Συνέρχεται σήμερα το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου. Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος προεδρεύει του Συνοδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίας Βασίλειος και Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος – ο οποίος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος – που αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, στόχος του οποίου είναι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί.

Επιστολή διαμαρτυρίας στην Ιερά Σύνοδο έστειλαν οι δυο μοναχοί

Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο εξέτασης της υπόθεσης εναντίον τους, απέστειλαν το απόγευμα της Τρίτης, οι δυο μοναχοί της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Στην επιστολή που εστάλη μέσω των δικηγόρων τους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Ποινική Δικονομία, κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στα δικαιοδοτικά όργανα της Εκκλησίας της Κύπρου, θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Ανακριτική Επιτροπή, ώστε η εν λόγω καταγγελία, να διερευνηθεί και να κριθεί κατά πόσο υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως.

Προστίθεται ότι «όφειλε λοιπόν η Ιερά Σύνοδος κατά την πρόσφατη συνεδρία της 08/03/2024 να παραπέμψει την υπόθεση των πελατών μας στην υφιστάμενη Ανακριτική Επιτροπή και όχι να συγκροτήσει ad hoc Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, η λειτουργία του οποίου δεν προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη.

«Η συγκρότηση ad hoc Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη συνιστά και παραβίαση της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης η οποία απορρέει από το σύνταγμα και απαγορεύει η ποινική υπόθεση ενός προσώπου να εκδικασθεί από αρμόδιο δικαστήριο που συγκροτείται μετά τη τέλεση της φερόμενης πράξης. Θα πρέπει το δικαστήριο να προϋφίσταται της πράξης κάτι που μετά λύπης μας δεν συνέβην».

Σημειώνεται ότι «ένεκα αυτής της ουσιώδους παρατυπίας και μη τήρησης της ποινικής εκκλησιαστικής δικονομίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ουδεμία διαδικασία που να επιτρέπει την εκκλησιαστική δίωξη των πελατών μας».

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.