Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τραμπ στον ΟΗΕ: Πώς αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά τους συμμάχους

Avatar photo

Published

on

Η Πολωνία απειλεί να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη, στη Σκανδιναβία καταγράφονται αλλόκοτες πτήσεις drones, η Μέση Ανατολή βρίσκεται ένα βήμα πριν από νέα ανάφλεξη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβιώνει η ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Κι όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ, αντί να παρουσιάσει ένα καθησυχαστικό μήνυμα ή ένα όραμα σταθερότητας, προτίμησε να επιτεθεί και να εξυμνήσει τον εαυτό του, σύμφωνα με σχόλια του CNN. «Είμαι εξαιρετικός σε αυτά. Οι χώρες σας καταρρέουν», είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες.

Από την κυλιόμενη σκάλα στις… αγελάδες

Η ομιλία του, που ξεπέρασε κατά πολύ το συνηθισμένο χρονικό πλαίσιο, περιελάμβανε μια σειρά από αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις:

  • Παραπονέθηκε ότι η κυλιόμενη σκάλα στα κεντρικά του ΟΗΕ παρουσίασε βλάβη και θύμισε την εποχή που είχε προτείνει την ανακαίνιση του κτιρίου.

  • Προέβαλε ασαφείς και παράδοξες απόψεις για την κλιματική αλλαγή, μιλώντας για «αέρα που φυσάει από την Κίνα» και προειδοποιώντας ότι «οι περιβαλλοντιστές θέλουν να εξοντώσουν όλες τις αγελάδες».

  • Στράφηκε εναντίον της Βρετανίας, παρότι είχε πρόσφατα τύχει θερμής βασιλικής υποδοχής, προβλέποντας την επιβολή της «Σαρίας» στο Λονδίνο και κατακρίνοντας τις πολιτικές της σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναζητώντας Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως έθεσε τέλος σε επτά πολεμικές συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι «όλοι πιστεύουν πως αξίζει να λάβω Νόμπελ Ειρήνης».
Αν και οι περισσότερες από αυτές τις συγκρούσεις είχαν ήδη ατονήσει πριν τη δική του παρέμβαση, εκείνος επέμεινε ότι «δεν με ενδιαφέρουν τα βραβεία, με ενδιαφέρει να σώζω ζωές». Παράλληλα, δεν δίστασε να αμφισβητήσει τον ίδιο τον θεσμό του ΟΗΕ, διερωτώμενος: «Ποιος είναι ο σκοπός του;»

Η διπλή γλώσσα για την Ουκρανία

Στο ουκρανικό ζήτημα, η στάση του υπήρξε ακόμη πιο αντιφατική. Από τη μία πλευρά υποστήριξε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά εφόσον παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους· από την άλλη, συμπλήρωσε ότι «εξαρτάται από τις περιστάσεις».
Αργότερα, μετά από συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανάρτησε στο Truth Social ότι είναι πεπεισμένος πως η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «χάρτινο τίγρη». Ωστόσο, η συνολική του στάση παραμένει ασταθής και απρόβλεπτη.

Μονομερείς κινήσεις και απειλές

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις μονομερείς στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον ταχυπλόων που συνδέονται με «καρτέλ» στη Βενεζουέλα, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις ή να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου. Παράλληλα, προσπάθησε να εμφανιστεί ως ηγέτης ενός παγκόσμιου ακροδεξιού μετώπου, καταγγέλλοντας τη μετανάστευση και την κλιματική πολιτική ως «δίδυμο τέρας που καταστρέφει την Ευρώπη».

Το μήνυμα πίσω από το χάος

Για τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διαχωρίσουν την καθημερινή του οργή, τις εκκεντρικές δηλώσεις και την αδιάκοπη αυτοπροβολή του από τις πραγματικές του πολιτικές προθέσεις, σημειώνουν αναλυτές του CNN.
Ωστόσο, η εικόνα που εξέπεμψε με την πρώτη του εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση κατά τη δεύτερη θητεία του ήταν αποκαλυπτική: οι ΗΠΑ δεν παρουσιάστηκαν ως εγγυητές του ΟΗΕ και της διεθνούς τάξης, αλλά ως οι σφοδρότεροι επικριτές τους.
Η ερώτηση «ποιος είναι ο σκοπός του ΟΗΕ;» που ο ίδιος διατύπωσε συμπυκνώνει τη νέα πραγματικότητα: ο κόσμος εισέρχεται σε μια εποχή όπου ο ηγέτης της υπερδύναμης θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του διεθνούς συστήματος που οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τους συμμάχους, η πρόκληση δεν είναι πλέον πώς να πείσουν τον Τραμπ, αλλά πώς να περιορίσουν τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΣΕΑΔ: Πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Avatar photo

Published

on

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο Δημαρχείο Στροβόλου, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), στο πλαίσιο του επικείμενου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και η θεματολογία του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΕΑΔ με τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ – Διαμορφώνοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, στις 8:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το φετινό συνέδριο εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό τομέα, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και σε καινοτόμες πρακτικές που επανακαθορίζουν τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν:

• ο κ. Πάνος Τσιολής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΕΑΔ
• η κ. Άντρη Κονιζίδου, Προεδρεύουσα του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου
• ο κ. Νικόλας Κλάρκ, Λειτουργός Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων
• ο κ. Γιάννης Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού του Συνεδρίου SOEASY Insurance Brokers Ltd
• ο κ. Ζαχαρίας Τζερμνίας, Business Development Director και F2F Head Sales, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού MetLife
• ο κ. Παναγιώτης Σοφοκλέους, υπεύθυνος θεματολογίας
• η κ. Φρύνη Σόλωνος, μία εκ των κύριων ομιλητών του Συνεδρίου
• καθώς και εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Θεοτόκος – Αμερίκος Αργυρίου»

Ο ΠΣΕΑΔ ευχαριστεί θερμά τα ΜΜΕ για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους.
Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia