Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ:”ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ”

Avatar photo

Published

on

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βόμβα ΕΕ με πυροσβεστικά», που αναφέρεται στην ενοικίαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για το αναφέρει πως περιέχει «σοβαρότατες ανακρίβειες».

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας για αναβάθμιση της πυροσβεστικής ικανότητας και ευελιξίας του Τμήματος Δασών αποτάθηκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό RescEU για εξασφάλιση συγχρηματοδότησης για ενοικίαση πτητικών πυροσβεστικών μέσων, σημειώνοντας ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και σε κανένα επίπεδο δεν υπήρξε από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της ΕΕ παρέμβαση σε θέμα συναφές με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει, σε αυτό το πλαίσιο έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση συγχρηματοδότησης της ΕΕ για ενοικίαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air tractor (και όχι Canadair).

Επιπλέον, προσθέτει πως το σενάριο ότι με τουρκικές πιέσεις η ΕΕ επέβαλε την εγκατάσταση των δύο αεροσκαφών στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων είναι εντελώς αβάσιμο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι η χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, η οποία ας σημειωθεί γίνεται από το 2006 για σκοπούς αποτελεσματικότερης πυρόσβεσης στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίστηκε με καθαρά τεχνοκρατικά και επιχειρησιακά κριτήρια.

Σημειώνει ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέτος θα διαθέτει 6 πρωτεύοντα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης, δύο από τα οποία θα επιχειρούν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, για να υπάρχει πιο έγκαιρη κάλυψη των νότιων περιοχών του Τροόδους.

«Η απόφαση», αναφέρει, «για χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ακρωτηρίου λήφθηκε σε διαβούλευση και με το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και έχοντας πλήρη επίγνωση των αναγκών ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επίσης την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε σχέση με τις αναφορές στο δημοσίευμα σε τεχνικές/επιχειρησιακές λεπτομέρειες μίας πυροσβεστικής επιχείρησης, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι αρκεί να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Τμήματος Δασών για θέματα πυρόσβεσης, στηρίζεται πάντοτε σε τεκμηριωμένες σχετικές μελέτες εμπειρογνωμόνων για θέματα πυρόσβεσης.

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως θεωρεί εξαιρετική επιτυχία για την Κύπρο την εξασφάλιση επιπρόσθετων μέσων αεροπυρόσβεσης στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «δέχεται την όποια καλόπιστη κριτική, νοουμένου ότι αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δεδομένα, και όχι σε ατεκμηρίωτες και αβάσιμες πληροφορίες».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΘΝΕ)

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;

Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia