Καλεσμένος του Χάρη Θεραπή και της εκπομπής στο “ #exaformis” στο ιντερνετικό κανάλι Vouli TV , βρέθηκε ο προσφάτως επανεκλεγείς και επί πολλών ετών Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου και αξιοσέβαστος στον ιατρικό κόσμο αλλά και στην κυπριακή κοινωνία, Μάριος Κουλούμας.

Η συζήτηση περιστρέφεται για 18 λεπτά γύρω από το Γενικό Σύστημα Υγείας, τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές. Ο κ. Κουλούμας δήλωσε αισιόδοξος, πως παρά τα γνωστά προβλήματα του ΓΕΣΥ, το σύστημα θα τα ξεπεράσει, γιατί όπως τονίζει αποτελεί κατάκτηση της κοινωνίας, που απαγορεύεται να πάει χαμένη.

Καυτηρίασε τις ανεπίτρεπτες απαιτήσεις ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί τη φιλοσοφία του συστήματος ή εν γνώσει τους το εκμεταλλεύονται, ωθώντας το έξω από τα όριά του.

Για τον κ. Κουλούμα η μεγαλύτερη πρόκληση του ΓΕΣΥ είναι η νοοτροπία των ασθενών, των γιατρών και του κράτους, εξαιτίας της απουσίας κουλτούρας για την υγεία, εξαιτίας της απουσίας συστήματος υγείας που θα λειτουργεί με κανόνες.

Από τη μια το κράτος χτίζει κάτι καινούριο, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και κάνει λάθη, όπως επί παραδείγματι είναι η απουσία ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου, διαπιστευμένων πράξεων πρωτοκόλλων και κλινικού ελέγχου και από την άλλη υπάρχουν τα λάθη των ασθενών, η λογική κάποιων “ πληρώνω άρα κάνω ότι θέλω”. Αναφέρθηκε στην εκπομπή ένα παράδειγμα ασθενή, να πιέζει το γιατρό για την έκδοση 12 παραπεμπτικών, χωρίς αποδεδειγμένα το άτομο αυτό να έχει ιατρικά θέματα που χρίζουν παραπομπή. “Οι γιατροί πιέζονται από τους ασθενείς”, ισχυρίστηκε ο κ. Κουλούμας.

Όμως, όπως ανέφερε, υπάρχει μια μερίδα γιατρών που πολεμάει το ΓΕΣΥ. Όλα αυτά, έχουν φέρει -μετά από ένα χρόνο- το σύστημα σε δυσχερή θέση, αλλά όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας “ το ΓΕΣΥ θα βελτιωθεί και θα επιβιώσει”.

Vouli TV