Η νέα σειρά εκπομπών στο Vouli.TV με τον τίτλο «Think Tank», στόχο έχει την προβολή ιδεών και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου. Στον πρώτο κύκλο εκπομπών θα ασχοληθούμε με την Τουρκία και τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί για τις δυνατότητες, αδυναμίες και επιδιώξεις της στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φιλοξενούμενος ο Ζήνωνας Τζιάρρας, κάτοχος διδακτορικού από το πανεπιστήμιο Warwick στις πολιτικές και διεθνείς σχέσεις και συγγραφέας του «8+2 Mύθοι για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική».

Στο τέταρτο επεισόδιο θα ασχοληθούμε με τον 5ο μύθο «Η Τουρκία είναι γίγαντας με γυάλινα-Ξύλινα-Πήλινα πόδια». 

1. Οι προφητείες και ευσεβοποθισμοί του Ελληνισμού για διαμελισμό της Τουρκίας βασίζονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η σύγχρονη Τουρκία αποτελείται από μειονότητες. Ποιες είναι αυτές και μπορούν να αναπτύξουν δυναμική που να οδηγήσει στον διαμελισμό της Τουρκίας;

2. Από την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1923, ο Κεμάλ Ατατούρκ επέβαλε τον τουρκισμό, επικαλύπτοντας τις μειονότητες με απαγόρευση της γλώσσας, των εθίμων κλπ. Μέχρι την δεκαετία του 70 όπου εμφανίζονται τα κουρδικά κινήματα, κυρίως το ΡΚΚ, όπου εισάγεται ο ένοπλος αγώνας για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η ένοπλη σύγκρουση Τουρκίας – ΡΚΚ;

3. Το φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, έχει μεταφέρει τον αγώνα των Κούρδων στην πολιτική σκηνή. Μπορεί αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε φυγόκεντρες τάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2030 ο Κουρδικός πληθυσμός θα αποτελεί το 36% του συνολικού πληθυσμού;
Μπορεί το HDP να οδηγήσει σε διαμελισμό της Τουρκίας;

4. Οι διεθνείς δρώντες ΗΠΑ και Ρωσική Ομοσπονδία, επιθυμούν ή όχι τον διαμελισμό της Τουρκίας;

5. Τελικά η Τουρκία είναι γίγαντας με Πήλινα πόδια;

Παρασκευή 03/02 στις 4μμ, ζωντανά από την τηλεόραση του Vouli.TV, την συνδρομητική τηλεόραση του Cosmos wireless και τα κανάλια μας στο Facebook και Youtube.