ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στήριξη στην υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη εκφράζουν 67 ακαδημαϊκοί
Υπό το φως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και αναλογιζόμενοι την ιστορική σημασία των καιρών που διάγουμε, παρεμβαίνουμε με τοποθέτησή μας, ως ομάδα ακαδημαϊκών, για να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη εκφράζει την ανάγκη της κοινωνίας μας για πραγματική πολιτική ανανέωση στη διακυβέρνηση της χώρας μας, που θα εδράζεται στην ενότητα πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη από την ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών. Η στήριξή μας στην εν λόγω υποψηφιότητα απορρέει από το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαπνέεται από δημοκρατικές ιδέες, και διακρίνεται για το ήθος και την εντιμότητα του, μα πάνω από όλα για την αξιοπιστία του, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις και τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Ως ακαδημαϊκοί, μοιραζόμαστε αρχές και θέσεις τις οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρεσβεύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για εξεύρεση ορθής και δίκαιης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την ευημερία και ασφάλεια όλων των πολιτών και κοινοτήτων της Κύπρου, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς ξένες εγγυήσεις.
Στην ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των συντελεστών ισχύος, μέσω της ενίσχυσης της άμυνας και των δυνατοτήτων αποτροπής από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της διμερούς σχέσης με την Ελλάδα, σε ένα κοινό πλαίσιο αμυντικού χώρου. Επιπλέον, μέσω της εδραίωσης του περιφερειακού ρόλου και της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μας.
Στην ενίσχυση της πολιτικής για αντιμετώπιση των ακατάσχετων, παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσα από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με την ανάλογη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες συνανθρώπων μας που εξαναγκάζονται σε απομάκρυνση από τη χώρα τους.
Σε μια οικονομική πολιτική που θα εγγυάται τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ευρωστίας της κυπριακής οικονομίας, με άξονα την αξιοπρεπή διαβίωση των Κυπρίων πολιτών.
Στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ως συντελεστών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός ισχυρού κέντρου εκπαίδευσης, ερευνητικής αριστείας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης, με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της κυπριακής οικονομίας.
Στην εμβάθυνση της εξωστρέφειας των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, η οποία προϋποθέτει εντατικοποίηση των συνεργειών τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις τους που θα συνεισφέρουν με καινοτόμες ιδέες στην κοινωνία των πολιτών.
Στη διαφύλαξη, βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓΕΣΥ, με τον πολίτη στο επίκεντρό του.
Στην εξυγίανση των θεσμών μέσω της διασφάλισης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για ένταξη των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με στόχο τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος. Προς τον σκοπό αυτό απαιτείται η σφυρηλάτηση πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών.
Στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου του τόπου μας προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην καλλιέργεια πνεύματος εξωστρέφειας της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας για επίτευξη συγχρονισμού με τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Στην προάσπιση της ενότητας, της σύμπνοιας και της ομοψυχίας του λαού μας, αλλά και στην καλλιέργεια της στοχοπροσήλωσης όλων στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στη θέση για την εκ των ων ουκ άνευ συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας, με την Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι καταγραφείσες αρχές που ταπεινά φρονούμε ότι στο σύνολό τους προάγουν το καλό του τόπου και της πατρίδας μας κρίνουμε ότι μόνο με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι δυνατό να διασφαλιστούν.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους συμπολίτες μας που ενστερνίζονται τις αρχές αυτές να συμπορευθούν με την επιλογή μας και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Οι υπογράφοντες:
Ανδρέας Αναγιωτός Καθηγητής Μηχανολογίας, Τέως Πρύτανης
Σοφία Αναστασιάδου Καθηγήτρια Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας
Ανδρέας Ανδρέου Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Αλέξανδρος Γ. Αντωναράς Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ιωάννης Μ. Βιολάρης Καθηγητής Οικονομικών
Γιάννης Βυρίδης Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής
Σταύρος Γεωργιάδης Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Γεώργιος Γεωργής Καθηγητής Ιστορίας
Τάσος Γεωργιάδης Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Υλικών
Ιούλιος Γεωργίου Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροηλεκτρονικής
Χριστάκης Δαμιανού Καθηγητής Ηλεκτρολογικής Μηχανικής
Χριστόδουλος Δανέζης Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπληροφορικής
Γιώργος Δημητρίου Αναπληρωτής Καθηγητής Ρομποτικής
Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
Παυλίνα Ευθυμίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής
Λουκία Ευριπίδου Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών
Αναστάσιος Ζωπιάτης Καθηγητής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού
Χρήστος Κασιμέρης Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
Κωνσταντίνος Κάτζης Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών
Γιώργος Κέντας Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης
Μιχάλης Κοντός Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
Δημήτρης Κουρσάρος Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών
Νικόλας Κυριακίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Αντισεισμικού Σχεδιασμού
Ευθύβουλος Κυριάκου Επίκουρος Καθηγητής Βιοιατρικής Τεχνολογίας
Μάρκος Κωμοδρόμος Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής Επικοινωνίας
Λεόντιος Κωστρίκης Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Ιδρυτικό Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών
Περσεφόνη Λάμπρου Διδάκτορας Οδοντιατρικής (Επιστημονική Συνεργάτης)
Νεόφυτος Λαμπερτίδης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών
Ιάσωνας Λαμπριανού Αναπληρωτής Καθηγητής Μεθοδολογίας Ποσοτικής Έρευνας
Αντώνης Λόντος Καθηγητής Μηχανολογίας
Ελένη Μαντζουράνη Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Κύπρου
Ανδρέας Ν. Μασούρας Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Επικοινωνίας
Μιχάλης Μενοίκου Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας
Γιώργος Μπούστρας Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου
Κύπρος Νικολαΐδης Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής
Συμεών Νικολάου Καθηγητής Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης Καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πρώην Πρύτανης
Αντώνης Παπαδάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολογίας
Χρήστος Παπαδημητρίου Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων – Διοίκησης
Ιωάννης Πατρίκιος Καθηγητής Ιατρικής Βιοχημείας/Ανοσολογιας
Άρης Πετάσης Διδάκτορας
Θάλεια Πραστίτου Μερδή Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου των Συμβάσεων
Πάνος Ραζής Καθηγητής Φυσικής
Ζωή Ρούπα Καθηγήτρια Νοσηλευτικής
Γεώργιος Σαμούτης Καθηγητής Ιατρικής
Μιχάλης Σιριβιανός Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Γεωργία Σολωμονίδου Ερευνήτρια στη Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών
Αιμιλιος Α. Σολωμού Λέκτορας Ιστορίας
Χάρης Φ. Σοφοκλέους Επ. Λέκτορας Επικοινωνίας
Παύλος Στεφάνου Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής
Ευστράτιος Στυλιανίδης Καθηγητής Μηχανικής Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης
Τζούλια Τζωρτζή Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής
Πάρης Φωκαϊδης Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων
Ανδρέας Χατζής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Σωτήρης Χατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης
Γιώργος Χάιλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών
Ερατώ Χατζησάββα Καθηγήτρια Εικαστικών
Διόφαντος Χατζημιτσής Καθηγητής Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής, Τέως Αντιπρύτανης
Νικήτας Χατζημιχαήλ Καθηγητής Νομικής
Πιερής Χουρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής
Παναγιώτης Χριστιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας
Σταύρος Χριστοδούλου Λέκτορας Ιστορίας
Παύλος Χριστοδουλίδης Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Γιώργος Καζαμίας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας
Ανδρέας Οθωνος Καθηγητής Φυσικής
Γιάννης Καμιναρίδης Καθηγητής Οικονομικών
Ελένη Χρυσοστομίδου Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“Η συγχώνευση των Ελληνικών Κρατών, απαραίτητη προυπόθεση για Απελευθέρωση” – Πάνος Ιωαννίδης
Στην τοποθέτησή του στη δημόσια εκδήλωση του Κίνημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025, ο Πάνος Ιωαννίδης παρουσίασε μια ευθεία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική ανάγνωση του Κυπριακού, απορρίπτοντας το κυρίαρχο αφήγημα των τελευταίων δεκαετιών και προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για το κράτος εξαντλείται.
Όπως τόνισε, τα επόμενα χρόνια δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Η μέχρι σήμερα προσέγγιση του Κυπριακού, βασισμένη στον κατευνασμό και στην ανακύκλωση αποτυχημένων συνταγών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική ήττα. Κατά τον ίδιο, η πολιτική ηγεσία είτε εθελοτυφλεί μπροστά στις παγίδες που στήνουν ξένες δυνάμεις, είτε λειτουργεί εγκλωβισμένη σε κομματικά και προσωπικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του κράτους.
Η κριτική του Ιωαννίδη, ωστόσο, δεν σταματά στις ηγεσίες. Αντιθέτως, εντοπίζει την κύρια αιτία της κακοδαιμονίας στην κοινωνική αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό. Όπως υπογράμμισε, η έννοια της πατρίδας έχει απογυμνωθεί από το περιεχόμενό της. Πατρίδα δεν είναι τα εδάφη, αλλά οι άνθρωποι που απαιτούν να ζουν ελεύθεροι και με ασφάλεια. Όταν αυτό το αίτημα εγκαταλείπεται, το κράτος καθίσταται κενό περιεχομένου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία απορρίπτεται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια και οδηγεί ευθέως στη διάλυση της Κυπριακή Δημοκρατία. Η απελευθέρωση, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα, αλλά τη μόνη πολιτικά ορθή και βιώσιμη λύση.
Ο Ιωαννίδης προειδοποίησε ότι με τις σημερινές πολιτικές επιλογές οι ημέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μετρημένες. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, το Κίνημα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το άμεσο μέλλον, την οποία χαρακτήρισε ενδεχομένως ως την έσχατη προσπάθεια διάσωσης του τόπου. Μια πρόταση που θεμελιώνεται στον σεβασμό προς όσους θυσιάστηκαν, αλλά και στην ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.
Κεντρικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου–Ελλάδας, κατά το πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικά κράτη. Μια τέτοια κίνηση, όπως υποστήριξε, θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα ανοίξει τον δρόμο για την ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση, θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής ΑΟΖ έως το Καστελλόριζο και θα θέσει σαφή και νόμιμα όρια στην τουρκική ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του αγωγού EastMed.
Για να καταστεί εφικτή αυτή η στρατηγική, ο Πάνος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις: η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η διαρκής ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου. Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τόνισε, δεν μπορεί να τελεί υπό την απειλή του παράνομου τουρκικού casus belli. Δικαιώματα που δεν ασκούνται δεν παραμένουν ανενεργά – ακυρώνονται και χάνονται.
Σε ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε ότι επί δεκαετίες ξένες δυνάμεις και εγχώριοι συνεργάτες επιχειρούν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς επιτυχία: ούτε με τα γεγονότα του 1963, ούτε με την εισβολή, ούτε με το Σχέδιο Ανάν. Αντίθετα, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή του κεκτημένου στα κατεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 25 χρόνια, Αθήνα και Λευκωσία –κατά τον Ιωαννίδη– επιχειρούν να επιβάλουν μια καταστροφική διευθέτηση, μετατρέποντας το πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαφορά.
Όπως υπενθύμισε ο Πάνος Ιωαννίδης, στο δημοψήφισμα του 1950 το 96% των νομίμων Κυπρίων αξίωσε την ένωση με την Ελλάδα, εκφράζοντας το τότε ιστορικό ζητούμενο του ελληνισμού της Κύπρου. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει: υφίστανται δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ευρωπαϊκά κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο ρεαλιστικό και πολιτικά συνεπές ενδεχόμενο που μπορεί να τεθεί είναι η συγχώνευση του ελληνισμού της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ελληνισμό της ευρωπαϊκής Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ένα ενιαίο, αδιαίρετο ελληνικό κράτος.
Καταληκτικά, προειδοποίησε ότι η σημερινή πορεία του ελληνισμού είναι αυτοκαταστροφική. Η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σταδιακή απώλεια ελληνικών εδαφών δεν αποτελούν σενάρια, αλλά ορατούς κινδύνους. Η απάντηση, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι η αδράνεια. Απαιτείται μια καθοριστική εθνική κίνηση που θα φέρει Ελλάδα και Κύπρο μπροστά στις εξελίξεις.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε διπλωματικούς υπολογισμούς η Λευκωσία μετά την πρόσκληση Τραμπ για το «Συμβούλιο Ειρήνης»
Μετρά προσεκτικά τα επόμενα βήματά της η Λευκωσία αναφορικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αποδεχθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στο λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από τη Λευκωσία, ενώ δεν προκύπτει σαφής ένδειξη για την κατεύθυνση προς την οποία προσανατολίζεται. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη έγινε γνωστή το περασμένο Σάββατο.
Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης»
Όταν, τον περασμένο Νοέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη δημιουργία του Συμβουλίου Ειρήνης, με την προσδοκία ότι θα δεσμεύσουν τον Τραμπ σε μια ειρηνευτική διαδικασία για τη Γάζα, δεν είχαν προβλέψει ότι στην πράξη στήριζαν «έναν κλειστό κύκλο υπό τον Τραμπ – μια παγκόσμια εκδοχή της αυλής του Μαρ-α-Λάγκο με στόχο την υποκατάσταση του ίδιου του ΟΗΕ», όπως επισημαίνει ο Τζούλιαν Μπόργκερ σε ανάλυσή του στον Guardian.
Το αποκαλούμενο Συμβούλιο Ειρήνης ξεκίνησε ως πρωτοβουλία με βασικό σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, ωστόσο στη συνέχεια φαίνεται να αποκτά ευρύτερες φιλοδοξίες, που αφορούν τη διαχείριση συγκρούσεων και σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Σύμφωνα με το καταστατικό του, το «Συμβούλιο Ειρήνης» ορίζεται ως «διεθνής οργανισμός με στόχο την προώθηση της σταθερότητας, την αποκατάσταση αξιόπιστης και νόμιμης διακυβέρνησης και τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται ή απειλούνται από συγκρούσεις». Όπως προκύπτει από προσχέδιο του καταστατικού, αντίγραφο του οποίου έχει στη διάθεσή του το CNN, ο Τραμπ προβλέπεται να παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου επ’ αόριστον, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η εξουσία του μπορεί να υπερβεί τη θητεία του ως Προέδρου των ΗΠΑ. Η αντικατάστασή του προβλέπεται μόνο σε περίπτωση «εθελοντικής παραίτησης ή ανεπάρκειας», κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Κάθε κράτος-μέλος προβλέπεται να έχει θητεία έως τρία έτη από την έναρξη ισχύος του καταστατικού, με δυνατότητα ανανέωσης από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι προσκλήσεις
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης. Αποτελεί τον πιο πρόσφατο ηγέτη που συμφώνησε να συμμετάσχει, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, την Ουγγαρία, την Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία.
Προσκλήσεις έχουν επίσης αποσταλεί, μεταξύ άλλων, σε Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Καναδά, Ουκρανία, Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι στο Συμβούλιο έχει προσκληθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα «μελετά τις λεπτομέρειες» και θα επιδιώξει να αποσαφηνίσει «όλες τις πτυχές» μέσω επαφών με τις ΗΠΑ, πριν τοποθετηθεί επίσημα. Ο Ρόμπερτ Γουντ, πρώην αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι «ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ειρήνης για να υπονομεύσει τον ΟΗΕ και να εντείνει τη διχόνοια στις συμμαχίες της Αμερικής». Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε πως «ο Πούτιν δεν είναι άνθρωπος της ειρήνης και δεν θεωρώ ότι έχει θέση σε οποιονδήποτε οργανισμό φέρει τη λέξη “ειρήνη” στην ονομασία του».
Ποιοι απέχουν
Μέχρι στιγμής, η Γαλλία —η οποία έχει εκφράσει με αυστηρό τόνο την αντίθεσή της στις προθέσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία— δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης.
«Ναι στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο υποστηρίζουμε πλήρως, αλλά όχι στη δημιουργία ενός οργανισμού όπως παρουσιάστηκε, που θα υποκαθιστά τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Χθες, και η Νορβηγία, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αντρέας Μότσφελτ Κράβικ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει. «Η Νορβηγία δεν θα λάβει μέρος στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αυτό παρουσιάζεται σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα Aftenposten.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ενιαίος Ελληνισμός, Προϋπόθεση Απελευθέρωσης» – Εκδήλωση Κινήματος «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026, στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας, η δημόσια εκδήλωση του Κίνημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025 με γενικό τίτλο «Ενιαίος Ελληνισμός, Προϋπόθεση Απελευθέρωσης».
Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου και καθοδήγησε τις παρεμβάσεις των ομιλητών, δίνοντας έμφαση στη γεωπολιτική, θεσμική και στρατηγική διάσταση του Κυπριακού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, ο οποίος ανέλυσε το όραμα της απελευθέρωσης στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τις διεθνείς ανακατατάξεις και τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Στέφανος Καραβίδας, Επισμηναγού ε.α. και διεθνολόγου, με θέμα τη γεωπολιτική σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ και το Δόγμα Απελευθέρωσης της Κύπρου, εστιάζοντας στον ρόλο της αποτρεπτικής ισχύος και των περιφερειακών συμμαχιών.
Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο Πάνος Ιωαννίδης, νομικός και πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση ότι η θεσμική και πολιτική σύγκλιση του ελληνισμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση, θέτοντας το ζήτημα σε πολιτικό και νομικό πλαίσιο.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Think Tank4 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record14 hours agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record19 hours agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΤο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βράβευσε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη για τον αδιάκοπο αγώνα του κατά της διαφθοράς

