Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΑΚΕΛ αργά και σταθερά σε πορεία για τις εκλογές!

Avatar photo

Published

on

Ξεκινούν από τα λιγότερo δύσκολα στο ΑΚΕΛ, για να καταλήξουν στο πιο δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης για τις προεδρικές εκλογές του 2023, που είναι το όνομα του εκλεκτού για την κούρσα.

Με τη συζήτηση να έχει ήδη ανάψει και στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, στην Εζεκία Παπαϊωάννου καταγράφουν δεδομένα και μετρούν αντιδράσεις, με το κόμμα να μπαίνει αργά και σταθερά σε πορεία για τις εκλογές. Οι διαδικασίες τυπικά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα με την έναρξη του διαλόγου στις κομματικές ομάδες βάσης. Στην παρούσα φάση, η ηγεσία του κόμματος προτάσσει την ανάγκη συνεργασιών στο πλαίσιο μίας συμφωνίας επί θέσεων αρχής. Το πλαίσιο αυτό, θα είναι επί της ουσίας η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η συνεργασία στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές και θα αποτελέσει και το κοστούμι μέσα στο οποίο θα πρέπει να χωρέσει ο υποψήφιος που θα στηριχθεί.

Το γεγονός ότι και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκκρεμεί η πραγματοποίηση των συνεδρίων τους, δίνει χρόνο στο ΑΚΕΛ και για τις δικές του διεργασίες, με τον γγ του κόμματος να τονίζει σε παρεμβάσεις του και συνεντεύξεις του ότι η διαδικασία στο ΑΚΕΛ δεν έχει καθυστερήσει, αλλά αντίθετα ξεκινά και νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες φορές. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου κατά την οποία εκτιμάται ότι θα καθοριστεί και το πώς τελικά θα γίνει έναρξη της διαδικασίας του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι το κατά πόσο η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης θα είναι ανοικτής ατζέντας, ή εάν θα πάει προς τη βάση κάποια εισήγηση από το Πολιτικό Γραφείο. Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει εισήγηση δεν αποκλείονται από τη συζήτηση προτάσεις εκτός του πλαισίου της εισήγησης.

Μεγάλος πονοκέφαλος για το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη διαδικασία είναι και η πορεία της πανδημίας. Η έξαρση των τελευταίων ημερών και οι περιορισμοί των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δυσκολεύουν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων για συζήτηση στις τοπικές ομάδες βάσης. Παρόλο που ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις συγκεντρώσεις έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει το ρίσκο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους και με συμμετοχή και ατόμων ευάλωτων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του κόμματος, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, το αποτέλεσμα θα κωδικοποιηθεί από τις επαρχιακές επιτροπές και ακολούθως θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή για συζήτηση και ετοιμασία πρότασης προς το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, επανέλαβε ότι οι διαδικασίες του κόμματος θα ολοκληρωθούν την άνοιξη, χωρίς όπως είπε, να μπορεί να πει εάν θα είναι Μάρτιο ή Απρίλιο, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από την πανδημία. Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε και τα όσα ανέφερε πριν από δύο βδομάδες στη συνέντευξη του στον «Φ», ότι το ΑΚΕΛ δεν προαποκλείει κανέναν από το διάλογο, ούτε και δικό του υποψήφιο, είτε πρόκειται για τον γγ, είτε πρόκειται για κάποιο άλλο στέλεχος. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν μπει σε δομημένο διάλογο για συνεργασία με κανένα κόμμα, επεσήμανε όμως ότι υπάρχει η βάση για συνεργασία και αυτή είναι ο κοινός στόχος, να φύγει αυτή η διακυβέρνηση. Σημείωσε ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει θέσεις που να συγκλίνουν με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, κυρίως στα βασικά ζητήματα, καθώς επίσης και να είναι μία προσωπικότητα που έχει τις προϋποθέσεις για να κερδίσει τις εκλογές.

Το ΑΚΕΛ συνέχισε και χθες την επίθεση του στην Κυβέρνηση, καταθέτοντας αίτημα για πλήρη αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής αλλά και επέκτασή της στο σύνολο των μισθωτών του τόπου.

«Το κύμα αυξήσεων και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στον τόπο μας συρρικνώνουν καθημερινά το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η προστασία των μισθών από την ακρίβεια. Δεν είναι δυνατόν όλα να αυξάνονται, αλλά οι μισθοί να μένουν καθηλωμένοι είτε και να μειώνονται», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: philenews.com

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics8 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 3: Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Σάββατο 21/03 στις 7μμ

EKLOGES202611 hours ago

EKLOGES2026 – Ρήξεις, πολιτικές διαφορές και το στοίχημα της ΔΕΚ | Σάββατο 21/03, 6μμ

EKLOGES202612 hours ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE12 hours ago

THE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ

Off the Record20 hours ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record2 days ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia