ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χακάν Φιντάν: «Η σύνδεση του Kυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτελέσματα»
Απέρριψε τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε δηλώσεις μετά τη συμμετοχή του στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Gymnich) την Πέμπτη.
«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Kυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Φιντάν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του και σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει εκφράσει αυτό με σαφήνεια. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα. Εάν η Ε.Ε. επιδείξει θετική προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων», είπε ο Χακάν Φιντάν.
Εμφαση έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, τονίζοντας ότι ένα από τα θέματα προτεραιότητας για την Αγκυρα είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Κριτήρια ένταξης
Δήλωσε ότι έχουν εκπληρωθεί από την Τουρκία 66 κριτήρια και ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα συνεργάζονται για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων έξι κριτηρίων.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «μέχρι να επιτευχθεί η κατάργηση της βίζας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη για την επέκταση των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και των θεωρήσεων μακράς διάρκειας».
Στο θέμα της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι «συνεχίζουμε να αναμένουμε την επικαιροποίησή της».
Επίσης, ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ που ανεστάλησαν το 2019 και «να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά ζητήματα, προκειμένου οι σχέσεις να αποκτήσουν δυναμική την επόμενη περίοδο».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την περίπου δίωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες «θετική εξέλιξη» και «σημαντική για την αναζωογόνηση των σχέσεών μας με την Ε.Ε.», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί σε αυτές τις συναντήσεις για αρκετό καιρό.
Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

