Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

30 Χρόνια Πορείας και Προσφοράς – Επετειακή Εκδήλωση του Κινήματος

Avatar photo

Published

on

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από την ίδρυσή του, το κίνημα διοργανώνει επετειακή εκδήλωση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 16:30, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, σηματοδοτώντας μια πορεία 30 χρόνων αγώνων, παρεμβάσεων και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς.

Η εκδήλωση αποτελεί σταθμό στην ιστορική διαδρομή του κινήματος, το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες διατηρεί σταθερή παρουσία στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, επιλέγοντας – όπως υπογραμμίζεται – να βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της κοινωνίας και στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και δημόσιες παρεμβάσεις, το κίνημα έχει καταγράψει τη δική του συμβολή σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τον δημόσιο διάλογο.

Η επετειακή εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία αναστοχασμού για τη διαδρομή των 30 χρόνων, αλλά και αφετηρία για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε μέλη, φίλους και υποστηρικτές να τιμήσουν συλλογικά την πορεία και τις αξίες που καθόρισαν την ταυτότητα και τη δράση του κινήματος.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική στιγμή. Οι διοργανωτές καλούν το κοινό να δώσει το «παρών» στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 16:30, προκειμένου να γιορταστεί από κοινού μια τριακονταετής διαδρομή γεμάτη αγώνα, συνέπεια και κοινωνική ευθύνη.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: Εκδήλωση για τα 30 Χρόνια στο Παλλάς

Avatar photo

Published

on

Τριάντα χρόνια παρουσίας για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Επετειακή εκδήλωση στο Παλλάς

Τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του συμπληρώνει φέτος το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σηματοδοτώντας μια πορεία που, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, συνδέθηκε με αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα και ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή την επέτειο, το Κίνημα διοργανώνει επετειακή εκδήλωση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 16:30, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, καλώντας μέλη, φίλους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να δώσουν το «παρών» σε μια συμβολική συνάντηση αποτίμησης και προοπτικής.

Στην πρόσκλησή του, το Κίνημα κάνει λόγο για «μια διαδρομή 30 χρόνων αγώνα, παρεμβάσεων και προσφοράς», τονίζοντας ότι παραμένει «στη σωστή πλευρά της κοινωνίας και της ιστορίας». Η εκδήλωση αναμένεται να περιλαμβάνει αναδρομή στους βασικούς σταθμούς της πολιτικής του πορείας, καθώς και αναφορές στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα κοινωνικά ζητήματα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί τον κύριο εκφραστή της οργανωμένης πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο. Έχει διαχρονική παρουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα κλιματικής κρίσης, προστασίας φυσικών πόρων, κοινωνικής δικαιοσύνης και θεσμικής διαφάνειας.

Η πρόσκληση για την επετειακή εκδήλωση είναι ανοικτή προς όλους, σε μια συγκυρία κατά την οποία τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα επανέρχονται δυναμικά στην πολιτική ατζέντα.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η παιδεία μας είναι το στιβαρό θεμέλιο για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού

Avatar photo

Published

on

«Η παιδεία μας είναι το στιβαρό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού» είπε ο Πρόεδρος της Δημικρατίας

Την υποχρέωση «να αντλήσουμε διδάγματα» από την προσφορά και τη δράση του πρώτου Υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «η παιδεία μας είναι το στιβαρό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε το βράδυ της Τετάρτης, 25 Φεβρουαρίου 2026, σε εκδήλωση της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή», με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Κύκκου Α΄ στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στη διαδρομή και τη συμβολή του τιμώμενου, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι για τον Σπυριδάκι «το σχολείο δεν ήταν μόνο χώρος μετάδοσης γνώσεως, αλλά πνευματικό φυτώριο για τη διάπλαση ολοκληρωμένων ανθρώπων», προσθέτοντας ότι στη βάση αυτής της αντίληψης «έβλεπε τη διεύρυνση του πνεύματος ιδιαίτερα των νέων, ως απαραίτητη διαδικασία για την εθνική επιβίωση της πατρίδας μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα «έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στον τόπο μας», υποδεικνύοντας πως «ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της μόρφωσης, ώστε τα εκπαιδευτήριά μας να γίνουν χώροι διάπλασης ανθρώπων με αυτογνωσία και με κριτική σκέψη».

Ο Πρόεδρος ανέφερε, ακόμη, ότι «αυτό το δικό του κληροδότημα αποτελεί για τη δική μας διακυβέρνηση και δική μας επιδίωξη», συνδέοντας τον στόχο με τη συνολικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Πολιτείας.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στον εκπαιδευτικό κόσμο, επανέλαβε πως «αναβαθμίζοντας ποιοτικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, καλλιεργώντας πολίτες που διακρίνονται από σεβασμό, ευθύνη, κοινωνική ευαισθησία και δημοκρατικό ήθος, διαφυλάττουμε μαζί την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, και το μέλλον μας σε αυτή τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «επενδύουμε στην ιστορική μας συνέχεια, την εθνική μας επιβίωση, την απελευθέρωση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις υπήρξε «ο θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας στη μικρή μας πατρίδα» και «από τις πλέον εμπνευσμένες μορφές της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού». Είπε, ακόμη, πως «χωρίς το παραμικρό ίχνος φανατισμού και μισαλλοδοξίας» φρόντιζε να μεταδώσει στους μαθητές του «την πίστη στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη», ενώ υπογράμμισε ότι «ήθελε το σχολείο να αναδεικνύει σκεπτόμενους και συνειδητοποιημένους πολίτες».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή», Δημήτρης Ταλιαδώρος, χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι «μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της ελληνικής παιδείας της Κύπρου», αναφέρθηκε στη διαδρομή του ως διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ως πρώτου προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και ως πρώτου Υπουργού Παιδείας, σημειώνοντας ότι η έγνοιά του ήταν «η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι, «η ιστορική μνήμη είναι πυξίδα για το μέλλον» και πως η ιστορία «γράφεται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα συγγράμματα ανθρώπων των γραμμάτων», υπογραμμίζοντας ότι ο Σπυριδάκις υπηρέτησε την παιδεία και την ιστορική έρευνα ως «αποστολή εθνικής και πνευματικής ευθύνης», ενώ επισήμανε ότι «μόνο με τον αγώνα θα αντικρίσουμε την ημέρα της δικαίωσης και της απελευθέρωσης της Κύπρου».

Στο πλαίσιο του φιλολογικού μνημοσύνου, προβλήθηκε αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι, δημιουργία της Παντελίτσας Κωνσταντίνου, ενώ ακολούθησε η επίδοση τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του, την οποία παρέλαβε ο υιός του, Ανδρέας Σπυριδάκις, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Σπυριδάκις ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αναφέροντας καταληκτικά ότι ο πατέρας του έζησε και πέθανε με τη φράση που έλεγε πάντα «Ελλάδα, το όνειρό μου και η γραφή μου».

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, καλλιτεχνικό μέρος με τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα του Λυκείου Κύκκου Α΄ υπό τη διδασκαλία της καθηγήτριας Μουσικής Μαρίας Αγρότη, παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Σχήμα του σχολείου και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia