Τα κυριότερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πύρρειο νίκη του Ερντογάν, παρόλες τις θριαμβολογίες του για ιστορική αλλαγή.
Παρά τους πανηγυρισμούς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πως η Τουρκία είναι διχασμένη.
Σε τρεις μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη επικράτησε το «Όχι».
Αναλυτές κάνουν λόγο για την πρώτη πολιτική ήττα στην πολιτική του ιστορία του Ερντογάν και απομένει να διαφανεί αν θα υπάρξει αμφισβήτησή του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Γιατί όμως μιλάνε για ήττα από την στιγμή που κέρδισε – έστω και οριακά -το δημοψήφισμα;
Τα τρία κόμματα που δήλωσαν ότι στηρίζουν φανερά το «Ναι» (ΑΚΡ, ΜΗΡ και ΒΒΡ) στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 είχαν πάρει ποσοστό που άγγιζε το 65%, που σημαίνει απώλειες 14% από τα αποτελέσματα του ΝΑΙ.
Έχασε την Κωνσταντινούπολη όπου το μέτωπο του «Ναι» είχε πάρει 57,7% και τώρα έπεσε κάτω από 50%, με το «Όχι» να υπερισχύει.
Έχασε όλους του νομούς της Θράκης, όλους τους παράλιους νομούς του Αιγαίου και όλους του παράλιους νομούς της ανατολικής Μεσογείου.
Έχασε δύο παράλιους νομούς του Ευξείνου Πόντου Ζογκουλντάκ, Άρτβιν, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Έχασε σχεδόν όλους τους νομούς που κατοικούνται από Κούρδους.
Ενισχυτικό της άποψης περί μεγάλης ήττας, είναι το γεγονός ότι είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, και είχε όλα τα μέσα του κράτους και της κυβέρνησης στα χέρια του και τα χρησιμοποίησε υπέρ του «Ναι». Οι καταγγελίες περί εκτεταμένης καλπονοθείας βουίζουν σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, γεγονός που υποχρεώσε τον Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις να μιλήσει “για τετελεσμένα γεγονότα και σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα”. Αν προστεθεί στα παραπάνω και την απίστευτη δαπάνη για την προεκλογική εκστρατεία του ΝΑΙ που άγγιξε το 1 δις δολάρια, δημιουργούν μια στέρεη βάση αναμονής για την επόμενη μέρα.
Comments are closed for this post.