Την Παρασκευή στην Ιερά Σύνοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα προχωρήσει η Εκκλησία της Κύπρου με άμεση καθαίρεση των δύο αρχιμανδριτών της Μονής Οσίου Αββακούμ που κατηγορούνται για οικονομικά και ηθικά παραπτώματα ή κατά πόσον θα τους θέσει σε αργία και θα ακολουθήσει την εκκλησιαστική δικαστική διαδικασία για να λάβει τελικές αποφάσεις, όπως φαίνεται να ζητούν οι ίδιοι, μέσω των δικηγόρων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση των δικηγόρων του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου αναφέρεται ότι «αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία». Ωστόσο, φαίνεται ότι ενώπιον του Μητροπολίτη Ταμασού έχουν τεθεί στοιχεία και έγινε και παραδοχή ενοχής, εξού και προχώρησε σε μέτρα έναντι της μονής Αββακούμ.

Εάν όντως υπάρχει παραδοχή, γίνεται κατανοητό πως η Ιερά Σύνοδος μπορεί να ακολουθήσει μια πιο απλή και γρήγορη διαδικασία για την απόφασή της, με τις τάσεις να διαμορφώνονται εναντίον τους. Ωστόσο, βάσει της δημόσιας άρνησης, ενδεχομένως να χρειαστεί τελικά να κληθεί το Πενταμελές Συνοδικό, το οποίο, αφού θα μελετήσει τα τεκμήρια και λάβει καταθέσεις, θα εκδώσει σχετική απόφαση. Αυτή αναμένεται να είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, που θα διαρκέσει κάποιους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε αργία.

Οι δύο μοναχοί διά των δικηγόρων τους «απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας, αφού αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα». Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (08/03/2024) ακροαματικής διαδικασίας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ενώπιον του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, άρχισαν να έρχονται πληροφορίες για αίσχη που συμβαίνουν στην συγκεκριμένη Μονή, τα οποία αφορούσαν οικονομικής φύσεως θέματα, όσο και ροζ σκάνδαλα. Οι πληροφορίες, έθεσαν σε συναγερμό τον Μητροπολίτη, ο οποίος άρχισε να διερευνά τα όσα έφθαναν στ’ αυτιά του και τελικά πριν από λίγες ημέρες, κατέληξε στην διασταύρωση των καταγγελόμενων γεγονότων, λαμβάνοντας την απόφαση να βάλει λουκέτο στη Μονή. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα στοιχεία ήταν τέτοια, που οι μοναχοί ζήτησαν από μόνοι τους την καθαίρεσή τους.

Όπως ανέφεραν στον REPORTER εκκλησιαστικές πηγές, σε ό,τι αφορά στα φερόμενα οικονομικά σκάνδαλα, φαίνεται ότι εντός της Μονής εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό – εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα εάν προήλθε από τις εισφορές πιστών ή από κάποια άλλη δραστηριότητα. Για το συγκεκριμένο ποσό γίνεται διερεύνηση από τη Μητρόπολη Ταμασού, ώστε να εξακριβωθεί από που προήλθε.

Την ίδια ώρα, πέραν των χρημάτων, ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που έχει αφήσει άφωνη την κοινή γνώμη, αφορά φερόμενες ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ δύο μοναχών εντός της Μονής, γεγονός που σείει συθέμελα την Εκκλησία.

Από κλειστά κυκλώματα που υπάρχουν στην Μονή, φαίνεται, όπως ανέφερε εκκλησιαστική πηγή, να επιβεβαιώνεται και αυτή η καταγγελία που τέθηκε ενώπιον του Μητροπολίτη, ενώ παραλήφθηκαν και διάφορα άλλα τεκμήρια. Ως εκ τούτου, ήταν απόφαση του να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Μητρόπολής του, κλείνοντας ουσιαστικά μέχρι νεοτέρας τη Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο που ξέσπασε γύρω από τη Μονή του Οσίου Αββακούμ απασχολεί πλέον και τα ελλαδικά ΜΜΕ.

Καταγγέλλουν εγκληματική συμπεριφορά

Νωρίτερα, οι δικηγόροι εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα», υποστηρίζοντας πως «ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής».

Περαιτέρω ανέφεραν πως «τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού). Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων».

Καταληκτικά αναφέρεται πως «όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου».

Πηγή: Reportercy

Δημήτρης Νικολάου