ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ: “Κόλαση” αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι έως το Σάββατο – Απειλές και εντάσεις γύρω από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση θα «μετατραπεί σε κόλαση» αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατάει, μέχρι το μεσημέρι του προσεχούς Σαββάτου, απειλώντας με ακύρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει κινδύνους κατάρρευσης μετά την απειλή της Χαμάς να αναβάλει επ’ αόριστον την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια, μετά τις κατηγορίες της Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας από το Ισραήλ. Η Χαμάς, ωστόσο, δήλωσε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την απελευθέρωση των ομήρων, εφόσον το Ισραήλ τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 33 ομήρων σε πρώτη φάση, καθώς και την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, από την έναρξη της ανακωχής, έχουν απελευθερωθεί 16 Ισραηλινοί και 5 Ταϊλανδοί εργάτες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 765 Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, παραμένουν 73 Ισραηλινοί όμηροι, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί. Η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα έπρεπε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το τέλος του πολέμου, ενώ η τρίτη φάση προβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσε ότι αν οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέχρι το Σάββατο, θα ακυρώσει τη συμφωνία και «ας ξεσπάσει κόλαση». Πρότεινε επίσης την αναπτυξιακή διαχείριση της Γάζας από τις ΗΠΑ και τη μεταφορά των κατοίκων της σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία ή η Αίγυπτος, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τις χώρες αυτές.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία απέρριψαν τις προτάσεις του Τραμπ, με την Αίγυπτο να διαμηνύει ότι δεν θα αποδεχτεί οποιονδήποτε συμβιβασμό που πλήττει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β’, δήλωσε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ενώ η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας.
Η πρόταση του Τραμπ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Χαμάς και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τη θεωρούν ως προσπάθεια εθνοκάθαρσης.
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

