Η νέα σειρά εκπομπών στο Vouli.TV με τον τίτλο «Think Tank», στόχο έχει την προβολή ιδεών και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου. Στον πρώτο κύκλο εκπομπών θα ασχοληθούμε με την Τουρκία και τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί για τις δυνατότητες, αδυναμίες και επιδιώξεις της στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φιλοξενούμενος ο Ζήνωνας Τζιάρρας, κάτοχος διδακτορικού από το πανεπιστήμιο Warwick στις πολιτικές και διεθνείς σχέσεις και συγγραφέας του «8+2 Mύθοι για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική».

Στο έκτο επεισόδιο θα ασχοληθούμε με τον 7ο μύθο «Η Τουρκική πολιτική άλλαξε λόγω της απόρριψης από την ΕΕ».

1. Η ηγεσία της ΕΕ, Γερμανία και λιγότερο η Γαλλία, ήθελαν ποτέ την Τουρκία στην ΕΕ; Να θυμίσουμε τα εκ Τούρκων που ζούνε κυρίως στην Γερμανία και οι οποίοι έχουν ήδη ρυθμιστικό ρόλο σε εκλογές και στη διαμόρφωση πολιτικής.
2. Υπάρχει ένα αφήγημα ότι τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από το ΑΚΡ ο Ερντογάν ήθελε πραγματικά να εντάξει πλήρως την Τουρκία στην ΕΕ και ότι Μέρκελ και Σαρκοζί σταμάτησαν αυτή την πορεία.
3. Ο Ισλαμικός – Οθωμανικός τρόπος σκέψης δεν αποκλείει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα; Βάση ποιων δεδομένων-συμφερόντων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση Τουρκίας – ΕΕ;
4. Η ιδεολογική αντίληψη του ΑΚΡ εστιάζεται σε δύο άξονες:
a. Ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε ήττα και πρέπει να αναθεωρηθεί – ανατραπεί (εξού και η προβολή ισχύος σε αριθμό χωρών όπου αποτελούσαν την πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία και
b. Ο ισλαμικός πολιτισμός και οι μουσουλμανικές αξίες είναι «ξεχωριστές, ασύμβατες και ανώτερες από την Δύση».
Έχοντας αυτά κατά νου, ποιό θεωρείται ότι μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Τουρκίας;
5. Η Τουρκία έχει κάνει στροφή προς τον Αραβικό κόσμο και την Ασία, Η Τουρκία δεν ακολουθεί την στάση του δυτικού κόσμου έναντι της Ρωσίας, η Τουρκία στέκεται απέναντι στο Ισραήλ ως υπερασπιστής των Μουσουλμάνων, αλλά η Τουρκία είναι σε συνεχή εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ!

Παρασκευή 17/02 στις 4μμ, ζωντανά από την τηλεόραση του Vouli.TV, την συνδρομητική τηλεόραση του Cosmos wireless και τα κανάλια μας στο Facebook και Youtube. 

Vouli TV