Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων, μετά την νίκη του «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα. Ως γνωστόν, ήταν βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική». Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας». Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet». «Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι. Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών». «Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πανηγύρια από τον Μπέπε Γκρίλο Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι λόγω της ήττας του «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Μπέμπε Γκρίλο τουίταρε τη λέξη «Εβίβα» παραπέμποντας σε μήνυμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. «Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής», σημείωνε ο Γκρίλο προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα». «Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά» συμπλήρωνε ο Γκρίλο και ανέφερε ότι «η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες. 1. Αντίο Ρέντσι και 2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο». Από κει και πέρα, ο Γκρίλο πρότεινε να αρχίσουν όλοι να εργάζονται από αύριο έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. «Ευχόμαστε καλή δουλειά στον Πρόεδρο Ματαρέλα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να πάμε σε εκλογές σύντομα», προσέθετε και κατέληγε: «Ένα μάθημα για όλους: Δεν μπορείς να λες ψέματα στους πολίτες πάντα χωρίς να υφίστασαι τις συνέπειες».

Πηγή: Περίεργη περίοδος για την Ιταλία: Παραίτηση Ματέο Ρέντσι και αιτήματα για άμεσες εκλογές http://mignatiou.com/2016/12/periodos-peripetion-gia-tin-italia-paretisi-mateo-rentsi-ke-etimata-gia-ameses-ekloges/

Vouli TV