Ξεκινούν από τα λιγότερo δύσκολα στο ΑΚΕΛ, για να καταλήξουν στο πιο δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης για τις προεδρικές εκλογές του 2023, που είναι το όνομα του εκλεκτού για την κούρσα.

Με τη συζήτηση να έχει ήδη ανάψει και στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, στην Εζεκία Παπαϊωάννου καταγράφουν δεδομένα και μετρούν αντιδράσεις, με το κόμμα να μπαίνει αργά και σταθερά σε πορεία για τις εκλογές. Οι διαδικασίες τυπικά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα με την έναρξη του διαλόγου στις κομματικές ομάδες βάσης. Στην παρούσα φάση, η ηγεσία του κόμματος προτάσσει την ανάγκη συνεργασιών στο πλαίσιο μίας συμφωνίας επί θέσεων αρχής. Το πλαίσιο αυτό, θα είναι επί της ουσίας η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η συνεργασία στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές και θα αποτελέσει και το κοστούμι μέσα στο οποίο θα πρέπει να χωρέσει ο υποψήφιος που θα στηριχθεί.

Το γεγονός ότι και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκκρεμεί η πραγματοποίηση των συνεδρίων τους, δίνει χρόνο στο ΑΚΕΛ και για τις δικές του διεργασίες, με τον γγ του κόμματος να τονίζει σε παρεμβάσεις του και συνεντεύξεις του ότι η διαδικασία στο ΑΚΕΛ δεν έχει καθυστερήσει, αλλά αντίθετα ξεκινά και νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες φορές. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου κατά την οποία εκτιμάται ότι θα καθοριστεί και το πώς τελικά θα γίνει έναρξη της διαδικασίας του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι το κατά πόσο η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης θα είναι ανοικτής ατζέντας, ή εάν θα πάει προς τη βάση κάποια εισήγηση από το Πολιτικό Γραφείο. Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει εισήγηση δεν αποκλείονται από τη συζήτηση προτάσεις εκτός του πλαισίου της εισήγησης.

Μεγάλος πονοκέφαλος για το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη διαδικασία είναι και η πορεία της πανδημίας. Η έξαρση των τελευταίων ημερών και οι περιορισμοί των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δυσκολεύουν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων για συζήτηση στις τοπικές ομάδες βάσης. Παρόλο που ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις συγκεντρώσεις έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει το ρίσκο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους και με συμμετοχή και ατόμων ευάλωτων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του κόμματος, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, το αποτέλεσμα θα κωδικοποιηθεί από τις επαρχιακές επιτροπές και ακολούθως θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή για συζήτηση και ετοιμασία πρότασης προς το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, επανέλαβε ότι οι διαδικασίες του κόμματος θα ολοκληρωθούν την άνοιξη, χωρίς όπως είπε, να μπορεί να πει εάν θα είναι Μάρτιο ή Απρίλιο, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από την πανδημία. Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε και τα όσα ανέφερε πριν από δύο βδομάδες στη συνέντευξη του στον «Φ», ότι το ΑΚΕΛ δεν προαποκλείει κανέναν από το διάλογο, ούτε και δικό του υποψήφιο, είτε πρόκειται για τον γγ, είτε πρόκειται για κάποιο άλλο στέλεχος. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν μπει σε δομημένο διάλογο για συνεργασία με κανένα κόμμα, επεσήμανε όμως ότι υπάρχει η βάση για συνεργασία και αυτή είναι ο κοινός στόχος, να φύγει αυτή η διακυβέρνηση. Σημείωσε ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει θέσεις που να συγκλίνουν με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, κυρίως στα βασικά ζητήματα, καθώς επίσης και να είναι μία προσωπικότητα που έχει τις προϋποθέσεις για να κερδίσει τις εκλογές.

Το ΑΚΕΛ συνέχισε και χθες την επίθεση του στην Κυβέρνηση, καταθέτοντας αίτημα για πλήρη αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής αλλά και επέκτασή της στο σύνολο των μισθωτών του τόπου.

«Το κύμα αυξήσεων και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στον τόπο μας συρρικνώνουν καθημερινά το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η προστασία των μισθών από την ακρίβεια. Δεν είναι δυνατόν όλα να αυξάνονται, αλλά οι μισθοί να μένουν καθηλωμένοι είτε και να μειώνονται», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: philenews.com

Vouli TV