Connect with us

Off the Record

Τα αρπακτικά κοράκια που έφεραν οι τράπεζες ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια

Avatar photo

Published

on

Τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί με ολοένα και μεγαλύτερη οργή ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, τείνει πλέον να κανονικοποιηθεί: τα «αρπαχτικά κοράκια» που έφεραν οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια να ξεσπιτώνουν οικογένειες από τα ίδια τους τα σπίτια. Δεν πρόκειται απλώς για μια αυστηρή οικονομική διαδικασία· πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στα κοινωνικά μας πράγματα, η οποία αποκαλύπτει την πλήρη απανθρωπιά ενός συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο για αριθμούς και ισολογισμούς, αδιαφορώντας για τις ζωές πίσω από αυτούς.

Είναι πλέον καταφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν. Οι τράπεζες, αυτές οι «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες», αντί να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, έχουν το θράσος όχι μόνο να μην απολογούνται, αλλά και να απαιτούν και τα ρέστα. Με μια καταιγίδα επιστολών προς δανειολήπτες, χρησιμοποιούν απειλές, εκβιάζουν, οδηγούν ανθρώπους στα δικαστήρια και ενεργοποιούν τις πιο ακραίες διαδικασίες εκποίησης, λες και έχουν απέναντί τους εγκληματίες και όχι πολίτες που για χρόνια στήριζαν το τραπεζικό σύστημα με συνέπεια.

Και σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, η Κυβέρνηση –αντί να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών– εμφανίζεται συχνά πρόθυμη να διευκολύνει τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, με νομοθετικές διευκολύνσεις και με έλλειψη ουσιαστικών κοινωνικών δικλείδων, κατέληξε, θέλοντας και μη, να αποτελεί σύμμαχο μιας βιομηχανίας που βασίζεται στην αρπαγή της κατοικίας του αδύναμου.

Ο κόσμος, όμως, δεν αντέχει άλλο. Πολλές οικογένειες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, πολλοί άλλοι ζουν με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στον δρόμο. Κι όλα αυτά όχι επειδή είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά επειδή η οικονομική κρίση που οι ίδιες οι τράπεζες και οι πολιτικές αποφάσεις δημιούργησαν, τους γονάτισε οικονομικά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πλήρωναν κανονικά, με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Σήμερα, όμως, η πραγματικότητα τούς συνθλίβει. Η επιβίωση μπαίνει πάνω από κάθε τι άλλο. Είναι τόσο απλό και τόσο ανθρώπινο. Πώς γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται ούτε οι τραπεζίτες ούτε οι αρμόδιες αρχές;

Ήρθε ο καιρός να συνέλθουν όλοι, και προπαντός αυτοί που διοικούν και κατευθύνουν τις τράπεζες. Η λύση δεν βρίσκεται στις μαζικές εκποιήσεις ούτε στην απειλή της έξωσης. Χρειάζεται ευελιξία, αναδιάρθρωση δανείων, πραγματική διάθεση συνεργασίας και κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών. Αντί να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν, οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργήσουν ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος. Οι εκποιήσεις δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις τράπεζες, που στο τέλος καταλήγουν με ακίνητα αποτιμημένα πολύ πιο κάτω από την πραγματική αξία τους, ενώ διαλύεται ολοκληρωτικά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το τραπεζικό σύστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ήταν η σκανδαλώδης πολιτική των τραπεζών –να χορηγούν δάνεια απερίσκεπτα, χωρίς αξιολόγηση κινδύνου, ακόμη και σε άτομα χωρίς ουσιαστικό εισόδημα– που οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά και την ίδια τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Κι όμως, αντί να λογοδοτήσουν, απαιτούν πλήρη συμμόρφωση από εκείνους που πλήγηκαν περισσότερο.

Αλλά και η Πολιτεία, η Βουλή, οι αρμόδιοι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη. Οφείλουν επιτέλους να ορθώσουν ανάστημα, να βάλουν φραγμό σε αυτήν την επιδρομή εις βάρος ανθρώπων που δεν έφταιξαν. Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχουν επαρκείς δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν στα πόδια τους.

Τα δράματα που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών που κινδυνεύουν με εκποίηση είναι ανείπωτα. Οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν από το φαγητό για να πληρώσουν μια δόση. Άλλοι στερούνται θεραπείες, άλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα πράγματα μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε αυτονόητα. Τώρα, όμως, για πολλούς είναι πολυτέλεια. Και απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προτιμούν τον δρόμο της επιθετικότητας, αντί της ανθρωπιάς.

Αν θέλουν να εισπράξουν χρήματα, ας στραφούν στους μεγαλοοφειλέτες. Σε αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Σε αυτούς που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό με ύποπτες ή αδιαφανείς διαδικασίες. Σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αλλά όχι. Αυτοί παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ η πίεση πέφτει στους μικροδανειολήπτες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εργαζόμενους που παλεύουν καθημερινά.

Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη εκπομπή «Αιχμές» με τον Σωτήρη Μπαρούτη, όπου φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών που αγόρασαν τα προβληματικά δάνεια. Προσπάθησε να μας πείσει ότι οι εταιρείες αυτές τάχα λειτουργούν ανθρωπιστικά. Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Ακροάτρια που παρενέβη ζωντανά στην εκπομπή μίλησε για την απάνθρωπη πίεση που δέχθηκε, για τις απειλές και τη σκληρότητα με την οποία επιχειρούν να της πάρουν το σπίτι. «Νεκρή θα με βγάλετε από το σπίτι μου», είπε με απόγνωση. Αυτή η πρόταση δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση· είναι το σύμβολο της τραγωδίας που ζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Πού βρίσκεται η Πολιτεία όταν μια γυναίκα αναγκάζεται να πει τέτοια λόγια; Πού βρίσκονται οι θεσμοί όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατείται έτσι; Δεν φτάνει πια να κρύβονται πίσω από νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κανένα σπίτι δεν θα χαθεί χωρίς εξάντληση κάθε δυνατής λύσης. Οφείλουν να θέσουν όρια σε εκείνους που λειτουργούν με απανθρωπιά και κερδοσκοπική μανία.

Η Κύπρος δεν αντέχει άλλη κοινωνική αιμορραγία. Η πρώτη κατοικία δεν είναι προϊόν. Είναι ριζωμένη βαθιά στη συνείδηση του Κύπριου, είναι το καταφύγιο της οικογένειας, η συνέχεια των γενεών, το κέντρο της ζωής. Όταν την παίρνεις από κάποιον, δεν του στερείς απλώς ένα ακίνητο. Του διαλύεις τον κόσμο.

Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία. Να σταματήσει η κοινωνία να πληρώνει τα εγκλήματα των τραπεζών. Να λογοδοτήσουν όσοι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και πάνω απ’ όλα, να προστατευτεί επιτέλους ο άνθρωπος. Γιατί χωρίς άνθρωπο, δεν υπάρχει ούτε οικονομία, ούτε ανάπτυξη, ούτε μέλλον.

ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record

Οι Πιλάτοι και οι ειδήμονες του πληκτρολογίου

Avatar photo

Published

on

Σε εθνικό μας άθλημα τείνει να μετατραπεί τόσο η «ανθρωποφαγία» όσο και η δολοφονία χαρακτήρων με έξτρα ειδίκευση στο διασυρμό πολιτικών προσώπων που απλά δεν βολεύουν το όλο σύστημα.

Πριν οι Αρχές της χώρας μας αποφανθούν για τη γνησιότητα του επίμαχου βίντεο άρχισαν τα διάφορα κομματικά παπαγαλάκια (όλων των χρωματισμών) να βγάζουν αποφάσεις σαν άλλοι δικαστές.

Δεν έχουν καταλάβει, όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζουν τίποτα οι ίδιοι και το παλαιοκομματικό σύστημα αφού ο κόσμος ξέρει ότι όλοι αυτοί οι ΠΙΛΑΤΟΙ έχουν πολλά ράμματα στη γούνα τους.

Εμείς δεν ξέρουμε αν το βίντεο είναι ή όχι έγκυρο ή επεξεργασμένο γι’ αυτό και ΔΕΝ ΕΚΦΕΡΟΥΜΕ καμία άποψη. Το μόνο που λέμε είναι το αυτονόητο: Ο κάθε πολίτης σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται δικαιούται να αντιμετωπίζεται δίκαια από τα αρμόδια όργανα της χώρας.

Καμία μα καμία δουλειά δεν έχουν στην απόδοση δικαιοσύνης ούτε τα κόμματα μα ούτε και οι ειδήμονες του πληκτρολογίου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μετά και την παραίτηση, πάντως, της Φιλίππας Καρσερά εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται πραγματικά στον «αέρα» χωρίς, μάλιστα, να υπάρχουν ενδείξεις – πόσο μάλλον, αποδείξεις- για όλα αυτά που καταλογίζουν στους ανθρώπους του Προεδρικού.

Η ψυχραιμία είναι προσόν αλλά παρά το γεγονός ότι χάσαμε μισή Κύπρο από τις θερμοκέφαλες αποφάσεις μας εντούτοις μυαλό ΔΕΝ βάλαμε…

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ      

Continue Reading

Off the Record

Η τριμερής αμυντική συνεργασία Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου

Avatar photo

Published

on

Η εμβάθυνση της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ επανέρχεται στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου στη Λευκωσία, στον απόηχο πρόσφατων τοποθετήσεων κομμάτων και κυβερνητικών αξιωματούχων. Η συνεργασία αυτή, η οποία έχει θεσμοθετηθεί μέσω υπογεγραμμένων συμφωνιών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, εντάσσοντας το ζήτημα στο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων. Η συζήτηση, ωστόσο, αφορά συνολικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει πολιτικό διάλογο, κοινό συντονισμό και συγκεκριμένες μορφές αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, αλλά στηρίζεται στη λογική της αποτροπής και της πρόληψης κινδύνων, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα. Όπως επισημαίνεται, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών της σχέσεων, αλλά την οικοδόμηση ενός πλέγματος συμμαχιών που ενισχύει τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον.

Η αφετηρία της προσέγγισης Κύπρου–Ισραήλ δεν είναι πρόσφατη. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΑΚΕΛ με τον  Δημήτρη Χριστόφια, είχαν γίνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Την περίοδο εκείνη, η κυπριακή πλευρά είχε αναγνωρίσει τη σημασία της ανάπτυξης σχέσεων με το Ισραήλ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα.

Η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε τα επόμενα χρόνια με τη συμμετοχή της Ελλάδας, οδηγώντας στη θεσμοθέτηση της τριμερούς Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνίες που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, θέματα αμυντικής συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κοινών ασκήσεων και συντονισμού σε ζητήματα ασφάλειας. Η τριμερής αυτή αρχιτεκτονική ενισχύθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη συνεργασιών και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και η πολιτική προστασία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, γεγονός που καθιστά τον συντονισμό τους στρατηγικής σημασίας. Η συμμετοχή του Ισραήλ στην τριμερή συνεργασία προσδίδει πρόσθετο γεωπολιτικό βάρος, καθώς πρόκειται για χώρα με αυξημένες δυνατότητες στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας.

Για το Ισραήλ, η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη για τη διασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος εταίρος και παράγοντας σταθερότητας, ενώ η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της Λευκωσίας, η τριμερής συνεργασία εντάσσεται σε μια στρατηγική διεθνοποίησης των ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας βασίζεται στη δημιουργία συμμαχιών και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, η συζήτηση για την τριμερή αμυντική συνεργασία αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής επιλογής της Κύπρου να τοποθετηθεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Το ζητούμενο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της ενίσχυσης της ασφάλειας και της αποφυγής εμπλοκής σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Η τριμερής Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ αναμένεται να παραμείνει βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής των τριών χωρών, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί πεδίο στρατηγικών ανταγωνισμών και συνεργασιών.

Του Κρις Μιχαήλ

Continue Reading

Off the Record

Πήρε φωτιά η ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ…

Avatar photo

Published

on

Ακόμη δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί το ΒΙΝΤΕΟ και ξεκίνησαν ήδη τα λαϊκά δικαστήρια. Άρχισαν και κάποιοι να κάνουν σκέψεις για το πώς θα τη «φέρουν» στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ αφού πέραν των ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ εκλογών στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και τις ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ.

Κανένας, όμως, δεν σκέφτεται ότι η ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ μπορεί και να πήρε φωτιά που λέμε και να το όλο βίντεο να αποτελεί κομμάτια ενός ευφάνταστου πάζλ το οποίο και έρχεται να χτυπήσει τη χώρα μας λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα – όπως και στην Ελλάδα- είναι το γεγονός ότι σε μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ υπάρχουν όργανα και αρμόδιες ΑΡΧΕΣ για να εξετάσουν τις όποιες καταγγελίες.

Ακόμα και αυτές που μπορεί να προέρχονται ΜΟΝΤΑΖ… ακόμα και αυτές που είναι αληθινές. Εμείς ήδη στήσαμε κρεμάλες. Ένας ολόκληρος πολιτικός κόσμος (ο παλιός σαθρός πολιτικός κόσμος που βλέπει τα ποσοστά του να φυραίνουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές) άρχισε ήδη να ετοιμάζει τα πολεμοφόδια του.

Ας αφήσουμε επιτέλους τις ΑΡΧΕΣ να εξακριβώσουν αν το βίντεο είναι πραγματικό. Ας αφήσουμε τους αρμόδιους να ψάξουν το όλο θέμα πριν πέσουν τα δημοσιογραφικά κοράκια και φερέφωνα πάνω στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ.

Εμείς, όμως, με τα ίδια μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας… Το ΜΟΝΤΑΖ θα μας παραξενέψει…

ΜΟΝΤΕΡ

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia