Πολιτισμός
Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.
Η συγκλονιστική επιστολή στον Κουτσούμπα: Θέλω να φύγω σαν κομμουνιστής
«Τώρα, στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”», ανέφερε σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επικοινωνήσει με τον Δημήτρη Κουτσούμπα το περασμένο έτος, γνωστοποιώντας του τις τελευταίες του επιθυμίες, καθώς διαισθανόταν πως ίσως το τέλος της ζωής του ήταν κοντά.
Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων».
Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα
Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”
Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: “να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη.
Μητσοτάκης: Τριήμερο εθνικό πένθος – «Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει»
Εν τω μεταξύ με αναφορά στον θάνατο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσοντας παράλληλα τριήμερο εθνικό πένθος.
Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε λέγοντας πως η συνεδρίαση του υπουργικού επισκιάζεται από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. «Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός», κάνοντας αναφορά στον Κωστή Παλαμά. Συνέχισε δε λέγοντας πως «μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει».
Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Δευτέρα 02/03 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτη Σαββίδη, οικονομικό αναλυτή, σε μια συζήτηση με πολιτικό και οικονομικό βάθος.
Από το «σόου» και τη δημόσια εικόνα του στρατεύματος, μέχρι την Eurovision και τις πολιτιστικές αντιφάσεις, και από τις ευρωπαϊκές ισορροπίες Μερτς–Μακρόν–φον ντερ Λάιεν μέχρι το σίριαλ των πολλαπλών συντάξεων και τη διαχείριση νερού στα φράγματα, η εκπομπή ανοίγει όλα τα μέτωπα.
Στο τραπέζι και οι δημοσκοπήσεις με το σενάριο της «Βουλής του 10-10-10+10».
📡 Απλή Πραγματικότητα — χωρίς ωραιοποιήσεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Λάρνακα στέφεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προς την Ένωση των Εκκλησιών: Το 2025 ως Σημείο Τομής Πίστης και Ιστορίας
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record6 days agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΧαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας
-
EKLOGES20262 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ


