Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το “ναυάγιο” του αφηγήματος των ήρεμων νερών στο Αιγαίο!

Published

on

O τουρκικός στολίσκος στην Κάσο και η παρεμπόδιση των ερευνών του “Ievoli Relume”

Αμέσως μετά την πολιτική διακήρυξη των Αθηνών του Δεκεμβρίου 2023, με την οποία χορηγήσαμε “πιστοποιητικό καλής διαγωγής” και “συγχωροχάρτι” στην Τουρκία έναντι ενός ήπιου κλίματος, δηλαδή περιορισμού του bulling που μας έκανε για μία παρατεταμένη περίοδο, επισημάναμε τρία κρίσιμα σημεία που είναι αλληλένδετα.

Πρώτον, ότι οδηγούμαστε σε αυτοπεριορισμό και αυτοεγκλωβισμό, δεύτερον ότι, εφόσον η Τουρκία διατηρεί το casus belli, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ως βασικό πυλώνα της αναθεωρητικής και ηγεμονικής της στρατηγικής, δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος και, τέλος, ότι το όποιο κλίμα ηρεμίας καλλιεργείται είναι επίπλαστο και πρόσκαιρο.

Το αφήγημα μάλιστα που καλλιεργείται μέχρι σήμερα, και το οποίο διανθίζεται με πολλά ευφυολογήματα από τα συστημικά ΜΜΕ, εστιάζεται στο ότι έχουμε μία διαρκή… βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξ αυτής απολαμβάνουμε… ηρεμία και ήλθε η ώρα επιτέλους να λύσουμε τα… προβλήματά μας (πληθυντικός παρακαλώ)! Ποιος σκέφθηκε άραγε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται πλήρως αυτό το “ήπιο κλίμα” για να επιβάλει τόσο μεταξύ μας όσο και διεθνώς ως κανονικότητα όλα αυτά για τα οποία απαιτεί αναθεώρηση του status quo;

Στην αρχή της εβδομάδος η Τουρκία, αφού είχε αξιολογηθεί η διεθνής κατάσταση, η πολιτική κατάσταση στην Αμερική, το φοβικό σύνδρομο της Αθήνας και οι πιθανές αντιδράσεις της, προχώρησε σε μία σοβαρότατη πρόκληση και ένα ισχυρό “ροκάνισμα” των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανάλογη με αυτήν που συνέβη τον Ιούλιο 2020 με το “Ορούτς Ρέις”! Είχαμε, όπως στους περισσότερους είναι γνωστόν, συγκέντρωση στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή Κάσου-Καρπάθου και παρεμπόδιση των ερευνών του υπό ιταλική σημαία πλοίου “Ievoli Relume” σχετικά με τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου με το πρόσχημα παραβίασης της… τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Όμως το ιταλικό πλοίο ενεργούσε στην οριοθετημένη (και ουχί δυνητική) με την Αίγυπτο ελληνική ΑΟΖ.

Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι είχαν προηγηθεί οι υποτονικές αντιδράσεις της Αθήνας στις περιοδικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Χακάν Φιντάν και του ΥΠ.ΑΜ. Γκιουλέρ για όλα τα “εκκρεμή” θέματα και την αμφισβήτηση κυριαρχίας. Ιδιαίτερα μετά το “μάλωμα” της Άγκυρας στην Αθήνα για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων και την άτακτη υποχώρησή μας με τις τουρκικές κατηγορίες ότι δεν κινούμαστε στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών! Και φυσικά την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, όταν η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε γενικά και αόριστα περί «διαιρεμένης» Κύπρου, λες και η Κύπρος διαιρέθηκε από… μόνη της.
Για να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα της τουρκικής προκλητικής ενέργειας και ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα της “κατατονικής” ελληνικής αντίδρασης, επισημαίνουμε ότι στο πεδίο η Τουρκία αμφισβήτησε έμπρακτα την ελληνική ΑΟΖ, όπως είπαμε όχι δυνητική αλλά οριοθετημένη με την Αίγυπτο και επαναβεβαίωσε από μέρους της την ισχύ του αυθαίρετου Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι, επειδή πολλοί στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο έχει πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, αυτό όπως και η Συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης Ελλάδος-Αιγύπτου (από τον Μεσημβρινό των 26° 00’ Δυτικά και μέχρι τον Μεσημβρινό των 27° 59’ 02” Ανατολικά) είναι ανηρτημένα στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων του ΟΗΕ!

Η νομική υφή του ζητήματος δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και γι’ αυτό ουδόλως αναφερόμαστε σε αυτή, αλλά προκύπτει τεράστιο πολιτικό θέμα καθόσον παράγονται πολιτικά αποτελέσματα, μας αρέσει ή όχι. Η αναμφίλεκτα κατατονική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ανοίγει και άλλο την όρεξη της αδηφάγου Τουρκίας και αυξάνει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων τα φοβικά σύνδρομα που εντέχνως καλλιεργούνται από την ίδια την Άγκυρα και το ευρισκόμενο στην Αθήνα λόμπι του κατευνασμού! Το τραγελαφικό είναι ότι βαφτίστηκε “λειτουργία του Μηχανισμού Απεμπλοκής” (sic!) η διακοπή των απολύτως νόμιμων ερευνών, ενώ τα συστημικά ΜΜΕ μίλησαν για διπλωματική εκτόνωση, αφού όμως η Τουρκία πέτυχε αυτά που προαναφέραμε.

Για να προλάβουμε κάποιους που θα σπεύσουν να ρωτήσουν με κουτοπονηριά «μα, τι θέλατε να κάνουμε δηλαδή, να βγάλουμε τον Στόλο;», λέμε ότι κανείς εχέφρων δε θα υποστήριζε στρατιωτική κλιμάκωση από μέρους μας, αλλά η σκανδαλώδης αυτή ανοχή χωρίς καν ένα διάβημα ή ένα μήνυμα προς φίλους και εχθρούς δείχνει για μία ακόμη φορά τον αυτοπεριορισμό και αυτοεγκλωβισμό μας με την Πολιτική Διακήρυξη των Αθηνών. Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης ως υπουργός Επικρατείας είχε πει τον Οκτώβριο 2020 ότι η «κόκκινή μας γραμμή είναι τα 6 ν.μ., όπου ασκούμε πλήρη κυριαρχία»!

Πολύ απλά, στο στενό της Καρπάθου-Κάσου ναυάγησε το όμορφο αφήγημα για ήρεμα νερά στο Αιγαίο και αυτό με κάθε τίμημα έστω και αν αποχωρούμε από αυτό που μας ανήκει με την “ουρά κάτω από τα σκέλια”! Η Τουρκία προχώρησε ακόμα ένα βήμα στο “ροκάνισμα” των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα επιλέξει τον χρόνο και τον τόπο του επόμενου βήματός της.

* Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι αντιστράτηγος ε.α. και γεωστρατηγικός αναλυτής. 

Πηγή: NeaKriti

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίθεση Έρχιουρμαν: «Η Λευκωσία αφήνει εκτός τους Τουρκοκύπριους από τον GSI»

Avatar photo

Published

on

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν, νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Λευκωσίας, επικρίνοντας τις πρόσφατες ενεργειακές πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως «αρνητική ένδειξη» για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

Ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως από τη μια πλευρά «καλεί σε επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση» και από την άλλη «συμμετέχει σε ενέργειες που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους». «Δεν θεωρώ θετικό σημάδι, στο πλαίσιο ενός τεστ ειλικρίνειας, τη συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη σε πρωτοβουλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν επανέλαβε τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «έναν από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στο νησί», επισημαίνοντας πως «δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή και τη βούλησή μας σε ζητήματα όπως η ενέργεια και οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας». Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς απέναντι και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector (GSI)», το οποίο –όπως υποστήριξε– παραβλέπει τα συμφέροντα της κοινότητάς του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι για να υπάρξει προοπτική λύσης στην Κύπρο απαιτείται πρώτα η διαμόρφωση «ενός κλίματος λύσης», κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν προωθούνται πρωτοβουλίες που ενδέχεται να πλήξουν τη σταθερότητα της περιοχής και αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους από τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, ο Έρχιουρμαν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας θετικού κλίματος για λύση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να παραβλέψει ενέργειες που την πλήττουν ή την αγνοούν».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίπλαρος προς Χ. Κληρίδη: «Απολογούμαι, καμία πρόθεση για πολιτική σύναξη»

Avatar photo

Published

on

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι απαντώντας στον νομικό και Πρόεδρο της ΔΗΜΑΛ, Χρίστο Κληρίδη, σχετικά με την απουσία πρόσκλησης προς την οικογένεια για το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη.

Αρχικά, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε: «Θα προσπεράσω όσα είπε ο φίλτατος και αγαπητός Χρίστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως υπήρξε δημόσια πρόσκληση. Το γεγονός ότι στο 12ο μνημόσυνο ο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει πολλά. Πρώτον, αναδεικνύει την άριστη σχέση Ελλάδας–Κύπρου, δεύτερον, τη στενή συνεργασία που διατηρούμε ως ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία, και τρίτον, υπενθυμίζει ότι ο πατέρας του Πρωθυπουργού συμπορεύτηκε με τον Πατριάρχη της παράταξής μας σε κοινά οράματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνη η παρουσία του Πρωθυπουργού αποτέλεσε για εμάς μεγάλη τιμή».

Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσκλησης, διευκρίνισε: «Υπήρξε δημόσια πρόσκληση, ωστόσο κρατώ από όσα είπε ο φίλος Χρίστος Κληρίδης ότι θα μπορούσε να γίνει και επίσημη πρόσκληση — όπως, όμως, δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν. Δεν υπήρξε κανένα κίνητρο, ούτε πρόθεση για προεκλογική εκμετάλλευση ή πολιτική σύναξη. Θα θέλαμε πραγματικά να παρευρεθεί ολόκληρη η οικογένεια. Εκφράζω την ειλικρινή μου απολογία, αν ανέμεναν μια πιο επίσημη πρόσκληση· ίσως αυτό να γίνει στο μέλλον».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκθεση-καταπέλτης για Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό

Avatar photo

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας στην ετήσια έκθεση προόδου ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να μπλοκάρουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ένωσης.

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και καλύπτει την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025. Αν και αποτυπώνει μικρές βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς τομείς, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου παραμένει σοβαρή ανησυχία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2018».

Η έκθεση τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών, αν χρειαστεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι βασικές απαιτήσεις είναι:

  1. Αποφυγή απειλών και ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

  2. Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  3. Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.

Η έκθεση καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνει τη συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, την παρενόχληση κυπριακών αλιευτικών σκαφών και παραβίαση του εναέριου χώρου.

Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει λύση δύο κρατών, αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η «τδβκ» συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από το 2022. Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζει ότι κάθε ενέργεια που διευκολύνει την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής οντότητας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, σε πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550, 789, 1251), ενώ τονίζει τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργασίας για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Στον τομέα της δημοκρατίας, η έκθεση αναφέρει ότι αν και το γενικό πλαίσιο των εκλογών επιτρέπει ελεύθερη επιλογή, δεν παρέχεται ισότιμο πεδίο για όλους τους πολιτικούς φορείς. Η δικαστική πίεση περιορίζει την πολιτική πολυφωνία, ενώ η αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων με κρατικούς διοικητές, με κατηγορίες για τρομοκρατία ή διαφθορά, είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Στον τομέα του κράτους δικαίου, η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιλεκτική εφαρμογή νόμων και έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία, ενώ αρνείται την εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ και του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και του Τύπου, με αυξημένες συλλήψεις και καταδίκες δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών, ενώ νέες νομοθεσίες οδηγούν σε λογοκρισία και περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία.

Στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη δημιουργία λειτουργικής αγοράς, αλλά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια νομίσματος, εξάρτηση από εξωτερικά δάνεια και δομικά προβλήματα όπως υποαπασχόληση, υψηλή ανεργία νέων και χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Στον τομέα μετανάστευσης και προσφύγων, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. Σύρους με προσωρινή προστασία, αλλά η πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση παραμένει περιορισμένη, ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επαναλειτουργήσει, παρά τις δεσμεύσεις της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia