ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τριμερής Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες – Τατάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της 80ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η σύνοδος συγκαλείται από τον κ. Γκουτέρες, σε συνέχεια της Πολυμερούς Διάσκεψης που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, και εντάσσεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της αναβίωσης των συνομιλιών. Τόνισε ότι ο ρεαλιστικός σκοπός της σημερινής τριμερούς είναι η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και η προετοιμασία της επόμενης συνάντησης, η οποία εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα στις 19 Οκτωβρίου. Υπολόγισε δε ότι εντός Νοεμβρίου μπορεί να συγκληθεί διευρυμένη διάσκεψη με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως διαμηνύεται από τη Λευκωσία, προσέρχεται προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από το προηγούμενο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ενώ μετά την τριμερή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Τατάρ αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο.
«Είμαστε ρεαλιστές για λύση Κυπριακού», τονίζει ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, υπογράμμισε ότι η κυπριακή ηγεσία προσεγγίζει το ζήτημα με απόλυτο ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας πως το διεθνές δίκαιο από μόνο του δεν αρκεί για την απελευθέρωση της πατρίδας.
«Στο σημερινό ρευστό και συχνά άναρχο διεθνές περιβάλλον, τα συμφέροντα υπερισχύουν του δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία δυόμιση χρόνια επιδιώκουμε να ταυτίσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου με αυτά ισχυρών χωρών, αποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά και αξιόπιστος παράγοντας που μπορεί να δίνει λύσεις, ιδίως στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, περιοχή υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας», ανέφερε.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή ομογένεια. «Κάθε φορά που συναντώ τη διασπορά μας εδώ στη Νέα Υόρκη, νιώθω την ίδια ζεστασιά και αγάπη», είπε, χαρακτηρίζοντας τους ομογενείς «τους πιο αυθεντικούς πρεσβευτές της Κύπρου».
Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι δυστυχώς η φετινή συνάντηση γίνεται με την πατρίδα να παραμένει υπό κατοχή, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, με εκτοπισμένους, αγνοούμενους και πρόσφυγες. Τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησής του καταβάλλεται μεθοδική προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «μετά από επτά χρόνια στασιμότητας πετύχαμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα», μέσα από τις πολυμερείς διασκέψεις σε Γενεύη και Νέα Υόρκη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την πορεία του Κυπριακού και στη σαφή ενίσχυση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας τόσο στην επιστολή των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και στον διορισμό ειδικής προσωπικότητας από πλευράς ΕΕ.
Επισήμανε επίσης ότι η Κύπρος έχει αναδείξει τον ρόλο της μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η διαθεσιμότητά της να λειτουργήσει ως κόμβος απεγκλωβισμού πολιτών. Συνέδεσε την εικόνα αυτή με την επικείμενη κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, λέγοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποδειχθεί η συμβολή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
«Αποδείξαμε ότι η χώρα μας δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης, και ότι παραμένει ένα σταθερό, προβλέψιμο και αξιόπιστο κράτος στην περιοχή», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστικές τομές. «Βρισκόμαστε στο 2025 και τολμούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο και για διεθνή εκστρατεία «rebranding» με δράσεις σε Νέα Υόρκη, Τέξας, Silicon Valley και Καναδά, όπου παρατηρείται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τόνισε ότι, παρά τις διεθνείς κρίσεις, η Κύπρος διατηρεί από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη (3,4%), με δημόσιο χρέος κάτω του 60% και ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σημείωσε ότι για να μπορέσει η Κύπρος να διεκδικήσει αποτελεσματικά λύση στο Κυπριακό – το ύψιστο εθνικό ζήτημα – πρέπει να ενισχύονται όλοι οι παράγοντες ισχύος της χώρας, καθώς «μια αδύναμη οικονομικά και ευάλωτη Κυπριακή Δημοκρατία είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε εξωτερικές πιέσεις».
Ειδική μνεία έκανε στην πρωτοβουλία Minds in Cyprus, που επιδιώκει να αντιστρέψει τη διαρροή επιστημόνων, προσφέροντας κίνητρα για την επιστροφή Κυπρίων. «Ξεκινήσαμε από το Λονδίνο και θα συνεχίσουμε σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε την Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου για τη διαχρονική προσφορά της σε παιδιά προσφύγων και ευάλωτων οικογενειών.
Τατάρ: «Οι συνομιλίες για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί»
Οι συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση έχουν εξαντληθεί και μια διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξε ότι προσέρχεται στην τριμερή με «εποικοδομητική διάθεση» και «αισιοδοξία», δίνοντας έμφαση σε πρακτικά ζητήματα, όπως τα οδοφράγματα, η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό.
Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Γκουτέρες για τις «πολύτιμες προσπάθειες ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην Κύπρο», καθώς και την απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την προετοιμασία της διαδικασίας.
Εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι παρακολουθούν με «ανησυχία και θλίψη» τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρέτισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης από πολλές χώρες. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει επίσημα την τδβκ» και να τερματίσει – όπως είπε – «την άδικη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού».
Για την επικείμενη τριμερή, υπογράμμισε ότι θα συμμετάσχει «με καλή θέληση και αισιοδοξία», επιδιώκοντας πρόοδο σε πρακτικά θέματα που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις επαφές των δύο κοινοτήτων.
Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας έχουν «φτάσει στο τέλος τους», τονίζοντας ότι από το 1968 μέχρι το Κραν Μοντανά το 2017, η κατάληξη ήταν πάντα η ίδια: απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία – όπως ισχυρίστηκε – δεν θέλει να μοιραστεί εξουσία και ευημερία με τους Τουρκοκύπριους. Κατά τον ίδιο, οποιαδήποτε λύση πρέπει να στηρίζεται στην «κυριαρχική ισότητα και στο ίσο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.
Μέχρι τότε, πρότεινε συνεργασία σε τομείς όπως εμπόριο, υγεία, περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων, σημειώνοντας ότι ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η ενεργειακή ασφάλεια καταδεικνύουν πως η συνεργασία δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στη Νέα Υόρκη «με καλή πίστη» και πως ακόμη και χωρίς επίσημες διαπραγματεύσεις, μπορούν να υλοποιηθούν «σημαντικά έργα» που θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες, αποδεικνύοντας στη διεθνή κοινότητα τη διάθεση συνεργασίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απορρίπτεται το σχέδιο αξιολόγησης από την ΟΕΛΜΕΚ – Προγραμματίζεται στάση εργασίας
Σε στάση εργασίας 3,5 ωρών προχωρούν οι καθηγητές, απορρίπτοντας το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται η πρώτη κατ’ άρθρο συζήτηση του Σχεδίου Κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Την ίδια μέρα, στις 9:00 π.μ., η ΟΕΛΜΕΚ θα διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.) απορρίπτει το Σχέδιο Κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.) για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2025. Το σχέδιο παραμένει ταυτόσημο με προηγούμενα, τα οποία είχαν απορριφθεί τόσο από την ΟΕΛΜΕΚ όσο και από το 92% των καθηγητών στο Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου 2025.
Οι λόγοι απόρριψης
Η ΟΕΛΜΕΚ επισημαίνει ότι το Σχέδιο Κανονισμών διατηρεί σειρά προνοιών με τις οποίες διαφωνεί η οργάνωση (βλ. αποφάσεις Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ 8/5/2025 και Π.Σ.Γ.Α. 5/6/2025), οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί επανειλημμένα τόσο στο Υ.Π.Α.Ν. όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ενδεικτικά:
-
Αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή.
-
Διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100.
-
Δύο προγράμματα εισδοχής για νεοεισερχόμενους καθηγητές.
-
Συμμετοχή Επιθεωρητών στη διαμορφωτική αξιολόγηση.
-
Ετήσιες διαδικασίες αξιολόγησης.
-
Αύξηση γραφειοκρατίας.
Σημαντικές πτυχές του νέου συστήματος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, όπως:
-
Τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
-
Οι διαδικασίες μεταξιολόγησης.
-
Ειδικά κριτήρια αξιολόγησης των αποσπασμένων.
Η συζήτηση αυτών των προνοιών παραπέμπεται σε Επιτροπή Παρακολούθησης, που θα αποτελείται από οκτώ μέλη: πέντε ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και τρεις εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Στην ίδια επιτροπή παραπέμπονται όλα τα κενά και οι ασάφειες του Σχεδίου Κανονισμών του Υ.Π.Α.Ν. Η πρακτική «πρώτα ψηφίζουμε – μετά καθορίζουμε», μάλιστα σε επιτροπή ελεγχόμενη από το Υ.Π.Α.Ν., δεν γίνεται αποδεκτή.
Οικονομικές και θεσμικές ενστάσεις
Οι οικονομικές ρυθμίσεις που προτείνει το Υ.Π.Α.Ν. κρίνονται ελλιπείς και αδικαιολόγητες. Παρά τα πολλαπλά νέα καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς (συμβασιούχους, μόνιμους, Βοηθούς Διευθυντές Α’ και Διευθυντές), δεν προβλέπεται ουσιαστική στήριξη για την εκπλήρωσή τους ούτε νέες θέσεις Βοηθών Διευθυντών. Από τα €12,9 εκατ. που θα κοστίσει το νέο σύστημα, το 75% κατευθύνεται στην υπέρμετρη αύξηση των Επιθεωρητών.
Απόφαση Κ.Δ.Σ.
Δεδομένου ότι δεν εισακούστηκε η έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο Σχέδιο, ούτε το κάλεσμα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τα κόμματα να αναστείλουν τη συζήτησή του, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τα εξής μέτρα:
-
Στάση εργασίας από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025, ημέρα της πρώτης κατ’ άρθρο συζήτησης του Σχεδίου Κανονισμών στην Επιτροπή Παιδείας.
-
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 9:00 π.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η ΟΕΛΜΕΚ θα αποφασίσει στη συνέχεια τη συνέχιση ή και κλιμάκωση των μέτρων, ανάλογα με τις εξελίξεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΕΔΔΑ αποφάσισε – Νόμιμες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων κατά την οικονομική κρίση
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε, σε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων της Κύπρου κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν συμβατές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η υπόθεση Constantinou and Others v. Cyprus, που αφορά πέντε ομαδικές προσφυγές δεκάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, οδήγησε την πλειοψηφία του Δικαστηρίου στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές συνιστούσαν νόμιμη και αναλογική παρέμβαση σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η επιβολή έκτακτων εισφορών και οι μειώσεις μισθών συνιστούσαν παρέμβαση στο δικαίωμα των προσφευγόντων στην περιουσία. Ωστόσο, η πλειοψηφία έκρινε ότι η παρέμβαση δεν υπερέβαινε τα όρια του Άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1, καθώς στόχευε στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης εκτεταμένης οικονομικής κρίσης.
Το ΕΔΔΑ υπενθύμισε ότι τα κράτη διαθέτουν «ευρεία διακριτική ευχέρεια» όταν διαχειρίζονται κοινωνικοοικονομικές πολιτικές. Η πλειοψηφία κατέληξε ότι οι μειώσεις ήταν προσωρινές, αναλογικές και στοχευμένες, χωρίς να θέτουν τους προσφεύγοντες σε κίνδυνο αδυναμίας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η απόφαση, δεν συνιστάτο παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία.
Σημαντικό τμήμα των προσφυγών αφορούσε τη συνέπεια της νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι το Ανώτατο είχε αποφασίσει «απρόβλεπτα», παραβιάζοντας προηγούμενες αποφάσεις του. Το ΕΔΔΑ απέρριψε τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας ότι «το Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απόκλιση ή αντίφαση ικανή να υπονομεύσει την ασφάλεια δικαίου» και ότι οι διαφοροποιημένες προσεγγίσεις ήταν επαρκώς αιτιολογημένες. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 6 της Σύμβασης.
Έντονη η μειοψηφία
Η απόφαση συνοδεύτηκε από εκτενή μειοψηφούσα γνώμη τριών δικαστών, οι οποίοι διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις σε επίπεδο νομικής συλλογιστικής και θεσμικής συνέπειας.
Οι δικαστές της μειοψηφίας τόνισαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα, συγκεκριμένα το Άρθρο 23, παρέχει αυστηρότερη προστασία στο δικαίωμα ιδιοκτησίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Υποστήριξαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και στη συνέχεια το ΕΔΔΑ θα έπρεπε να λάβουν σοβαρότερα υπόψη αυτή τη διαφορά. Επεσήμαναν ότι η ερμηνεία της κυπριακής νομολογίας ήταν απρόβλεπτη, θίγοντας την ασφάλεια δικαίου, προσθέτοντας ότι «η υιοθετηθείσα προσέγγιση ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένη και επέτρεψε στο κράτος να παρακάμψει τις αυστηρότερες συνταγματικές εγγυήσεις». Οι μειοψηφούντες έκλεισαν με προειδοποίηση για τις επιπτώσεις.
Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το ΕΔΔΑ δίνει ευρεία κατανόηση στις κρατικές παρεμβάσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ειδικά όταν οι μειώσεις είναι προσωρινές και στοχευμένες, στο πλαίσιο της «αναγκαστικής ισορροπίας» μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων και επιβίωσης του κράτους. Ωστόσο, η μειοψηφία θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα όρια προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων και τη συνέπεια της νομολογίας κατά την αλλαγή του νομικού πλαισίου αντιμετώπισης της κρίσης.
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε πέντε αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από 450 εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξαιτίας της μερικής περικοπής των μισθών ή των συντάξεών τους από το Γενικό Λογιστήριο λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ετυμηγορία του ΕΔΔΑ κρίθηκε εξαιρετικά σημαντική για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Οι πέντε υποθέσεις αμφισβητούσαν τον «Νόμο περί Μείωσης Απολαβών και Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Ν. 168(I)/2012» και τον «Νόμο περί Έκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Ν. 112(I)/2011». Οι 450 αιτητές προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ αφού οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστήριο (Αποφάσεις Γεώργιος Χαραλάμπους κ.ά. v. Κυπριακή Δημοκρατία και Κυπριακή Δημοκρατία v. Αυγουστή και άλλων).
Οι αιτητές υποστήριξαν παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας (Άρθρο 1 Πρωτοκόλλου 1), παραβίαση δικαιώματος δίκαιης δίκης (Άρθρο 6 ΕΣΔΑ) λόγω αντιφάσεων στην κυπριακή νομολογία και παραβίαση της απαγόρευσης διακρίσεων (Άρθρο 1 Πρωτοκόλλου 12) λόγω διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το ΕΔΔΑ απέρριψε τον ισχυρισμό παραβίασης δίκαιης δίκης, θεωρώντας ότι δεν υπήρξε απόκλιση στη νομολογία του Ανώτατου. Όσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, η πλειοψηφία έκρινε ότι οι μειώσεις αποτελούσαν νόμιμη παρέμβαση, προβλεπόμενη από τον νόμο και σύμφωνη με τα πρότυπα του ΕΔΔΑ. Οι μειώσεις εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον σε περίοδο κρίσης, ήταν κλιμακωτές, περιορισμένης διάρκειας και πέτυχαν δίκαιη ισορροπία μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων.
Σχετικά με την απαγόρευση διακρίσεων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή αξιωματούχοι που βασίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν βρίσκονταν σε ανάλογη θέση με άλλους εργαζόμενους.
Στην απόφαση συμφώνησαν πέντε δικαστές του ΕΔΔΑ, ενώ οι κ. Γιώργος Σεργίδης και κα Anna Adamska-Gallant διατύπωσαν μειοψηφούσα γνώμη. Την υπόθεση εκπροσώπησε ενώπιον του ΕΔΔΑ η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Θεοδώρα Χριστοδουλίδου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΤΑ: Αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε με συγκλίσεις και παραχωρήσεις
Το μεσημέρι, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογράφηκε η καταρχήν συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία διασφαλίζει τη σταθερή λειτουργία του θεσμού.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιτυγχάνεται μόνιμη συμφωνία για την ΑΤΑ».
«Ένα ζήτημα που παρέμενε ανοιχτό για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης που επηρέασε τη χώρα, επιλύεται σήμερα οριστικά, με σεβασμό στους θεσμούς του κοινωνικού διαλόγου και με προοπτική για το μέλλον της οικονομίας και των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Ολοκληρώνεται μια σημαντική προσπάθεια και επιτυγχάνεται, μέσω υπεύθυνου και εποικοδομητικού διαλόγου, η μόνιμη συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή».
Όπως εξήγησε, «παραλάβαμε την ΑΤΑ στο 50% και σήμερα επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάστασή της στο 100% εντός 18 μηνών».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «με το νέο πλαίσιο εντάσσονται πάνω από 55.000 νέοι δικαιούχοι».
«Για να φτάσουμε στη συμφωνία, χρειάστηκαν συγκλίσεις και συμβιβασμοί μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record2 days agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

