MILITAIRE
Συρία: Οι ΗΠΑ αποσύρουν το 50% των στρατευμάτων τους – Αλλάζει η στρατηγική στην περιοχή
Ουάσιγκτον – Την προσεχή απόσυρση περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση αυτή θα μειώσει στο μισό τη συνολική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, από τους περίπου 2.000 στρατιώτες που επιχειρούν εκεί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Σον Παρνέλ, δήλωσε πως η αναδιάταξη δυνάμεων αντανακλά «τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη φθορά των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΙΚ τόσο στην περιφέρεια όσο και παγκοσμίως», υπογραμμίζοντας την επιτυχία των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Το Ισλαμικό Κράτος υπέστη στρατηγικές ήττες το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία, ωστόσο, μικροί πυρήνες του παραμένουν ενεργοί κυρίως σε βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, όπου και παραμένουν δυνάμεις των ΗΠΑ για επιχειρήσεις επιτήρησης και καταστολής.
Η απόφαση αυτή συνδέεται και με τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, ακόμη και πριν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, είχε εκφράσει ανοιχτά τον σκεπτικισμό του για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Παρά την αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό, με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την άνοδο ισλαμιστικής συμμαχίας στην εξουσία, ο Τραμπ δεν μετατόπισε τη στάση του.
«Στη Συρία γίνεται χαμός, αλλά δεν είναι φίλη μας (…) δεν είναι δική μας μάχη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μέσω της πλατφόρμας Truth Social, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να εμπλέκονται περαιτέρω.
Η αρχική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία ξεκίνησε το 2014, όταν το ΙΚ κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ, οδηγώντας στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις και υποστήριξαν με εναέριες επιθέσεις Κούρδους μαχητές και ιρακινές δυνάμεις που πολεμούσαν τους τζιχαντιστές επί του πεδίου.
Παρότι η στρατηγική αυτή απέδωσε καρπούς, η σημερινή αποχώρηση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων φανερώνει μια νέα προσέγγιση – πιο συγκρατημένη, ίσως και πιο επιλεκτική – ως προς τις στρατιωτικές εμπλοκές των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στις τοπικές ισορροπίες όσο και στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις κουρδικές δυνάμεις και άλλους συμμάχους που συνεχίζουν να επιχειρούν κατά των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
MILITAIRE
Eurofighter, Τουρκία και η παράδοση της Βρετανικής Δολιότητας
Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νάτα τα Γιουροφάϊτερ στην Τουρκία!
Αγγλία και Γερμανία (ας αφήσουμε την Ισπανία, «ποιος την… αμεί» που θα έλεγε σίγουρα ο καφενές του χωριού μου.
Νάτοι και οι Μέτεορ στην Τουρκία!
Δεν ξέρω αν ποτέ οι Φράγκοι φίλοι μας είδαν την Ελλάδα (και τον ελληνικό χώρο-κόσμο στη διαχρονία του)..ως κάτι διαφορετικό από ένα λάφυρο.
Δεν ξέρω επίσης αν οι Φράγκοι φίλοι μας είδαν ποτέ τον Ορθόδοξο κόσμο ως την altera pars της Δύσης. Αν κρίνουμε από την Ιστορία, τον «Πόλεμο των Πολιτισμών» και τη συμπεριφορά των Δυτικών Δυνάμεων, ποτέ.
Ιδιαιτέρως για την Αγγλία, αναρωτιέμαι αν (με την εξαίρεση του ναζισμού) υπήρξε τίποτα χειρότερο στην Ιστορία. Οι πρώτοι διδάξαντες Γενοκτόνοι (Ινδία), οι εφευρέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και οι πιο συνεπείς προδότες των υποσχέσεών τους και των συμφωνιών τους (Μικρά Ασία, Κύπρος, Δεκεμβριανά — εις ό,τι μας αφορά).
Μόνον σε έναν τίμιο πόλεμο πολέμησαν οι Άγγλοι, εναντίον του Ναζισμού, αλλά ακόμη και τότε, αμέσως μετά τη μάχη της Αγγλίας, άρχισαν τις δολοπλοκίες. Με αποκορύφωμα την προσπάθεια του Τσώρτσιλ να διχάσει τους Συμμάχους (1944–45) και να οδηγήσει τη Δύση (συν τη Γερμανία) σε σύμπραξη με την ΕΣΣΔ….Εμείς με τους Άγγλους έχουμε μακρά γνωριμία. Ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. πολλοί Σάξωνες έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη, υπηρέτουσαν 20 χρόνια στην αυτοκρατορική Φρουρά (τους Βαράγγους) κι επέστρεφαν στην Αγγλία πάμπλουτοι, δημιουργώντας την εκεί γαιοκτητική και στρατιωτική αριστοκρατία.
Μετά ήρθαν ὡς Σταυροφόροι κι άρπαξαν την Κύπρο (Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος) λίγο πριν να πέσει η Πόλη (1204) στα χέρια των Φράγκων και να λεηλατηθεί με ανεπανόρθωτο τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κι αφού πια η Αγγλία είχε γίνει μεγάλη Δύναμη (επί Ελισάβετ) πρόσεχε να μην καταρρεύσει ο «Μεγάλος Ασθενής» (Οθωμανική Αυτοκρατορία) προς όφελος της Ρωσίας και ταυτοχρόνως κρεμούσε άραδα ποπολάρους στα Επτάνησα (όπως έκανε και στην Κύπρο).
Με την Επανάσταση του 1821 η γηραιά Αλβιών μυρίστηκε ψητό, μας έδωσε το δάνειο και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κολοβού κράτους υπό τον έλεγχό της.
Χάριν των θαλάσσιων δρόμων που πάντα ήθελε να ελέγχει η Αγγλία, πάθαμε νίκες στη Μικρασία, στην Ανατολική Θράκη και την Κύπρο.
Η Αγγλία βγήκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεδοντιασμένη, αλλά πρόλαβε να μας ρίξει μια καλή δαγκωματιά με τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο και στο Κυπριακό.
Σήμερα, η Βρετανία —μια ύαινα των πολέμων (Σουέζ, Μ. Ανατολή, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ουκρανία κ.α.) βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα πίσω στην εποχή του λίθου…
ΠΗΓΗ:MILITAIRE
MILITAIRE
«Δεν είχα άλλη επιλογή» Ο Τραμπ ανακοινώνει πυρηνικές δοκιμές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διατάξει την έναρξη δοκιμών πυρηνικών όπλων.
Ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην πόλη Γκιονγκτζού της Νότιας Κορέας, ο Τραμπ υπερθέματισε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε άλλη επιλογή», καθώς παρατήρησε πρόσφατες δοκιμές όπλων ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές από άλλες δυνάμεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό επιτεύχθηκε, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας (στον Λευκό Οίκο)», αναφέρει ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η Ρωσία κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και η Κίνα το τρίτο, με πιθανότητα να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε ανάλογα επίπεδα μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Λόγω της τρομερής, καταστροφικής ισχύος τους, ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΟΥΝ να το κάνω αλλά δεν είχα άλλη επιλογή!», υπογραμμίζει.
«Εξαιτίας των δοκιμών από άλλες χώρες, έδωσα εντολή στο υπουργείο Πολέμου (σ.σ. όπως έχει μετονομαστεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ) να αρχίσει δοκιμές των πυρηνικών μας όπλων επί ίσοις όροις. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ:MILITAIRE
MILITAIRE
Συμφωνία στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ
-
#exAformis5 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis5 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20265 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή5 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis5 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ5 days agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

