Φουντώνει το παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές με μηνύματα να πηγαινοέρχονται μεταξύ κομμάτων αλλά και φερόμενων ως ενδιαφερόμενων για τις προεδρικές εκλογές. Το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα θα ξεκαθαρίσουν πολλά σε σχέση με το πώς θα κινηθεί το πολιτικό σκηνικό και το πώς θα στηθεί η παρτίδα. Εν πολλοίς αυτό θα καθοριστεί και από τις παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις που θα προηγηθούν των επαφών που θα γίνουν μπροστά στις κάμερες. Το ενδιαφέρον ουσιαστικά επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα:

► Πρώτον: Το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο κατά πόσο θα καταφέρουν να συνάψουν μια συνεργασία μεταξύ τους και ποιους θα περιλαμβάνει αυτή η συνεργασία.

► Δεύτερον: Το ποιοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και από ποιους θα αντλήσουν υποστήριξη. Στην εξίσωση αυτή, το μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα με το φλερτ μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να γίνεται στο πέρασμα του χρόνου όλο και πιο έντονο, μέσα από ανεπίσημες επαφές και κουβέντες που γίνονται μεταξύ στελεχών κομμάτων, είτε τηλεφωνικώς, είτε διά ζώσης. Η Βουλή είναι κυρίως ο χώρος όπου έχουν γίνει μέχρι στιγμή διάφορες ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και ανεπίσημη κουβέντα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, μεταξύ και των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Η πρόθεση, όπως αφήνουν να διαρρέει, είναι αμοιβαία και στο πέρασμα του χρόνου η ιδέα αυτή ωριμάζει για να γίνει πράξη. Επίσημη συζήτηση για ονόματα δεν έχει γίνει, ανεπίσημα όμως έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες ιδέες.

Το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ένα εξ αυτών, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παραδέχθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε δηλώσεις του ότι ανεπίσημα τέθηκε. Απ’ εκεί και πέρα, οι πληροφορίες επιμένουν για την περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Ένα όνομα που προωθείται έντονα από άτομα στην Εζεκία Παπαϊωάννου και αναμένεται ότι το ενδεχόμενο στήριξης του είναι ένα σενάριο που θα παίξει αρκετά, παρόλο ότι υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις από άτομα του κόμματος.

Όλα αυτά, θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, με θέμα τις προεδρικές εκλογές. Στη συζήτηση που θα γίνει, θα τεθεί το πλαίσιο για τη συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης και θα επαναδιατυπωθεί η διαδικασία του κόμματος, αλλά την ίδια ώρα, θα γίνει και μία συζήτηση για τα διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν να είναι ο κοινός υποψήφιος μιας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου ανεβάζουν και τους τόνους της αντιπολίτευσης με έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Υγείας Αθηένου. «Αυτή η τραγική εικόνα που έχουμε διαπιστώσει, αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της τραγικής διαχείρισης που γίνεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού σε ό,τι αφορά τον Δημόσιο Τομέα Υγείας», δήλωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε σαφής δέσμευση εδώ και 6 χρόνια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Τομέα της Υγείας, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα Υγείας. «Αντί τούτου, δυστυχώς, βλέπουμε τον Δημόσιο Τομέα Υγείας να μένει στο έλεος του Θεού», υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συνδράμει στην προσπάθεια στελέχωσης του ιατρικού κέντρου της Αθηένου. Την ίδια ώρα, συντηρείται από πλευράς της Εζεκία Παπαϊωάννου το θέμα της ακρίβειας, χτυπώντας καθημερινώς την Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, αυτές τις μέρες κορυφώνονται οι προετοιμασίες σε σχέση με το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος στις 6 Φεβρουαρίου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε και χθες σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση, είτε ως κυβερνών, είτε ως συγκυβερνών κόμμα, διαμηνύοντας την ίδια ώρα ωστόσο ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός για το ΔΗΚΟ, αλλά σκοπός είναι η προώθηση νέων πολιτικών για τον τόπο. Πρόσθεσε ότι στο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος δεν θα αποφασιστεί ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, αλλά θα διαμορφωθεί το πλαίσιο πολιτικής πάνω στο οποίο θα επιδιωχθούν συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Επανέλαβε τη θέση ότι προτεραιότητα για συνεργασία έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να αποκλείεται οτιδήποτε.

Πηγή : philenews.com

Vouli TV