Connect with us

Άρθρα Χάρη Θεραπή

Στήριξη Μικρών Οικογενειακών Επιχειρήσεων: Πρακτικές Εισηγήσεις και Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Avatar photo

Published

on

του Χάρη Θεραπή*

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, παρέχοντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, δυσκολίες στην ανάπτυξη νέων αγορών και περιορισμένη τεχνογνωσία. Για να ενισχυθεί ο ρόλος αυτών των επιχειρήσεων στην οικονομία, είναι απαραίτητο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης, ειδικά μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

  1. Χρηματοδότηση και Επιδοτήσεις μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
  • Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας:
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλήθος προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), όπως το πρόγραμμα “Horizon Europe” για την καινοτομία, το “COSME” για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και το “Erasmus for Young Entrepreneurs” που ενισχύει την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ επιχειρηματιών. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα προγράμματα για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και τη διεύρυνση των αγορών τους.
  • Επιδοτήσεις και Δάνεια για Τεχνολογική Αναβάθμιση:
    Η χρήση επιδοτήσεων για την απόκτηση σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων. Μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ, όπως το “Digital Europe Programme”, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση για τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους, την ανάπτυξη ιστοσελίδων, e-commerce ή τη χρήση cloud computing για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των πωλήσεών τους.
  1. Στήριξη μέσω Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Κατάρτισης
  • Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων:
    Η εκπαίδευση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την επιτυχία τους. Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το “Erasmus+ for Business” μπορούν να παρέχουν υποστήριξη για την επαγγελματική κατάρτιση των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, της διαχείρισης και των τεχνολογικών γνώσεων. Ειδικά προγράμματα κατάρτισης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των επιχειρηματικών στρατηγικών και στην ενίσχυση της δυνατότητας ανταγωνισμού των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
  • Συμβουλευτική Υποστήριξη και Δίκτυα Επιχειρηματιών:
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη δημιουργία δικτύων επιχειρηματιών που βοηθούν μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις να ανταλλάξουν εμπειρίες και στρατηγικές. Μέσω του προγράμματος “Enterprise Europe Network” (EEN), οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβουλές για τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της καινοτομίας και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
  1. Δημιουργία Συνθηκών για Επέκταση της Αγοράς και Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής
  • Υποστήριξη στην Εξαγωγική Δραστηριότητα:
    Η στήριξη για την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων είναι θεμελιώδης για την επιβίωση και ανάπτυξη των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το “Export Help” μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση στις μικρές επιχειρήσεις για την είσοδό τους σε διεθνείς αγορές, παρέχοντας πληροφορίες για νέες αγορές, διαδικασίες εξαγωγής και τη νομοθεσία των χωρών-στόχων.
  • Δημιουργία Τοπικών και Διεθνών Δικτύων Επιχειρήσεων:
    Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε εκθέσεις, φόρουμ και εμπορικές αποστολές που διοργανώνονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτές οι δράσεις διευκολύνουν την είσοδο των επιχειρήσεων σε νέες αγορές και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών. Μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ, τα επιχειρηματικά δίκτυα θα επιτρέψουν στους μικρούς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν συνεργασίες που ενισχύουν τις εξαγωγές τους και την ανάπτυξή τους σε νέες αγορές.
  1. Προγράμματα Στήριξης για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Ευθύνη
  • Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Βιώσιμες Επιχειρηματικές Πρακτικές:
    Στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν τη βιωσιμότητα. Το πρόγραμμα “Life Programme” υποστηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις στην εφαρμογή πράσινων πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτά τα προγράμματα επιδοτούν την εφαρμογή περιβαλλοντικών τεχνολογιών και στρατηγικών που μειώνουν το ενεργειακό κόστος και την περιβαλλοντική επίπτωση.
  • Κοινωνική Ευθύνη και Υποστήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων:
    Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώσουν την κοινωνική ευθύνη στις στρατηγικές τους, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Μέσω της υποστήριξης από τα προγράμματα της ΕΕ, οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές που συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συμπέρασμα

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τον πυρήνα της κυπριακής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Η εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για χρηματοδότηση, εκπαίδευση, διεθνοποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την επιβίωσή τους στην αγορά. Μέσω της κατάλληλης υποστήριξης και στρατηγικών, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξή τους, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική ευημερία για τις επόμενες γενιές.

* O Χάρης Θεραπής είναι ιδρυτής και διευθυντής του Vouli TV

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

Avatar photo

Published

on

Στο καλό αγαπητέ Πάνο Ιωαννίδη.

Με θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία ενός ανθρώπου που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε ένας ένθερμος και ακούραστος μαχητής για την απελευθέρωση της Κύπρου. Με συνέπεια, πάθος και αταλάντευτη πίστη στις αρχές και τα ιδανικά του, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται και να καταθέτει τη φωνή και τις απόψεις του για το εθνικό μας ζήτημα.

Είχα την τιμή να τον φιλοξενήσω στις εκπομπές μας και να συνεργαστώ μαζί του, γνωρίζοντας από κοντά έναν άνθρωπο με ξεκάθαρες θέσεις, αγωνιστικό φρόνημα και αφοσίωση στον σκοπό που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αιωνία του η μνήμη.

Continue Reading

#exAformis

«Φύγαμε και πήραμε μαζί μόνο τις ψυχές μας» – 19 Μαΐου, η ημέρα που ο ελληνισμός θυμάται

Avatar photo

Published

on

«Φύγαμε και πήραμε μαζί μόνο τις ψυχές μας…»

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται ως απλές επετείοι. Δεν είναι ημερομηνίες στο ημερολόγιο. Δεν είναι τυπικές αναφορές, στεφάνια και τελετές. Είναι πληγές ανοικτές στη συλλογική μνήμη ενός λαού.

Η 19η Μαΐου είναι μία τέτοια ημέρα.

Είναι η ημέρα που ο ελληνισμός δεν θυμάται απλώς — απαιτεί να μην ξεχαστεί. Απαιτεί να μην παραχαραχθεί η ιστορία. Απαιτεί να μη σβηστεί η αλήθεια πίσω από πολιτικές σκοπιμότητες, διπλωματικές ισορροπίες και βολικές σιωπές.

Από το 1916 έως το 1923, περίπου 353.000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν μέσα από διώξεις, εκτοπισμούς, πορείες θανάτου και οργανωμένα σχέδια αφανισμού. Χιλιάδες οικογένειες ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Άνθρωποι εγκατέλειψαν σπίτια, εκκλησίες, περιουσίες, τάφους προγόνων και ολόκληρες ζωές.

Και όμως, ακόμη και σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που επιχειρούν να σχετικοποιήσουν, να αποσιωπήσουν ή να υποβαθμίσουν το μέγεθος αυτής της ιστορικής τραγωδίας.

Αυτό δεν είναι απλώς ιστορικό λάθος.

Είναι προσβολή προς τους νεκρούς.

Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπήρχαν άνθρωποι. Υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Υπήρχαν μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους. Υπήρχαν άνθρωποι που έφυγαν χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους παρά μόνο τις εικόνες τους και την ψυχή τους.

Και το πιο επικίνδυνο δεν είναι μόνο η λήθη.

Είναι η επιλεκτική μνήμη.

Είναι όταν οι κοινωνίες θυμούνται ορισμένες γενοκτονίες και σιωπούν για άλλες. Όταν η ιστορική αλήθεια υποτάσσεται σε γεωπολιτικά συμφέροντα. Όταν οι νεκροί αποκτούν διαφορετική αξία ανάλογα με τη συγκυρία.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν αποτελεί πράξη εθνικής υπερηφάνειας μόνο. Είναι πράξη ιστορικής και ηθικής ευθύνης.

Το 1994, η Κυπριακή Βουλή προχώρησε στην υιοθέτηση ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μια σημαντική απόφαση, αλλά χωρίς τότε τη νομική ισχύ που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερο βάρος και θεσμική κατοχύρωση στη μνήμη.

Χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις δεκαετίες ώστε να γίνει το αυτονόητο.

Τον Ιούνιο του 2025, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην αναβάθμιση του προηγούμενου ψηφίσματος σε επίσημο νόμο του κράτους, τον Νόμο 117(Ι)/2025, μετά από πρόταση του Κινήματος Οικολόγων.

Η απόφαση αυτή δεν είναι μια τυπική νομοθετική πράξη.

Είναι μήνυμα.

Μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη δεν διαπραγματεύεται.

Μήνυμα ότι η αλήθεια δεν μπορεί να μένει εγκλωβισμένη σε συμβολικές αναφορές.

Μήνυμα ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν διαγράφονται επειδή πέρασαν δεκαετίες.

Γιατί οι κοινωνίες που ξεχνούν, επαναλαμβάνουν.

Και οι κοινωνίες που φοβούνται να πουν την αλήθεια, αφήνουν χώρο στους αρνητές της ιστορίας να ξαναγράψουν το παρελθόν.

Σήμερα, λοιπόν, η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς ημέρα πένθους.

Είναι ημέρα ευθύνης.

Ημέρα μνήμης.

Ημέρα διεκδίκησης της αλήθειας.

Γιατί κάποιοι έφυγαν παίρνοντας μαζί τους μόνο τις ψυχές τους.

Και εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους.

Όχι από μίσος.

Αλλά από χρέος.

Continue Reading

Άρθρα Χάρη Θεραπή

Οι Wannabe Εθνοσωτήρες και το Reality της Οργής

Avatar photo

Published

on

Η διαφθορά εξελίχθηκε στο πιο εύκολο πολιτικό προϊόν της εποχής.
Ένα έτοιμο αφήγημα πάνω στο οποίο χτίζουν καριέρες κάθε λογής wannabe εθνοσωτήρες, χωρίς σχέδιο, χωρίς θέσεις και — πολλές φορές — χωρίς στοιχειώδη πολιτική γνώση.

Αρκεί να φωνάζουν πιο δυνατά.
Αρκεί να επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι «όλοι είναι ίδιοι» και ότι «οι άλλοι εν καλύτεροι».

Πάνω στη δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία λαϊκισμού.
Άνθρωποι που δεν μπορούν να αρθρώσουν σοβαρή πολιτική πρόταση για την οικονομία, το Κυπριακό, την ενέργεια ή το δημογραφικό, εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων και σωτήρες των πάντων.

Και επειδή η πολιτική τους εξαντλείται στα συνθήματα και στα live του Facebook, ο νέος εχθρός έγινε η δημοσιογραφία.

Όποιος δημοσιογράφος τολμήσει να ρωτήσει, να πιέσει ή να ζητήσει στοιχεία, βαφτίζεται αυτόματα “συστημικός”, “παπαγαλάκι” ή “όργανο”.
Γιατί ο πολιτικός τσαρλατανισμός δεν αντέχει τον έλεγχο.
Χρειάζεται μόνο θυμό, εύκολα συνθήματα και κοινό που χειροκροτεί χωρίς να σκέφτεται.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι άλλο:
η αμορφωσιά παρουσιάζεται πλέον ως αυθεντικότητα και η πολιτική ανεπάρκεια ως επανάσταση.

Κάπως έτσι, η χώρα κινδυνεύει να αντικαταστήσει την πολιτική με ένα reality οργής, όπου ο πιο θυμωμένος παρουσιάζεται ως ηγέτης και ο πιο άσχετος ως εθνική λύση.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record4 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

EKLOGES20263 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Προεκλογικός πυρετός: Τα τελευταία χαρτιά των κομμάτων πριν την κάλπη

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia