκρινίζοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχουν θανατωθεί.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ9 minutes ago

Συμβουλευτικός ρόλος με αυστηρούς ”όρους” για τον Παπαναστασίου σε εταιρεία ορυκτών

Off the Record1 hour ago

Εθνάρχης Βύρας των δυο μεγάλων κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 202619 hours ago

Προεκλογικός πυρετός: Τα τελευταία χαρτιά των κομμάτων πριν την κάλπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Off the Record1 day ago

Τα καύσιμα και το καρτέλ εταιρειών πετρελαιοειδών- Κυβέρνησης

Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος έτοιμη να γίνει επιχειρηματικός κόμβος για την Ινδία

Πόλεμος στη Γάζα2 days ago

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ για τον ”καχανιστή” Μπεν Γκβιρ

Off the Record2 days ago

Το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο… ή στην ηγεσία;

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Off the Record3 days ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks ago

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

LIVE4 weeks ago

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia