Νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο για την αδειοδότηση της χρήσης πυροτεχνημάτων επεξεργάζεται το Υπουργείο Γεωργίας, μετά και τη μεγάλη πυρκαγιά στο κρατικό δάσος Λεμεσού στα τέλη Απριλίου, από τέτοια υλικά.

Ήδη για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Πέμπτη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας και Δικαιοσύνης όπου κωδικοποιήθηκαν οι εισηγήσεις, ενώ οι επαφές της Μαρίας Παναγιώτου συνεχίζονται με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να υπάρχει πλήρη εικόνα του προβλήματος.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη της Μεγάλης Πέμπτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα θέτοντας από τη μια την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της ευημερίας των ζώων και από την άλλη τη διασκέδαση και ψυχαγωγία. Όπως φάνηκε στη σύσκεψη, ήταν κάθετη η θέση για ριζική μείωση των αδειών που δίνονται για χρήση πυροτεχνημάτων σε εκδηλώσεις για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Όπως λέχθηκε από πλευράς Υπουργού, η παραχώρηση άδειας χρήσης πυροτεχνημάτων, πρέπει να δίνεται στη βάση προϋποθέσεων, όπως οι θερμοκρασίες που επικρατούν, ο χώρος που θα γίνει η χρήση τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο αν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υλικά που προέβλεπε η άδεια. Γίνονται σκέψεις ώστε στους όρους παραχώρησης άδειας να καθορίζεται ύψιστη θερμοκρασία οι 28 βαθμοί Κελσίου στην περίπτωση που ο χώρος χρήσης θα είναι σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και άλλοι όροι ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.

Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Γεωργίας, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει εμάς είναι αυτή τη στιγμή οι άδειες που δίνονται από την Υπηρεσία Μεταλλείων, που είναι άδειες για πυροτεχνήματα τα οποία βγαίνουν από το έδαφος και πρέπει να εκδίδονται στη βάση κάποιων κριτηρίων, αυτή τη στιγμή πάμε σε αυστηροποίηση του πλαισίου της διαδικασίας όλης, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι καιρικές συνθήκες, η τοποθεσία και ο έλεγχος ο οποίος θα ασκείται».

Πηγή: Philenews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.