“Το τελευταίο περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια του περίφημου ντέρμπι της Λεμεσού μεταξύ του ΑΕΛ και της Απόλλωνα στο Στάδιο Αλφαμέγα, οδήγησε στην ακύρωση του αγώνα λόγω επεισοδίων μεταξύ οπαδών.

Παρά τις κλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, αυτός αποφάσισε να κρατήσει τη θέση του.

“Ο στόχος μου είναι η βελτίωση της αστυνομίας”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης. “Γι’ αυτό, δεν έχω σκεφτεί την παραίτηση.”

Αλλά πώς μπορούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν τα βίαια περιστατικά που επηρεάζουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) Σπύρος Νεοφυτίδης κατηγόρησε την έλλειψη κατάλληλης τεχνολογίας στα στάδια, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταχύτερη και καλύτερη αναγνώριση των προβληματικών στοιχείων.

“Η εγκατάσταση κατάλληλων κάμερων CCTV στα στάδια δεν είναι τόσο δα ακριβή. Χρειαζόμαστε καλύτερη ασφάλεια, για το καλό των οπαδών που θέλουν να απολαύσουν τα παιχνίδια και για τους παίκτες επίσης”, είπε.

“Ενημερώσαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης με μια επίδειξη για τη διαφορά μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν τώρα στην Κύπρο στα στάδια και εκείνων που υπάρχουν σε έως και 150 άλλες χώρες.

“Κατάλαβε μέσα από την επίδειξη ότι δεν υπάρχει στάδιο που να πληροί τις απαιτήσεις, ιδίως όσον αφορά τις κάμερες CCTV, στην Κύπρο. Είναι δική του ευθύνη η υπόθεση αυτή.”

Ο γενικός διευθυντής του Σταδίου ΓΣΠ στη Λευκωσία Φοίβος Κωνσταντινίδης είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στη διατήρηση της ασφάλειας στα στάδια είναι “βαθιές και πολυπλοκότατες”.

Ο Κωνσταντινίδης επεσήμανε τις ενσωματωμένες δυσκολίες στον εντοπισμό κρυμμένων επικίνδυνων αντικειμένων, όπως πυρσούς και πυροτεχνήματα, τα οποία συχνά αποφεύγουν τον έλεγχο παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους φύλακες στα στάδια και υποστήριξε για την εφαρμογή ολοκληρωμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική συμπλήρωση των υφισταμένων κενών ασφαλείας.

“Τα περισσότερα επικίνδυνα αντικείμενα, όπως πυρσοί και πυροτεχνήματα, μπαίνουν στο στάδιο μέσω των πυλών, κρυμμένα στα ρούχα”, είπε.

“Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, αυτά τα αντικείμενα καταφέρνουν να διαπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.”

“Το κύριο πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της βίας. Μας λείπει η αναγκαία νοοτροπία και υποδομή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα επαρκώς.”

Ένας ανώνυμος φύλακας ασφαλείας που εργάζεται στο Στάδιο ΓΣΠ κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών του Σαββατοκύριακου επανέλαβε τα λόγια του Κωνσταντινίδη, υπογραμμίζοντας τον δύσκολο καθήκον του αποτροπή των προθέσεων ατόμων, συχνά ανήλικων, που συχνά ξεφεύγουν από την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Ο φύλακας ασφαλείας τόνισε την αναγκαιότητα αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών και πρότεινε την καθολική έκδοση καρτών οπαδών σε όλα τα άτομα που εισέρχονται σε αθλητικούς χώρους στην Κύπρο, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως μέτρο αποτροπής κατά περιστατικών βίας.

Σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό, τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κάρτα οπαδού.

Ωστόσο, για εγγραφή στο μητρώο των οπαδών, πρέπει απαραίτητα να υποβάλλουν δήλωση γονικής συγκατάθεσης που έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί από τον κηδεμόνα τους στον Οργανισμό Αθλητισμού Κύπρου (ΟΑΚ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον φύλακα ασφαλείας, ένας μεγάλος αριθμός ανήλικων οπαδών δεν υποβάλλουν τη φόρμα, καθιστώντας
τους σχεδόν αόρατους για τις αρχές.

“Οι έλεγχοι είναι όσο πιο λεπτομερείς γίνεται, αλλά συχνά είμαστε υπεράριθμοι από τον όγκο των οπαδών”, είπε στην Cyprus Mail.

“Οι ανήλικοι αξιοποιούν αυτήν την ευπάθεια, αυτήν τη ρωγμή στο σύστημα και καταφέρνουν να εισχωρήσουν με επικίνδυνα αντικείμενα που απειλούν την ασφάλεια όλων όσων παρευρίσκονται.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πυρσοί και τα πυροτεχνήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα στάδια σε όλη τη χώρα.

“Οι πυρσοί και τα πυροτεχνήματα είναι εύκολο να κρύψει κάποιος και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

“Αλλά, επίσης, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Οι βίαιοι οπαδοί μπορούν να συναντηθούν πριν από τα παιχνίδια, μπορούν να συναντηθούν σε άλλες περιοχές, μπορούν να συναντηθούν και μετά τα παιχνίδια. Είναι δύσκολο για την αστυνομία να τους ελέγξει αποτελεσματικά.”

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου αναγνώρισε επίσης την απρόβλεπτη φύση των οπαδών στα στάδια και τόνισε το αναπόφευκτο ρόλο των συνεργατικών προσπαθειών στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφάλειας.

Ο Ανδρέου εξήγησε το στρατηγικό αναπτυξιακό προσωπικό της εφαρμόζοντας σε σχέση με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο που συνδέεται με κάθε αγώνα, αναφέροντας παράγοντες όπως ιστορικές αντιπαραθέσεις και πλησιάζουσες ανταγωνιστικές ομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε την επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες για να αποτραπούν αποτελεσματικά μελλοντικά περιστατικά.

“Η φύση των βίαιων περιστατικών στα στάδια είναι απρόβλεπτη, κάτι που δυσκολεύει την αστυνομία να τα ελέγξει αποτελεσματικά”, είπε.

“Προσαρμόζουμε τις στρατηγικές μας ανάπτυξης βάσει διαφόρων παραγόντων κινδύνου για να μειώσουμε τις πιθανές διακοπές.”

Ο Ανδρέου μίλησε επίσης για τα περιστατικά στο Στάδιο Αλφαμέγα κατά το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα, το οποίο ακυρώθηκε.

“Βρήκαμε μια τσάντα με πυρσούς πριν από το παιχνίδι, όπως συνέβη και στο Στάδιο ΓΣΠ πολλές άλλες φορές.

“Ωστόσο, τα στάδια είναι πολύ μεγάλα, έχουν πολύ χώρο και τα αντικείμενα θα μπορούσαν να φέρονται μέρες πριν από τα παιχνίδια, όταν δεν υπάρχουν αστυνομικοί ή φύλακες γύρω”, είπε.

“Η αστυνομία κάνει τα απόλυτα για να διασφαλίσει ότι τα αντικείμενα δεν εισέρχονται στα στάδια. Αλλά οι ομάδες πρέπει επίσης να αναλάβουν ευθύνη για τους ίδιους τους οπαδούς.”

Ο Ανδρέου είπε ότι η αστυνομία είναι υπέρ των αυστηρότερων ποινών για τους προβληματισμούς.

“Οι φυλακές έχουν επιβληθεί επίσης σε οπαδούς που ενεργήσαν βίαια σε παιχνίδια. Η αστυνομία είναι αυστηρή, κάνει τη δουλειά της, αλλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών ομάδων και των φυλάκων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους,” είπε.

Παρά τις κλήσεις για δράση, ο Νεοφυτίδης της ΠΑΣΠ εξέφρασε επιφυλάξεις για την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

“Αν σου έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος, θα ήμουν ψεύτης. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν αμέσως για την ασφάλεια των ανθρώπων.¨

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου