Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του Κινήματος μας την 1η Φεβρουαρίου 2024 με τον Υπουργό Εσωτερικών κο. Κωνσταντίνο Ιωάννου για τα θέματα που αφορούν το Κυνήγι και τον Κυνηγόκοσμο.
Λάβαμε θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό για άμεση υλοποίηση κάποιων θεμάτων και επίλυση προβλημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών:
1. Μετακινήσεις λαγών:
Οι κανονισμοί εκτροφείων λαγών που αφορούν την απαγόρευση μετακίνησης λαγών σε άλλες Επαρχίες αφαιρούνται και θα μπορεί να γίνεται η μετακίνηση λαγών από τα εκτροφεία σε άλλες Επαρχίες για εμπλουτισμό των βιοτόπων σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους των Επαρχιών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.
2. Εκτροφή Λαγών και Εκτροφεία:
Θα γίνει άμεσα αυστηρός έλεγχος πλέον σε όλα τα εκτροφεία λαγών που εδώ και χρόνια δεν παράγουν ούτε απελευθερώνουν με αποτέλεσμα να μην συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των βιοτόπων και θα τους γίνει αναστολή αδειών λειτουργίας.
Παράλληλα θα αρχίσει ξανά η αδειοδότηση εκτροφείων με όρους και προϋποθέσεις που σκοπό θα έχουν το κοινό καλό και την ενίσχυση των βιοτόπων και όχι το προσωπικό όφελος κανενός.
Ζητήθηκε παράλληλα από το Κίνημα μας όλα τα εκτροφεία που έγιναν από την Υπηρεσία Θήρας από τα λεφτά των Κυνηγών να επαναλειτουργήσουν από οργανωμένα σύνολα και κυνηγετικούς συλλόγους και να εφαρμόζεται έλεγχος διαχείρισης για το κοινό όφελος και ενίσχυση των βιοτόπων.
Αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Αμέσως μετά θα θέσουμε ξανά επί τάπητος την εμπορία λαγού και διατίμηση του από τα μεγάλα εκτροφεία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας προς την πάταξη της παράνομης λαθροθηρίας.
3. Θέμα Ακτιβιστών:
Έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την θέσπιση Νομοθετικού πλαισίου για τους ακτιβιστές όπου και θα τους περιορίζει την δράση σε μεγάλο βαθμό.
Από μέρους μας έγινε ξεκάθαρο ότι η θέση μας είναι να σταματήσει πλέον η Υπηρεσία Θήρας να απασχολεί το προσωπικό της υπηρεσίας με τον κάθε αυτοαποκαλούμενο ακτιβιστή και να ασχοληθεί με την πάταξη λαθροθηρίας του Ενδημικού Θηράματος.
4. Αναθεώρηση απαγορευμένων περιοχών:
Να γίνει αναθεώρηση των απαγορευμένων περιοχών με εισηγήσεις από τους κυνηγετικούς συλλόγους στα όρια των περιοχών τους όπως αυτοί κρίνουν. Παράλληλα να γίνεται κοινοποίηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών οι περιοχές που ζητούν για αναθεώρηση οι κυνηγετικοί συλλόγοι.
Θα ανακοινωθεί σε Δελτίο Τύπου κάλεσμα προς τους Συλλόγους που επιθυμούν να προχωρήσουν με την αναθεώρηση περιοχών για να έχουμε έλεγχο υλοποίησης των προτάσεων τους.
5. Διαχωρισμός Λάρνακας και Αμμοχώστου:
Θα προχωρήσει άμεσα ο Διαχωρισμός των Επαρχιών με την ένταξη και των νέων θηροφυλάκων.
6. Απαιτήσαμε να κοινοποιούνται όλα τα διαχειριστικά προγράμματα που κάνει η Υπηρεσία Θήρας με τα αποτελέσματα τους.
Ταυτόχρονα συζητήθηκε το θέμα άμεσης ένταξης της αλεπούς όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σε θηρεύσιμο είδος για να μπορέσουν να γίνουν σωστές διαχειρίσεις.
Θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πιο πάνω θέμα στο Υπουργείο Γεωργίας όπου προγραμματίζεται συνάντηση μας με την Υπουργό.
7. Εκπαιδευτικά σκύλων:
Η θέση μας έχει δημοσιευθεί στη σελίδα του Κινήματος και παραμένει για πάντα η ίδια. Υπήρξε έντονη διαφωνία από πλευράς μας για τις ανυπόστατες αναφορές που έγιναν από την Υπηρεσία Θήρας θέτοντας ως μοχλό πίεσης προς τον Υπουργό Εσωτερικών πιθανές επιπτώσεις από πλευράς ΕΕ.
Έγινε αναφορά από μέρους μας ότι δεν συμφωνούμε με τα όσα αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας και θα παραδοθεί εντός ημερών προς τον Υπουργό Εσωτερικών από μέρους μας τεκμηριωμένα από έρευνες του Δρ. Χρήστου Σώκου για τα όσα αναφέραμε. Επιπλέον ενημερώσαμε πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση από την ΕΕ προς την Κύπρο.
Προγραμματίζετε επίσης άμεσα η συνάντηση μας με την Υπουργό Γεωργίας για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα που εμπίπτουν στις Αρμοδιότητες του Υπουργείου όπως:
1. Άρση απαγόρευσης των περιοχών ψαρέματος.
2. Άμεση μεταφορά της Υπηρεσίας Θήρας στο Υπουργείο Γεωργίας και μετακίνηση του Προϊστάμενου της.
3. Διαχείρηση της αλεπούς και ένταξη της στα θηρεύσιμα είδη με κίνητρα όπως άλλες ΕΕ.
4. Ζητήματα που αφορούν την Γεωργία, Κτηνοτροφία, διάσωση του ΠΟΠ, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ερασιτέχνες ψαράδες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ που δώσατε το βροντερό παρόν σας στη μεγάλη διαμαρτυρία γιατί όλα όσα κερδίσαμε και όλα όσα θα κερδίσουμε οφείλονται χάριν σε όλους εσάς.
Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Οπως αναφέραμε στην διαμαρτυρία αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξαναβγούμε στους δρόμους ακόμα πιο συσπειρωμένοι και απαιτητικοί χωρίς καμιά έκπτωση σε κανένα αίτημα!
Περισσότερα εδώ https://cyprushunters.com.cy/
Γραφείο Τύπου,
3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών
Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.