Σε πολιτική καταιγίδα εν μέσω 15 Αυγούστου εξελίχθηκε η συζήτηση για τα Debates των υποψηφίων προέδρων. Πυροδοτήθηκε με την ανακοίνωση του ΡΙΚ για το πρόγραμμα των Debates του Σεπτέμβρη χωρίς την παρουσία Νίκου Χριστοδουλίδη (ΝΧ) που επικαλέστηκε βεβαρυμμένο πρόγραμμα για τη μη συμμετοχή του. Ακολούθησε  βροχή ανακοινώσεων από όλα τα επιτελεία και πολλαπλή κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ.  Ποίκιλες υπήρξαν και οι αντιδράσεις. Χαρακτηριστικοί και οι τίτλοι των ΜΜΕ:  «Φοβάται τα Debate o NX”, “Στο αέρα τα Debate ο ΝΧ» «Φυγομαχεί ο ΝΧ» , «Προσβάλει την Κοινωνία ο ΝΧ»

Η αντίδραση του επιτελείου του ΝΧ ήταν αποσπασματική. Αρχικά είπε ότι θα συμμετέχει, άλλα  μετά το Σεπτέμβρη. Ακολούθως ότι θα συμμετέχει σε ένα Debate τον Οκτώβριο. Μετά έκανε επίθεση στο ΡΙΚ για παρέμβαση στο προεκλογικό αγώνα. Τέλος με δήλωση του από τη Φύτη της Πάφου και απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από όλους εναντίον του, ο ΝΧ είπε πως τους αφήνει στη κρίση του λαού.

Εδώ μπαίνουν τα εξής ερωτήματα:

  1. Φοβάται όντως ο ΝΧ τα Debates και θέλει να τα αποφύγει όσο το δυνατόν;
  2. Θεωρεί ο ΝΧ ότι τα debates θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση και θα του χαλάσουν την εικόνα;
  3. Είναι το ισχυρό του όπλο του Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ) τα  Debates;
  4. Υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από τη βιασύνη του ΡΙΚ που έσπευσε μήνες πριν τις εκλογές να διοργανώσει Debates και μάλιστα χωρίς τα ιδιωτικά ΜΜΕ;
  5. Ο ΝΧ θεωρεί ότι το ΡΙΚ επιχείρησε να του στήσει παγίδα με οδηγίες ΑΝ παρασύροντας σε πρόωρα Debates;
  6. Τα ιδιωτικά ΜΜΕ θα μπουν στη αντεπίθεση διοργανώνοντας τα δικά τους Debates χωρίς το ΡΙΚ;
  7. Πόσο πραγματικά επηρεάζουν τα Debates την άποψη των ψηφοφόρων και μπορούν να διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα;

Η σημερινή εικόνα από Δημοσκοπήσεις και Debates

Από τις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις διαμορφώνεται ήδη μία εικόνα αναφορικά με τα Debates και τις δημοσκοπήσεις . Ο ΝΧ έχει  δημοσκοπικό προβάδισμα με διπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο και τρίτο. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης (ΑΜ) δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την είσοδο τους στο Β’ γύρο. Ο ΝΧ είναι ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτικός. Αντλεί στήριξη από διάφορους και ετεροκλήτους χώρους για διαφορετικούς λογούς.

Όσο ο ΝΧ εκτίθεται σε δημόσιο διάλογο, τόσο περισσότερες  πιθανότητες υπάρχουν να δυσαρεστήσει μέρος του πολιτικού  ακροατήριου. Επίσης αυξάνεται και ο κίνδυνος λάθους που θα του προκαλέσει ζημιά.  Άρα όσο λιγότερες αντιπαραθέσεις στη δημόσια σφαίρα λόγω Debates, τόσο το καλύτερο για ΝΧ που αρκείται στη διατήρηση του σοβαρού προβαδίσματος που έχει από τους άλλους 2 κύριους αντιπάλους του. ΑΝ και ΑΜ από την άλλη επιδιώκουν συσπείρωση κομμάτων που τους στηρίζουν ώστε να καλύψουν τη διαφορά από τον ΝΧ αλλά και να περάσουν στον Β’ γύρο. Τους βολεύει η δημόσια συζήτηση  και αντιπαράθεση και την επιζητούν. Αυτό ισχύει ειδικά για τον ΑΝ λόγω της μακράς εμπειρίας του στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.  Τα Debates είναι το γήπεδο του. Έχει την αίσθηση ότι παίζει εντός έδρας. Αντίθετα ο ΝΧ,  αν και έμπειρος στο τηλεοπτικό φακό, δεν έχει εμπειρία από Debates. Συνήθιζε κυρίως σε συνεντεύξεις όπου εμφανιζόταν μόνος του ως ΥΠΕΞ χωρίς αντιπαράθεση με κάποιο πολιτικό αντίπαλο. Εξάλλου  εκ φύσεως ο ΝΧ δεν είναι συγκρουσιακός. Σε αντίθεση ο ΑΝ αναδείχθηκε πολιτικά μέσα από πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το γήπεδο του καθενός

Συνεπώς ο Αβέρωφ επιζητεί να παίξει εντός έδρας, στα debates, σε ένα πεδίο που νιώθει ισχυρός για  να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΝΧ και να του προξενήσει ζημιά αν τα καταφέρει. Ο ΝΧ προτιμά το πεδίο των άμεσων επαφών με τον κόσμο λόγω του συμπαθητικού επικοινωνιακού προφίλ του. Την πολιτική συμπάθεια που απολαμβάνει θέλει να  την εξαργυρώσει σε πρόθεσή ψήφου με τις τετ α τετ γνωριμίες σε συγκεντρώσεις. Ο ΑΜ από τη πλευρά του χρειάζεται και τα δυο και επιδιώκει και τα δυο. Άρα ο ΑΝ επιζητά  Debates  για να κερδίζει στα σημεία, ο ΝΧ  προτιμά  να τα αποφύγει όσο μπορεί και να δώσει έμφαση στις περιοδείες. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τίποτε δεν έχουν να χάσουν από τα  Debates.

Τα debates μέσω ΡΙΚ και οι συνέπειες τους

Με βάση τα πιο πάνω, και με αφορμή μια δημόσια πρόσκληση του Κολοκασίδη αρχές καλοκαιριού, έρχεται αίφνης η πρόταση του ΡΙΚ για Debates. Πήγαν τα επιτελεία για να συζητήσουν τους όρους. Τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν προλάβαν την κίνηση του ΡΙΚ.  Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμφώνησαν. Έγινε το πρώτο Debate. Ο Αβέρωφ αναθάρρησε. Κέρδισε εντυπώσεις. Ο ΝΧ έδειξε αιφνιδιασμένος και ο ΑΜ παρουσιάστηκε απρόσμενα δυναμικός. Οι οπαδοί του ΑΝ πανηγύρισαν για το δικό τους. Οι σύντροφοι εξεπλάγησαν θετικά από τις επιθέσεις του ΑΜ προς τον ΝΧ. Κάποιοι θεωρήσαν βάσιμα ότι ο πραγματικός νικητής του Debate ήταν ο Αναστασιάδης που έμεινε στο απυρόβλητο.  Το επιτελείο ΝΧ  συνειδητοποίησε ότι τα Debates δεν έχουν  να προσδώσουν  στο ΝΧ κάτι  επιπρόσθετο από αυτό του που ήδη απολαμβάνει. Παράλληλα έχει ανοίξει η όρεξη του ΑΝ για Debates. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Αλήθεια» – σε αντίθεση με άλλες δημοσκοπήσεις- έδειξε κάμψη του ΝΧ κάτω από 30% κάτι που αποδόθηκε στο πρώτο Debate

Το ΡΙΚ με υπέρμετρη σπουδή – ασυνήθιστη για αρχές Αυγούστου – έσπευσε να ανακοινώσει το πρόγραμμα των Debates του  Σεπτεμβρίου. Και εδώ αρχίζει  το έναυσμα για το Debate… για τα Debates.

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ φαίνονται να συντονίζονται για δικά τους Debates  χωρίς το ΡΙΚ για να του αφαιρέσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Θα κάνουν ζημιά τα Debates στο Χριστοδουλίδη;  Θα δώσουν πόντους σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη; Μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα των δημοσκοπήσεων?

Οι πρώτες απαντήσεις για όλα αυτά θα δοθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

 

Άρης Ζαχαρία Μεσαρίτης 

Vouli TV