Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τα μέτρα που θα λάβει η ‘τδβκ’ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Published

on

Πλήρη υποστήριξη στα μέτρα που θα λάβει το ψευδοκράτος για την δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις της Ε/Κ πλευράς στη νεκρή ζώνη. Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί επίσης, το ΣΑ του ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει πλήρως τη «δήλωση του ‘υπέξ’ της ‘τδβκ’ σχετικά με την απόφαση υπό αριθμό 2723 (2024) για την παράταση κατά ένα χρόνο της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) που εδρεύει στο νησί της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Ιανουαρίου 2024».

Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης παρατάθηκε, ούτε αυτή τη φορά έλαβε την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Εφιστούμε την προσοχή για άλλη μια φορά ότι η UNFICYP μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της ‘τδβκ’ χάρη στην καλή θέληση των αρχών της ‘τδβκ’. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για νομική βάση για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων και τονίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα που θα λάβει η ‘τδβκ’ προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κάνει τα στραβά μάτια σε πολυάριθμες παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά όλα αυτά τα χρόνια.

Σημειώνει ότι η προσπάθειά του να αποτρέψει άδικα την κατασκευή του δρόμου της Πύλας, που είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, στις 18 Αυγούστου 2023, αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι δεν επέδειξε την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, σε αυτή την τελευταία απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 21 Αυγούστου σχετικά με το εν λόγω περιστατικό, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και προστίθεται ότι η ολοκλήρωση του δρόμου της Πύλας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό βήμα προς την αποκατάσταση της διαβρωμένης εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων.

«Από την άλλη πλευρά, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που, ενώ η απόφαση για την παράταση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρεται σε ξεπερασμένα και εξαντλημένα μοντέλα στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης, το όραμα των δύο κρατών που προτάθηκε από τον ‘πρόεδρο’ της ‘τδβκ’ κ. Τατάρ δεν αναφέρθηκε», σημειώνεται.

«Τονίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ από το να είναι δίκαιη και εποικοδομητική, την στιγμή που μόλις διορίστηκε προσωπική απεσταλμένη για να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», αναφέρεται.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί το γεγονός ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες και να αναγνωρίσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, την κυριαρχική του ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αναγνώριση της ‘τδβκ’ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Dialogos

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia