Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών | Vouli report 05/05/2022

Avatar photo

Published

on

**Τα διαδικτυακά και τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης του βίντεο ανήκουν στο Vouli.TV. Απαγορεύεται η αναμετάδοση ολοκλήρου ή μέρους του χωρίς την προηγούμενη γραπτή έγκριση της εταιρείας διαχείρισης των δικαιωμάτων.**  

Α. Διαδικαστικά Ζητήματα:
9.00 π.μ. 1. Εγγραφή θεμάτων με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου κατ’ εφαρμογήν
των προνοιών του Κανονισμού 41Α.
2. Προγραμματισμός εργασιών για τις επόμενες συνεδρίες της επιτροπής.
Β. Νομοθετική Εργασία:
9.10 π.μ. 1. Ο περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου)
(Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.
(Πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών)
(Αρ. Φακ. 23.02.062.056-2021)
Κατόπιν αναβολής του θέματος με απόφαση της Ολομέλειας του
Σώματος ημερομηνίας 15 Απριλίου 2021.
(Αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων του βασικού νόμου, ώστε να
καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του.)
(Αντίγραφο τελικού κειμένου της πρότασης νόμου που υποβλήθηκε
προς ψήφιση, καθώς και σχετικής Έκθεσης, επισυνάπτονται.)
9.10 π.μ. 2. Ο περί Χώρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου)
(Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.
(Αρ. Φακ. 23.01.062.210-2021)
Συζήτηση επί της αρχής.
(Αναθεώρηση του βασικού νόμου, ώστε να καταστεί
αποτελεσματικότερος ο έλεγχος των ορίων εκπομπής ήχου από τους
χώρους αναψυχής.)
(Αντίγραφο κειμένου του νομοσχεδίου επισυνάπτεται.)
9.10 π.μ. 3. Οι περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου και Τέλη)
Κανονισμοί του 2021.
(Αρ. Φακ. 23.03.058.056-2021)
Συζήτηση επί της αρχής.
(Καθορισμός της ακολουθητέας διαδικασίας και των επιβαλλόμενων
δικαιωμάτων αναφορικά με την υποβολή αίτησης για την έκδοση ή
ανανέωση άδειας εκπομπής ήχου.)
(Αντίγραφο κειμένου των κανονισμών επισυνάπτεται.)
2
——————————————————————————————————-
Γ. Συζήτηση θεμάτων εγγραφέντων με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου
(Κανονισμός 41Α):
9.10 π.μ. – Η μη εφαρμογή του περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής
Ήχου) Νόμου και τα προβλήματα που δημιουργούνται.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Άριστου Δαμιανού,
Μαρίνας Νικολάου, Βαλεντίνου Φακοντή, Κυριάκου Χατζηγιάννη και
Νίκου Σύκα)
(15.7.2021)
(Αρ. Φακ. 23.04.038.190-2021)
Δ. 11.15 π.μ. Συνάντηση της Επιτροπής με αντιπροσωπία του Γραφείου
Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του
Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη
(ΟΑΣΕ).
(Αρ. Φακ. 23.07.008.009)

Δήλωση Δρ Χατζηγιάννη Κυριάκου για Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών | Vouli report 05/05/2022

Δήλωση Μαρίνας Νικολάου για Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών | Vouli report 05/05/2022

Δήλωση Αλεξάνδρας Ατταλίδου για Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών | Vouli report 05/05/2022

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η διαφθορά ως σύμπτωμα συστημικής αποτυχίας

Avatar photo

Published

on

του Οζ Καραχάν
Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Οι πρόσφατες πληροφορίες που κυκλοφορούν δημόσια σχετικά με τον Πρόεδρο και πρόσωπα και αξιωματούχους του στενού του περιβάλλοντος, οι οποίες παραπέμπουν σε μια εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς και συμπαιγνίας, δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε απλώς ζήτημα ατομικής παραβατικότητας. Αποτελούν σύμπτωμα ενός βαθύτερου και διαχρονικού συνταγματικού και πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που καταρτίστηκε το 1960 ως προϊόν αποικιακών διευθετήσεων, συγκεντρώνει υπέρμετρη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη εξουσία στα χέρια του Προέδρου. Αυτή η συνταγματική ανισορροπία δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά. Για δεκαετίες, οι πολιτικές ελίτ επικαλούνται τη συνεχιζόμενη κατοχή ως άλλοθι για την αποφυγή αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών, καταχρώμενες το «δόγμα της ανάγκης» για να δικαιολογήσουν παρεκκλίσεις από τις δημοκρατικές αρχές. Αυτή η λογική έχει κανονικοποιήσει την εξαίρεση ως τρόπο διακυβέρνησης. Όταν η νομιμότητα καθίσταται ευέλικτη και η λογοδοσία υπό όρους, η διαφθορά δεν προκύπτει τυχαία· επιτρέπεται, προστατεύεται και αναπαράγεται από το ίδιο το σύστημα.

Το πρόσφατο σκάνδαλο αποκαλύπτει ακριβώς αυτή την πολιτική κουλτούρα: ένα σύστημα στο οποίο η εγγύτητα στην εξουσία υπερισχύει της διαφάνειας, τα άτυπα δίκτυα αντικαθιστούν τους θεσμικούς μηχανισμούς και η δημόσια εμπιστοσύνη αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμη. Οι προσπάθειες απαξίωσης του σκανδάλου βαθαίνουν την κρίση· οι δημοκρατίες δεν προστατεύονται με την άρνηση, αλλά με την αλήθεια, τη λογοδοσία και την ευθύνη.

Οι πολίτες της Κύπρου είναι κουρασμένοι από την ατιμωρησία και τις δικαιολογίες. Το Κίνημα Οικολόγων στάθηκε διαχρονικά απέναντι στη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας. Όμως η παρούσα στιγμή ξεπερνά κάθε κόμμα. Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τη χώρα μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά κατά μέτωπο. Αυτό είναι πραγματικός πατριωτισμός: υπεράσπιση της δημοκρατίας, των θεσμών και της διαφάνειας χωρίς εξαιρέσεις.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σε κατάσταση συναγερμού ενόψει ενδεχόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ–Ιράν

Avatar photo

Published

on

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το Ισραήλ, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των εκτεταμένων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές διεθνών μέσων, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 650.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων έχει εντείνει την ανησυχία για πιθανή περιφερειακή κλιμάκωση. Στο Ισραήλ, ανώτατοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν διαδοχικές συσκέψεις για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής ενέργειας κατά του Ιράν. Παρά το αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας, δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στο κοινό συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με περιορισμό συναθροίσεων ή τροποποιήσεις στα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Η προοπτική στρατιωτικής αντίδρασης των ΗΠΑ συνδέεται με τις πιέσεις που ασκεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη για «βαριές συνέπειες» σε περίπτωση συνέχισης της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών.

Στη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ενημερωθεί από κορυφαίους συμβούλους για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών πληγμάτων αλλά και επιθετικών κυβερνοεπιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμήνυσε ότι εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη θα απαντήσει με πλήγματα κατά του Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η χώρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιφερειακή ασφάλεια και στην προστασία των πολιτών.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ KAN μετέδωσε ότι η Διεύθυνση Πληροφοριών και η Πολεμική Αεροπορία προβαίνουν σε διαρκείς εκτιμήσεις και προετοιμασίες για ενδεχόμενο σενάριο κλιμάκωσης, ενώ η εφημερίδα Χαάρετζ ανέφερε ότι, σε περίπτωση εκτίμησης επικείμενου ιρανικού πλήγματος, υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός με ξένες χώρες που θα μπορούσαν να συνδράμουν, στο πλαίσιο υφιστάμενων συνεργασιών στον τομέα της αεράμυνας.

Ο IDF έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή ασκήσεων, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, με σενάρια που περιλαμβάνουν απειλές από αέρα και θάλασσα, στο πλαίσιο της συνολικής προετοιμασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διορίστηκε ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής – Στο μικροσκόπιο το επίμαχο βίντεο

Avatar photo

Published

on

Η ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και, σε κάθε περίπτωση, εντός τριών μηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Νομική Υπηρεσία γνωστοποίησε τον διορισμό του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή, κ. Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος θα συνδράμει στις έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με το βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ» στις 8/1/2026.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia