Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στήριξη στην υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη εκφράζουν 67 ακαδημαϊκοί

Avatar photo

Published

on

Υπό το φως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και αναλογιζόμενοι την ιστορική σημασία των καιρών που διάγουμε, παρεμβαίνουμε με τοποθέτησή μας, ως ομάδα ακαδημαϊκών, για να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη εκφράζει την ανάγκη της κοινωνίας μας για πραγματική πολιτική ανανέωση στη διακυβέρνηση της χώρας μας, που θα εδράζεται στην ενότητα πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη από την ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών. Η στήριξή μας στην εν λόγω υποψηφιότητα απορρέει από το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαπνέεται από δημοκρατικές ιδέες, και διακρίνεται για το ήθος και την εντιμότητα του, μα πάνω από όλα για την αξιοπιστία του, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις και τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Ως ακαδημαϊκοί, μοιραζόμαστε αρχές και θέσεις τις οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρεσβεύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για εξεύρεση ορθής και δίκαιης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την ευημερία και ασφάλεια όλων των πολιτών και κοινοτήτων της Κύπρου, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Στην ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των συντελεστών ισχύος, μέσω της ενίσχυσης της άμυνας και των δυνατοτήτων αποτροπής από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της διμερούς σχέσης με την Ελλάδα, σε ένα κοινό πλαίσιο αμυντικού χώρου. Επιπλέον, μέσω της εδραίωσης του περιφερειακού ρόλου και της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μας.

Στην ενίσχυση της πολιτικής για αντιμετώπιση των ακατάσχετων, παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσα από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με την ανάλογη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες συνανθρώπων μας που εξαναγκάζονται σε απομάκρυνση από τη χώρα τους.

Σε μια οικονομική πολιτική που θα εγγυάται τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ευρωστίας της κυπριακής οικονομίας, με άξονα την αξιοπρεπή διαβίωση των Κυπρίων πολιτών.

Στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ως συντελεστών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός ισχυρού κέντρου εκπαίδευσης, ερευνητικής αριστείας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης, με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της κυπριακής οικονομίας.

Στην εμβάθυνση της εξωστρέφειας των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, η οποία προϋποθέτει εντατικοποίηση των συνεργειών τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις τους που θα συνεισφέρουν με καινοτόμες ιδέες στην κοινωνία των πολιτών.

Στη διαφύλαξη, βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓΕΣΥ, με τον πολίτη στο επίκεντρό του.

Στην εξυγίανση των θεσμών μέσω της διασφάλισης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για ένταξη των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με στόχο τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος. Προς τον σκοπό αυτό απαιτείται η σφυρηλάτηση πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου του τόπου μας προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην καλλιέργεια πνεύματος εξωστρέφειας της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας για επίτευξη συγχρονισμού με τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στην προάσπιση της ενότητας, της σύμπνοιας και της ομοψυχίας του λαού μας, αλλά και στην καλλιέργεια της στοχοπροσήλωσης όλων στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη θέση για την εκ των ων ουκ άνευ συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας, με την Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι καταγραφείσες αρχές που ταπεινά φρονούμε ότι στο σύνολό τους προάγουν το καλό του τόπου και της πατρίδας μας κρίνουμε ότι μόνο με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι δυνατό να διασφαλιστούν.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συμπολίτες μας που ενστερνίζονται τις αρχές αυτές να συμπορευθούν με την επιλογή μας και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι υπογράφοντες:

Ανδρέας Αναγιωτός          Καθηγητής Μηχανολογίας, Τέως Πρύτανης

Σοφία Αναστασιάδου       Καθηγήτρια Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας

Ανδρέας Ανδρέου Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Αλέξανδρος Γ. Αντωναράς          Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ιωάννης Μ. Βιολάρης       Καθηγητής Οικονομικών

Γιάννης Βυρίδης     Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής

Σταύρος Γεωργιάδης        Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Γεώργιος Γεωργής Καθηγητής Ιστορίας

Τάσος Γεωργιάδης Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Υλικών

Ιούλιος Γεωργίου   Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροηλεκτρονικής

Χριστάκης Δαμιανού        Καθηγητής Ηλεκτρολογικής Μηχανικής

Χριστόδουλος Δανέζης    Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Γιώργος Δημητρίου           Αναπληρωτής Καθηγητής Ρομποτικής

Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου   Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Παυλίνα Ευθυμίου            Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής

Λουκία Ευριπίδου Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών

Αναστάσιος Ζωπιάτης      Καθηγητής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

Χρήστος Κασιμέρης          Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Κάτζης       Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών

Γιώργος Κέντας      Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης

Μιχάλης Κοντός     Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Δημήτρης Κουρσάρος      Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών

Νικόλας Κυριακίδης         Αναπληρωτής Καθηγητής Αντισεισμικού Σχεδιασμού

Ευθύβουλος Κυριάκου    Επίκουρος Καθηγητής Βιοιατρικής Τεχνολογίας

Μάρκος Κωμοδρόμος      Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής Επικοινωνίας

Λεόντιος Κωστρίκης          Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Ιδρυτικό Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Περσεφόνη Λάμπρου      Διδάκτορας Οδοντιατρικής (Επιστημονική Συνεργάτης)

Νεόφυτος Λαμπερτίδης  Καθηγητής Χρηματοοικονομικών

Ιάσωνας Λαμπριανού      Αναπληρωτής Καθηγητής Μεθοδολογίας Ποσοτικής Έρευνας

Αντώνης Λόντος     Καθηγητής Μηχανολογίας

Ελένη Μαντζουράνη        Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Κύπρου

Ανδρέας Ν. Μασούρας    Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Επικοινωνίας

Μιχάλης Μενοίκου           Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας

Γιώργος Μπούστρας        Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου

Κύπρος Νικολαΐδης          Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής

Συμεών Νικολάου Καθηγητής Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης  Καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πρώην Πρύτανης

Αντώνης Παπαδάκης        Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολογίας

Χρήστος Παπαδημητρίου           Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων – Διοίκησης

Ιωάννης Πατρίκιος Καθηγητής Ιατρικής Βιοχημείας/Ανοσολογιας

Άρης Πετάσης         Διδάκτορας

Θάλεια Πραστίτου Μερδή          Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου των Συμβάσεων

Πάνος Ραζής           Καθηγητής Φυσικής

Ζωή Ρούπα  Καθηγήτρια Νοσηλευτικής

Γεώργιος Σαμούτης           Καθηγητής Ιατρικής

Μιχάλης Σιριβιανός          Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Γεωργία Σολωμονίδου     Ερευνήτρια στη Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών

Αιμιλιος Α. Σολωμού         Λέκτορας Ιστορίας

Χάρης Φ. Σοφοκλέους     Επ. Λέκτορας Επικοινωνίας

Παύλος Στεφάνου Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής

Ευστράτιος Στυλιανίδης  Καθηγητής Μηχανικής Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης

Τζούλια Τζωρτζή    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής

Πάρης Φωκαϊδης   Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων

Ανδρέας Χατζής     Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σωτήρης Χατζής     Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης

Γιώργος Χάιλος      Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών

Ερατώ Χατζησάββα          Καθηγήτρια Εικαστικών

Διόφαντος Χατζημιτσής   Καθηγητής Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής, Τέως Αντιπρύτανης

Νικήτας Χατζημιχαήλ       Καθηγητής Νομικής

Πιερής Χουρίδης    Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής

Παναγιώτης Χριστιάς       Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας

Σταύρος Χριστοδούλου   Λέκτορας Ιστορίας

Παύλος Χριστοδουλίδης Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Γιώργος Καζαμίας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας

Ανδρέας Οθωνος   Καθηγητής Φυσικής

Γιάννης Καμιναρίδης        Καθηγητής Οικονομικών

Ελένη Χρυσοστομίδου     Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 22/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τρεις καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

  • Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
  • Κώστας Μαυρίδης – Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ
  • Νίκος Καραγιαννακίδης – Δικηγόρος

🔎 Θέμα εκπομπής:
Η συμφωνία MERCOSUR, ο ρόλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στάση του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι επιπτώσεις στους Ευρωπαίους πολίτες.

Μια συζήτηση για τις οικονομικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις μιας συμφωνίας που επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά, τους θεσμούς και την καθημερινότητα των πολιτών.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Continue Reading

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

🎙️ Επί Θέσεως | Podcast Therapy Περικλής Νεάρχου – Μέρος Α

Avatar photo

Published

on

Ο Μιχάλης Γεωργιάδης φιλοξενεί τον Πρέσβη ε.τ. Περικλής Νεάρχου σε μια ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό. Ανάλυση, τεκμηρίωση και καθαρές θέσεις πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα διαρκούς σημασίας.

📅 Κάθε Πέμπτη

🕕 18:00

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Η συγχώνευση των Ελληνικών Κρατών, απαραίτητη προυπόθεση για Απελευθέρωση” – Πάνος Ιωαννίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Avatar photo

Published

on

Στην τοποθέτησή του στη δημόσια εκδήλωση του Κίνημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025, ο Πάνος Ιωαννίδης παρουσίασε μια ευθεία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική ανάγνωση του Κυπριακού, απορρίπτοντας το κυρίαρχο αφήγημα των τελευταίων δεκαετιών και προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για το κράτος εξαντλείται.

Όπως τόνισε, τα επόμενα χρόνια δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Η μέχρι σήμερα προσέγγιση του Κυπριακού, βασισμένη στον κατευνασμό και στην ανακύκλωση αποτυχημένων συνταγών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική ήττα. Κατά τον ίδιο, η πολιτική ηγεσία είτε εθελοτυφλεί μπροστά στις παγίδες που στήνουν ξένες δυνάμεις, είτε λειτουργεί εγκλωβισμένη σε κομματικά και προσωπικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του κράτους.

Η κριτική του Ιωαννίδη, ωστόσο, δεν σταματά στις ηγεσίες. Αντιθέτως, εντοπίζει την κύρια αιτία της κακοδαιμονίας στην κοινωνική αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό. Όπως υπογράμμισε, η έννοια της πατρίδας έχει απογυμνωθεί από το περιεχόμενό της. Πατρίδα δεν είναι τα εδάφη, αλλά οι άνθρωποι που απαιτούν να ζουν ελεύθεροι και με ασφάλεια. Όταν αυτό το αίτημα εγκαταλείπεται, το κράτος καθίσταται κενό περιεχομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία απορρίπτεται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια και οδηγεί ευθέως στη διάλυση της Κυπριακή Δημοκρατία. Η απελευθέρωση, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα, αλλά τη μόνη πολιτικά ορθή και βιώσιμη λύση.

Ο Ιωαννίδης προειδοποίησε ότι με τις σημερινές πολιτικές επιλογές οι ημέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μετρημένες. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, το Κίνημα κατέθεσε  μια ολοκληρωμένη πρόταση για το άμεσο μέλλον, την οποία χαρακτήρισε ενδεχομένως ως την έσχατη προσπάθεια διάσωσης του τόπου. Μια πρόταση που θεμελιώνεται στον σεβασμό προς όσους θυσιάστηκαν, αλλά και στην ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.

Κεντρικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου–Ελλάδας, κατά το πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικά κράτη. Μια τέτοια κίνηση, όπως υποστήριξε, θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα ανοίξει τον δρόμο για την ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση, θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής ΑΟΖ έως το Καστελλόριζο και θα θέσει σαφή και νόμιμα όρια στην τουρκική ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του αγωγού EastMed.

Για να καταστεί εφικτή αυτή η στρατηγική, ο Πάνος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις: η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η διαρκής ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου. Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τόνισε, δεν μπορεί να τελεί υπό την απειλή του παράνομου τουρκικού casus belli. Δικαιώματα που δεν ασκούνται δεν παραμένουν ανενεργά – ακυρώνονται και χάνονται.

Σε ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε ότι επί δεκαετίες ξένες δυνάμεις και εγχώριοι συνεργάτες επιχειρούν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς επιτυχία: ούτε με τα γεγονότα του 1963, ούτε με την εισβολή, ούτε με το Σχέδιο Ανάν. Αντίθετα, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή του κεκτημένου στα κατεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 25 χρόνια, Αθήνα και Λευκωσία –κατά τον Ιωαννίδη– επιχειρούν να επιβάλουν μια καταστροφική διευθέτηση, μετατρέποντας το πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαφορά.

Όπως υπενθύμισε ο Πάνος Ιωαννίδης, στο δημοψήφισμα του 1950 το 96% των νομίμων Κυπρίων αξίωσε την ένωση με την Ελλάδα, εκφράζοντας το τότε ιστορικό ζητούμενο του ελληνισμού της Κύπρου. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει: υφίστανται δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ευρωπαϊκά κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο ρεαλιστικό και πολιτικά συνεπές ενδεχόμενο που μπορεί να τεθεί είναι η συγχώνευση του ελληνισμού της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ελληνισμό της ευρωπαϊκής Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ένα ενιαίο, αδιαίρετο ελληνικό κράτος.

Καταληκτικά, προειδοποίησε ότι η σημερινή πορεία του ελληνισμού είναι αυτοκαταστροφική. Η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σταδιακή απώλεια ελληνικών εδαφών δεν αποτελούν σενάρια, αλλά ορατούς κινδύνους. Η απάντηση, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι η αδράνεια. Απαιτείται μια καθοριστική εθνική κίνηση που θα φέρει Ελλάδα και Κύπρο μπροστά στις εξελίξεις.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia