Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύντομα στο Υπουργικό προτάσεις για αγορά εξοπλισμού για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Avatar photo

Published

on

O σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης του ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά του βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Επίσης, πρόσθεσε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, 22-28 Απριλίου, 2024, ο κ. Χαρτσιώτης είπε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πλέον θεσμό, όπου η CNP Ασφαλιστική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργάζονται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Το κεντρικό αυτό μήνυμα της φετινής εβδομάδας πυρασφάλειας “Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη”, αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας κάθε αντιπυρική περίοδο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Ο σεβασμός, προς το φυσικό μας περιβάλλον και η προσωπική και συλλογική μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κινδύνους είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση, και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος για σκοπούς πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και μέσων παρακολούθησης αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι η A’ Φάση του ολιστικού αυτού συστήματος ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό επιτήρησης της δασικής και παραδασόβιας έκτασης της Δημοκρατίας.

Ο σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης της Β’ Φάσης, συνέχισε, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Συστήματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση της προώθησης αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού.

Επεσήμανε ότι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αυτού προσωπικά.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Μονιάτη και Ευρύχου έχουν αναβαθμιστεί σε Περιφερειακούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κατάλληλα στελεχωμένοι με εργάτες πυρόσβεσης και με μόνιμο προσωπικό. Περαιτέρω, προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, ως επίσης και η αναβάθμιση υφιστάμενων Σταθμών.

Συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Χαρτσιώτης σημειώνοντας ότι ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 259 νέων Πυροσβεστών, ενώ τις επιχειρησιακές δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα συνδράμουν και οι πρώτοι εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος απαριθμεί σήμερα πέραν των 110.000 εγγεγραμμένων παρατηρητών παγκύπρια, σε Παρατηρητές Πυρασφάλειας, κάλεσε τους χιλιάδες αυτούς καταγεγραμμένους Παρατηρητές, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνουν η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, δυστυχώς, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

Η Β’ Φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 31 αισθητήρες εντοπισμού πυρκαγιάς
Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος στον δικό του χαιρετισμό είπε πως κάθε χρόνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται συνολικά μέσο όρο περίπου 13.000 κλήσεις, από τις οποίες οι 8.500 αφορούν πυρκαγιές ενώ οι 4.500 αφορούν κλήσεις για εξυπηρετήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Από τις κλήσεις πυρκαγιών περίπου οι 5.000 χιλιάδες αφορούν πυρκαγιές στην ύπαιθρο και άλλες 3.500 πυρκαγιές σε αστικές περιοχές. Σημείωσε ότι κύριο χαρακτηριστικό αυτών των πυρκαγιών είναι ότι πέραν του 90% έχουν πίσω τους την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, έχουν ήδη παραληφθεί και έχουν ενισχύσει τον πυροσβεστικό στόλο 9 νέου τύπου πυροσβεστικά οχήματα και προγραμματίζεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να παραληφθούν άλλα 21 νέα πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Λογγίνος, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομής.

Ανέφερε ότι νέοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ξεκίνησαν να κατασκευάζονται σε στρατηγικά σημεία και άλλοι σύντομα προγραμματίζονται να ξεκινήσουν με την σημαντική βοήθεια και  συνεργασία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, προσθέτοντας ότι ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αγίας Νάπας 7 περίπου εκ. ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες  και  η κατασκευή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου Πάχνας και Εφταγώνιας σύντομα ξεκινούν να κατασκευάζονται ενώ προγραμματίζεται και νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στο χωριό Πεδουλάς, είπε.

Σημείωσε ότι μέσα από το ολιστικό αυτό πρόγραμμα ενίσχυσης της πυροπροστασίας, του οποίου η Α΄ φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα, έχει ήδη εγκριθεί και προχωρά η υλοποίηση της Β΄ φάσης που θα είναι και η σημαντικότερη, αφού 31 αισθητήρες εντοπισμού και ενημέρωσης έναρξης πυρκαγιάς θα σαρώνουν τόσο τις δασικές όσο και τις περιοχές υπαίθρου αλλά και 15 βιομηχανικές περιοχές συμπεριλαμβανομένου και του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Πηγή
ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia