Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το αίτημα ΕΛΚ για «εκ περιτροπής» αιφνιδίασε την άτυπη σύνοδο

Published

on

Η απόφαση, την υστάτη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ζητήσει «εκ περιτροπής» Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Σοσιαλδημοκράτες, κατέστησε σύμφωνα με τις ενδείξεις αδύνατο να υπάρξει έστω προκαταρκτική συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της θέσης της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκανε τελικά το βήμα που αναμενόταν για να βρεθεί πιο κοντά στη δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, η συζήτηση στον 11ο όροφο του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν άλλαξε τις ισορροπίες όσον αφορά τα επικρατέστερα ονόματα, δηλαδή της κ. Φον ντερ Λάιεν, του τέως Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η πρόταση του ΕΛΚ, η οποία διαμορφώθηκε κατά την προκαταρκτική σύνοδο των ηγετών που προέρχονται από την κεντροδεξιά νωρίτερα το απόγευμα, σχετίζεται όχι μόνο με την καλή επίδοση των κομμάτων της ομάδας στις ευρωεκλογές, αλλά και στις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για το πρόσωπο του κ. Κόστα. Όχι τόσο για τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της διερεύνησης υπόθεσης διαφθοράς, αλλά περισσότερο λόγω των θέσεων του σε σχέση με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Αντιρρήσεις τις οποίες συμμερίζεται και η Λευκωσία.

Στην ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατευθύνεται, όπως αναμενόταν, η Κάγια Κάλας, η οποία εκπροσωπεί τους Φιλελεύθερους (Renew), αλλά και την ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα τα κράτη της Βαλτικής. Η συζήτηση γύρω από το όνομα της είχε προκαλέσει σκέψεις κατά πόσο θα είχε ως αποτέλεσμα η διεθνής ρητορική της ΕΕ να εστιάσει ακόμα περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην απειλή από τη Ρωσία.

Η έκπληξη του ΕΛΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για «εκ περιτροπής» ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προήλθε από τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, και δεν συνάντησε ιδιαίτερες διαφωνίες εντός του ΕΛΚ.

Η εναλλαγή δύο πολιτικών ομάδων, ή διαφορετικών προσώπων, στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μεν εφικτή, καθώς η θητεία του Προέδρου του σώματος έχει διάρκεια δυόμιση ετών, ωστόσο μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Πρόεδρος επανεκλεγόταν για το δεύτερο μισό της πενταετίας χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Η πρακτική πάντως είναι σύνηθης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου για παράδειγμα την προηγούμενη πενταετία, υπηρέτησαν την πρώτη θητεία ο Σοσιαλδημοκράτης Ντάβιντ Σασόλι, και τη δεύτερη εκ μέρους του ΕΛΚ η Ρόμπερτα Μέτσολα.

Ο κ. Κόστα θεωρείτο εδώ και αρκετό καιρό ο επικρατέστερος για τη θέση καθώς χαίρει γενικής εκτίμησης, προέρχεται από τους Σοσιαλιστές και από τις χώρες του νότου. Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης μάλιστα η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρισκεν είχε πει, της οποίας το όνομα είχε ακουστεί, φρόντισε να δηλώσει πως δεν θα ήταν υποψήφια.

Τι γίνεται τώρα

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως το άτυπο δείπνο εξ αρχής δεν είχε στόχο την τελική συμφωνία, και πως το αν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των 27 για τα ονόματα που συζητούνται «θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα», καθώς και ότι το δείπνο ήταν ένα «χρήσιμο βήμα για να προετοιμάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Μισέλ επέλεξε να τονίσει πως οι συζητήσεις έγιναν με διαφάνεια, και στον ρόλο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κατά πόσο τα ονόματα που ακούγονταν συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι. Τόνισε όμως πως αποτελεί συλλογικό καθήκον να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Εφόσον κλειδώσουν με επίσημη απόφαση τα ονόματα των επικρατέστερων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 και 28 Ιουνίου, το επόμενο βήμα στις διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Επιτροπής θα είναι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Ιουλίου. Στη ψηφοφορία, η υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να πετύχει τη στήριξη τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτών προτού μπορέσει να παρουσιάσει τους υποψήφιους της για τις θέσεις των Επιτρόπων.

Πηγή: Kathimerini

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η διαφθορά ως σύμπτωμα συστημικής αποτυχίας

Avatar photo

Published

on

του Οζ Καραχάν
Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Οι πρόσφατες πληροφορίες που κυκλοφορούν δημόσια σχετικά με τον Πρόεδρο και πρόσωπα και αξιωματούχους του στενού του περιβάλλοντος, οι οποίες παραπέμπουν σε μια εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς και συμπαιγνίας, δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε απλώς ζήτημα ατομικής παραβατικότητας. Αποτελούν σύμπτωμα ενός βαθύτερου και διαχρονικού συνταγματικού και πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που καταρτίστηκε το 1960 ως προϊόν αποικιακών διευθετήσεων, συγκεντρώνει υπέρμετρη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη εξουσία στα χέρια του Προέδρου. Αυτή η συνταγματική ανισορροπία δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά. Για δεκαετίες, οι πολιτικές ελίτ επικαλούνται τη συνεχιζόμενη κατοχή ως άλλοθι για την αποφυγή αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών, καταχρώμενες το «δόγμα της ανάγκης» για να δικαιολογήσουν παρεκκλίσεις από τις δημοκρατικές αρχές. Αυτή η λογική έχει κανονικοποιήσει την εξαίρεση ως τρόπο διακυβέρνησης. Όταν η νομιμότητα καθίσταται ευέλικτη και η λογοδοσία υπό όρους, η διαφθορά δεν προκύπτει τυχαία· επιτρέπεται, προστατεύεται και αναπαράγεται από το ίδιο το σύστημα.

Το πρόσφατο σκάνδαλο αποκαλύπτει ακριβώς αυτή την πολιτική κουλτούρα: ένα σύστημα στο οποίο η εγγύτητα στην εξουσία υπερισχύει της διαφάνειας, τα άτυπα δίκτυα αντικαθιστούν τους θεσμικούς μηχανισμούς και η δημόσια εμπιστοσύνη αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμη. Οι προσπάθειες απαξίωσης του σκανδάλου βαθαίνουν την κρίση· οι δημοκρατίες δεν προστατεύονται με την άρνηση, αλλά με την αλήθεια, τη λογοδοσία και την ευθύνη.

Οι πολίτες της Κύπρου είναι κουρασμένοι από την ατιμωρησία και τις δικαιολογίες. Το Κίνημα Οικολόγων στάθηκε διαχρονικά απέναντι στη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας. Όμως η παρούσα στιγμή ξεπερνά κάθε κόμμα. Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τη χώρα μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά κατά μέτωπο. Αυτό είναι πραγματικός πατριωτισμός: υπεράσπιση της δημοκρατίας, των θεσμών και της διαφάνειας χωρίς εξαιρέσεις.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σε κατάσταση συναγερμού ενόψει ενδεχόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ–Ιράν

Avatar photo

Published

on

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το Ισραήλ, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των εκτεταμένων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές διεθνών μέσων, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 650.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων έχει εντείνει την ανησυχία για πιθανή περιφερειακή κλιμάκωση. Στο Ισραήλ, ανώτατοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν διαδοχικές συσκέψεις για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής ενέργειας κατά του Ιράν. Παρά το αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας, δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στο κοινό συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με περιορισμό συναθροίσεων ή τροποποιήσεις στα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Η προοπτική στρατιωτικής αντίδρασης των ΗΠΑ συνδέεται με τις πιέσεις που ασκεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη για «βαριές συνέπειες» σε περίπτωση συνέχισης της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών.

Στη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ενημερωθεί από κορυφαίους συμβούλους για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών πληγμάτων αλλά και επιθετικών κυβερνοεπιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμήνυσε ότι εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη θα απαντήσει με πλήγματα κατά του Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η χώρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιφερειακή ασφάλεια και στην προστασία των πολιτών.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ KAN μετέδωσε ότι η Διεύθυνση Πληροφοριών και η Πολεμική Αεροπορία προβαίνουν σε διαρκείς εκτιμήσεις και προετοιμασίες για ενδεχόμενο σενάριο κλιμάκωσης, ενώ η εφημερίδα Χαάρετζ ανέφερε ότι, σε περίπτωση εκτίμησης επικείμενου ιρανικού πλήγματος, υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός με ξένες χώρες που θα μπορούσαν να συνδράμουν, στο πλαίσιο υφιστάμενων συνεργασιών στον τομέα της αεράμυνας.

Ο IDF έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή ασκήσεων, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, με σενάρια που περιλαμβάνουν απειλές από αέρα και θάλασσα, στο πλαίσιο της συνολικής προετοιμασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διορίστηκε ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής – Στο μικροσκόπιο το επίμαχο βίντεο

Avatar photo

Published

on

Η ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και, σε κάθε περίπτωση, εντός τριών μηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Νομική Υπηρεσία γνωστοποίησε τον διορισμό του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή, κ. Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος θα συνδράμει στις έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με το βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ» στις 8/1/2026.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia