Σε επίδειξη «ευελιξίας» από όλες τις πλευρές ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού καλεί το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί ως θέση τα περί κινήτρων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και για το αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την κλήση του κ. Σιντίκ στη Λευκωσία για εξηγήσεις, εκπρόσωπος του Foreign Office απάντησε ότι «η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο είναι μακρόχρονη, καλά καταγεγραμμένη και παραμένει αμετάβλητη».

«Εναπόκειται εν τέλει στους Κύπριους ηγέτες να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε λύσης ή ενδιάμεσων βημάτων. Συνδιαλεγόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη για να υποστηρίξουμε την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και ενθαρρύνουμε την ευελιξία που απαιτείται για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες», σημείωσε.

Η βρετανική πλευρά δεν αποκαλύπτει, εξάλλου, λεπτομέρειες των διευθετήσεων που γίνονται περί επαφών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, ούτε σχολιάζει επισήμως τις μέχρι τώρα επαφές της σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Λονδίνο αναφέρουν πως ενόψει των συναντήσεών της στις εμπλεκόμενες χώρες η Κολομβιανή αξιωματούχος των ΗΕ είχε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της συναντήσεις και με Βρετανούς αξιωματούχους που έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματική πηγή στη βρετανική πρωτεύουσα σχολίασε πως ο διορισμός της κ. Ολγκίν είναι ένα «σημαντικό βήμα» και πως το Λονδίνο «καλωσορίζει τη μέχρι τώρα εμπλοκή της» στη διαδικασία.

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε επαφή με την κ. Ολγκίν για να την υποστηρίξουμε όπως αρμόζει».

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.