ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στα βαθιά ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Από την εξαγγελία στην υλοποίηση περνά η κυβερνητική θέση για αλλαγές στην Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο διορισμός Επιτροπής από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αποτελεί το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην επεξεργασία του πλαισίου αλλαγών προκειμένου οι δυο κορυφαίοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και λειτουργικοί. Η Επιτροπή σε πρώτο στάδιο καλείται να επεξεργαστεί συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται. Έργο που θα συνδράμουν μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο Δρ Δημήτρης Χατζηχαμπής, πρώην Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο κύριος Παναγιώτης Καλλής, πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι δυο δικαστές θα ετοιμάσουν δικές τους γνωματεύσεις επί των συνταγματικών πτυχών των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων.
Η Επιτροπή
Η Επιτροπή απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρείς νομικούς και δυο Εισαγγελείς της Δημοκρατίας. Τους
-Δρ Ευάγγελο Βενιζέλο, Νομικό / Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
-Πολύβιο Πολυβίου, Δικηγόρο / πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίου
-Δρ Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Δικηγόρο / Καθηγητή Πανεπιστημίου
– Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
-Γιάννα Χατζηχάννα, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος θα επεξηγήσει σε λεπτομέρεια τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που επιδιώκεται για τους δυο αυτούς Θεσμούς. Όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς και οι δύο πρώην δικαστές εξέφρασαν την πρόθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Το έργο
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εφόσον ξεκαθαρίζει τα συνταγματικά ζητήματα των αλλαγών θα καθορίσει το πλαίσιο των εισηγήσεων που θα κάνει προκειμένου να ετοιμασθεί το νομοθέτημα το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ενδεχόμενα συνταγματικά ζητήματα που θα βρει η Επιτροπή ενώπιον της προσδιόρισε στην «Κ» ο νομικός Κώστας Βελάρης. Φιλοξενούμενος της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΠΟΡ FM Διασπορά Ειδήσεων ο κ. Βελάρης υποστήριξε πως τα συνταγματικά ζητήματα που ενδεχομένως απασχολήσουν την Επιτροπή θα αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. Για την Ελεγκτική Υπηρεσία όπως είπε οι αλλαγές δεν αναμένεται να απαιτήσουν συνταγματικές αλλαγές κάτι που κατά τον ίδιο θα προκύψει στη Νομική Υπηρεσία. Εδώ ο κ. Βελάρης διερωτήθηκε μήπως προκύψουν ζητήματα που να αγγίζουν το Σύνταγμα και κατ’ επέκταση του Δικαίου της Ανάγκης.
Νομική Υπηρεσία
Ο Κώστας Βελάρης διαπίστωσε δυσκολίες στο διαχωρισμό του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα ως συμβούλου της κυβέρνησης και ως δημόσιου κατήγορου. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν ο διαχωρισμός θα γίνει εντός της Νομικής Υπηρεσίας. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστεί Υπηρεσία Δημόσιου Κατήγορου της οποίας επικεφαλής ενδεχομένως να τεθεί ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ή κάποιος άλλος υψηλόβαθμος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας. Κατά τον κ. Βελάρη το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να προχωρήσει μιας και κατά τον ίδιο θα προκύψει Συνταγματικό ζήτημα. Ο κ. Βελάρης υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός που δεν θα έχει καμία σχέση με τη Νομική Υπηρεσία. Επικεφαλής της νέας Υπηρεσίας θα τεθεί ένας άλλος νέος Γενικός Εισαγγελέας και ένας νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας προκειμένου να μην υπάρχει σύγκρουση με το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο επιλεγεί κατά τον κ. Βελάρης θα πάσχει συνταγματικά.
Ελεγκτική Υπηρεσία
Στις κυοφορούμενες αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία ο κ. Βελάρης δεν εντοπίζει δυσκολίες μιας και η κατεύθυνση που φαίνεται να υπάρχει δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν πως το σύστημα στην Ελεγκτική Υπηρεσίας θα γίνει περισσότερο συλλογικό με την δημιουργία Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Γενικός Ελεγκτής θα παραμείνει ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή δεύτερο τη τάξει. Το Γενικό και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή θα πλαισιώσουν ενδεχομένως τρείς Ελεγκτής ή όπως αλλιώς θα ονομαστούν οι οποίοι θα συγκροτούν το Ελεγκτικό Συνέδριο. Άλλες πληροφορίες θα αλλαγές και στις δυο υπηρεσίες δεν έχουν διαρρεύσει.
Πηγή: Kathimerini
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).
🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό
🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;
📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record1 week agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

