Φωτιές στο κομματικό σκηνικό άναψε η σημερινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυόμιση χρόνια.
Με το καλημέρα της έγκρισης του νομοσχεδίου από το Υπουργικό πάντως, φαίνεται ότι αυτό δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, αφού απορρίπτεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι τοποθετήθηκαν αρνητικά, την ώρα που ο ΔΗΣΥ διαμηνύει πως θα εξετάσει με θετική προσέγγιση την πρόταση της Κυβέρνησης.

Δεν δικαιολογείται αναβολή
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την αναβολή των δημοτικών εκλογών, αφού όπως υπογράμμισε ο λόγος που επικαλείται η Κυβέρνηση, δηλαδή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι αρκετός ώστε να δικαιολογεί την αναβολή των εκλογών. Όπως υπέδειξε ο κ. Στεφάνου, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δικαιολογημένη μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν τέτοιες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες να δημιουργούν σοβαρή ελπίδα επίλυσης του ζητήματος. Κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, δεν έχει ακόμη διαφανεί.

«Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου. «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε για μας θα έχει ασφαλώς προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού. Αλλά τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, πολύ περισσότερο δε, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το θέμα της μεταρρύθμισης για αναβολή των εκλογών.  Οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Αυτή είναι η θέση του ΑΚΕΛ».


Με θετική προσέγγιση
Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως θα εξετάσει με θετική προσέγγιση την πρόταση της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια λογική και ορθολογιστική θέση, δεδομένης και της θέσης του κόμματος για μείωση του αριθμού των δήμων, σε πρώτη φάση από 30 σε 22. «Ως ΔΗΣΥ θεωρούμε ότι από την στιγμή που η Κυβέρνηση προτείνει με σχετικό Νομοσχέδιο την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ως κοινοβουλευτικά κόμματα οφείλουμε να ενεργήσουμε τάχιστα και εντός των επόμενων ημερών να αποφασιστεί από την Ολομέλεια κατά πόσο θα υιοθετήσει ή θα απορρίψει την πρόταση της Κυβέρνησης. Αυτό είναι και το δικαιότερο αλλά και το ελάχιστο που οφείλουμε, κατά την άποψή μας, να κάνουμε έναντι όλων των υποψηφίων που εξήγγειλαν και προετοιμάζονται για τις Δημοτικές Εκλογές. Στην περίπτωση δε, που η πλειοψηφία της Βουλής δεν εγκρίνει την πρόταση της Κυβέρνησης, ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Είναι αδιανόητο…
«Το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται να καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που θα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης», διαμήνυσε από την πλευρά το ΔΗΚΟ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί της και οι δημοκρατικές διαδικασίες της πρέπει να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να στέλλονται μηνύματα, ότι προτιθέμεθα να αναστείλουμε τη λειτουργία του κράτους, για οποιοδήποτε λόγο. «Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί σε νόμο, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Επίσης, είναι αδιανόητο, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές, να συζητείται αναβολή τους», σημειώνει το ΔΗΚΟ.
Ερασιτεχνισμός και σκοπιμότητες
Κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών τάχθηκε διά ανακοίνωσής της η ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας πως η  μεταρρύθμιση όπως προτείνεται, στην ουσία περιορίζεται σε θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα χωρίς να ακουμπά την ουσία του θέματος. «Δεν προβλέπει παρά μόνο δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων περιορισμένης αρμοδιότητας και εξουσίας και δεν επεκτείνεται ούτε σε μειώσεις δήμων ούτε και σε ρηξικέλευθές αλλαγές», ισχυρίζεται η ΕΔΕΚ. «Ένα σοβαρό κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, η εν λόγω μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Συνεπώς η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την επικείμενη μεταρρύθμιση δείχνει ερασιτεχνισμό και επιβεβαιώνει πως κρύβει σκοπιμότητες».

Ακρωτηριάζει τη δημοκρατία
Την θέση πως στερείται κάθε σοβαρής αιτιολογίας η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυο χρόνια, διατύπωσε σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών. «Ως Συμμαχία Πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τασσόμαστε κάθετα ενάντια στη διατήρηση οποιουδήποτε στην εξουσία με Νόμο και όχι με εκλογές. Η δημοκρατία απαιτεί όπως οι πολίτες αποφασίζουν δια της ψήφου τους για αυτούς που θέλουν να τους διοικούν και όχι οι κομματικές ηγεσίες. Ιδιαίτερα σήμερα που τα σκάνδαλα στην τοπική αυτοδιοίκηση  διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.
Σύμφωνα με την Συμμαχία Πολιτών, εάν η Κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει τις ευρωεκλογές με τις δημοτικές εκλογές, η μόνη δημοκρατική λύση που προσφέρεται είναι να καθοριστεί με Νόμο θητεία τριών ετών για τις δημαρχιακές αρχές που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. «Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και καταλύει βασικές αρχές της δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ακρωτηριάζει τη δημοκρατία. Η  Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσει να αγωνίζεται  για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απαράδεκτη πρωτοβουλία
Από πλευράς Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Κυριάκο Κυριάκου έκανε λόγο για απαράδεκτη η πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής.  Όπως υποστήριξε ο κ. Κυριάκου, η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, για αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι απαράδεκτη, κυρίως για το χρονικό σημείο, αλλά και για τη δικαιολογία που επικαλέστηκε  και αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.  «Η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Κυριάκου, «είχε όλο το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτή την αναβολή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει κι άλλο τη μεταρρύθμιση. Η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων. Επειδή βλέπει να χάνει και στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί να τις αναβάλει. Είναι ολοφάνερα λοιπόν τα μικροκομματικά κίνητρα του κυβερνώντος κόμματος πίσω από αυτή την απόφαση».

Αυθαίρετη απόφαση
«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων και συμβουλίων που εξελέγησαν το 2011 για ακόμα δυόμισι χρόνια, είναι με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό αντιδημοκρατική», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος. «Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση», είπε, «η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Δεκεμβρίου». Ο κ. Σελινόπουλος υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά καθαρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την εξυπηρέτηση των στόχων της μυστικής διαπραγματευτικής τακτικής του Προέδρου Αναστασιάδη».

ΠΗΓΗ Reporter.com.cy

Vouli TV