LIVE
Στην αναζήτηση των υπουργών του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Νωρίς το βράδυ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, 13 μήνες μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, επέστρεψε στον Λόφο του Προεδρικού αυτή τη φορά ως νικητής των προεδρικών εκλογών και ως επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μπροστά του έχει δύο ολόκληρες εβδομάδες μέχρι και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του για να σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση. Ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του και μιλά με κόσμο. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, θα ανακοινωθούν οι συνεργάτες του στην Προεδρία και εν συνεχεία τα μέλη της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα θερμός υποδεχόμενος τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τον συνόδεψε ο ίδιος προσωπικά με το πέρας της πρώτης τους συνάντησης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να ενημερώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον εκλελεγμένο Πρόεδρο για τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν «είτε αυτά αφορούν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και θέματα που άπτονται του Κυπριακού, κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κράτη μέλη της ΕΕ».
Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης συζητήσαμε για τα εργασιακά, την οικονομία, ανταλλάξαμε απόψεις επί όλων των θεμάτων και σίγουρα θα δω ξανά τον Πρόεδρο πριν την αποχώρηση του από το Προεδρικό».
Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβούλιου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς αν δέχθηκε κάποια συμβουλή από τον Πρόεδρο είπε ότι «στο πλαίσιο της συζήτησης ακούγονται συμβουλές, και ήταν σημαντικό και έγινε και αυτό στο πλαίσιο της συζήτησης».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σήμερα είχε πολλά τηλεφωνήματα και δεν αφορούν όλα το ζήτημα του Υπουργικού. «Με κάποιους έχω συζητήσεις και οι επαφές αυτές θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Είμαι κοντά στο να καταλήξουμε σε κάποια ονόματα». Κληθείς να πει αν έχει κάνει σκέψεις για διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μια πάρα πολύ σημαντική θέση, έχω συγκεκριμένη άποψη και σύντομα θα ακούσετε την απόφαση μου».
Αναφερόμενος στην πρωινή συνομιλία του με τον κ. Τατάρ ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι του εξέφρασε την ετοιμότητα να τον συναντήσει «για να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο». Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των επαφών και των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε πως δεν ασπάζεται «απόλυτα την άποψη που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις εκλογές στην Τουρκία. Η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος του Κυπριακού, δεν είναι προς όφελος της προσπάθειας που θεωρώ είναι κοινή, να σπάσουμε το αδιέξοδο». Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να μεταβεί από πιο νωρίς στις Βρυξέλλες, πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να συζητήσει με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τη πρόταση του για να ξεκινήσει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.
Από το πρωί όταν επέστρεψε στο γραφείο του ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε να μιλά με τα άτομα που θα συμπεριλάβει στο υπουργικό του συμβούλιο. Οι συνεργάτες του θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα η οποία θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας θα είναι οι συνεργάτες του στο Προεδρικό. Η δεύτερη ομάδα που φαίνεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι το σύνολο των μελών της κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι οι διεργασίες συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος είναι σε προχωρημένο στάδιο. «Ο διορισμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σε προχωρημένο στάδιο. Είναι κάτι το οποίο θα είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη και κατ’ επέκταση οι επιλογές αυτές, αν είναι θετικές στην πορεία ή αρνητικές, η ευθύνη και πάλι θα είναι δική μου», είπε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανεφερε ότι η δική του προσέγγιση επικεντρώνεται «σε νέα άτομα, σε τεχνοκράτες, κατά κύριο λόγο, που είναι δοκιμασμένοι στον τομέα αρμοδιότητας τους, την ίδια ώρα που έχουν επαφή με την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο συνδυασμός».
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι έχει μιλήσει ήδη με κάποια άτομα και ότι τους έχει ενημερώσει για τις σκέψεις του, σήμερα το πρωί. «Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι θετική και ενθαρρυντική», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι κομματικές προτιμήσεις δεν είναι αυτές που καθορίζουν τον διορισμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσον αφορά τις συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων αυτές αναμένεται να καθοριστούν εντός της ημέρας.
Πηγή: philenews.com
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
Οι εξελίξεις της επικαιρότητας και τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κυπριακή κοινωνία τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια δυναμική πολιτική συζήτηση ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Γιαννάκης Γαβριήλ (ΑΚΕΛ ,Αμμόχωστος), Άννα Κυπριανού (ΔΗΠΑ, Λευκωσία), Δημήτρης Κυριάκου (ΑΛΜΑ, Λευκωσία) και Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Volt, Λευκωσία), καταθέτοντας τις απόψεις τους για καίρια ζητήματα.
• • Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω του πολέμου στο Ιράν και της ρίψης drone στο Ακρωτήρι, με τους καλεσμένους να σχολιάζουν και να αξιολογούν τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, καθώς και τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκε το αίσθημα ασφάλειας στην Κύπρο.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων.
• Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του αφθώδους πυρετού, με τους υποψηφίους να τοποθετούνται για τις ευθύνες σχετικά με την εξάπλωση του ιού και να αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξασφάλιση επαρκών αποζημιώσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα.
• Τέλος, έντονος προβληματισμός εκφράστηκε για τα ζητήματα διαφθοράς και το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, με αφορμή και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Η συζήτηση ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, αλλά και τις συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών χώρων από τους οποίους προέρχονται οι καλεσμένοι, αποτυπώνοντας το εύρος των προσεγγίσεων στα κρίσιμα ζητήματα.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

