Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προ ημερών διαβιβάσει έγγραφο για την εγκαθίδρυσή του προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Μόλις διαβιβασθούν τα σχόλια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα τα αξιολογήσει και θα προχωρήσει στη δημιουργία του ΣΕΑ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η ανάγκη δημιουργίας αυτού του Συμβουλίου ήταν διαχρονική ανάγκη. «Η καθημερινή εμπειρία της διακυβέρνησης στην Κύπρο, εδώ και πολλά χρόνια, καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο και συστηματικότερο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και αρχών, που εμπλέκονται σε ζητήματα ασφάλειας, με την ευρεία έννοια της, και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Από αυτόν το συντονισμό και από την συλλογική σκέψη και εργασία των εμπλεκομένων με τα θέματα της ασφάλειας, περιλαμβανομένης της άμυνας, και της εξωτερικής πολιτικής προκύπτει ότι η συγκροτημένη και τεκμηριωμένη γνώμη ενός σώματος το οποίο θα μελετά, ως εκ της αποστολής του, συστηματικά, σε συνεχή βάση και σε βάθος τα πιο πάνω πολυδιάστατα θέματα, είναι πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο στον Αρχηγό του Κράτους και γενικά στην εκτελεστική εξουσία, στο σύνολο της, στην διαμόρφωση των σχετικών εθνικών στρατηγικών καθώς και των επιμέρους πολιτικών προς υλοποίησή τους».

Οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ

⦁    Θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό και το Εθνικό Συμβούλιο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής καθώς και της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.

⦁    Θα αναλύει και σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας και θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών και όλων των άλλων κρατικών πολιτικών αποφάσεων.

⦁    Θα συντονίζει σε συνεχή βάση, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί τα αρμόδια όργανα του Κράτους τα οποία καταπιάνονται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

⦁    Θα αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με όμοια σώματα άλλων χωρών.

⦁    Θα υποβάλλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατηρήσεις, εισηγήσεις ή και εναλλακτικές προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητας του ΣΕΑ.

⦁    Είναι υπόλογο αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ΣΕΑ πρέπει να έχει την ικανότητα και τα εχέγγυα να  παράγει σκέψη, ιδέες καθώς και εισηγήσεις και προτάσεις με πρακτική αξία σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας. Περαιτέρω, πρέπει να έχει την ικανότητα να διαγιγνώσκει υπάρχουσες και να προβλέπει μελλοντικές ανάγκες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του. Ακόμη, πρέπει να μπορεί να μεριμνά για την ανάθεση μελετών και ερευνών σε επίλεκτους μελετητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες για θέματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Το ΣΕΑ θα τελεί υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Θα είναι και ο διοικητής της ΚΥΠ

Η δομή του ΣΕΑ  θα αποτελεί αυτοτελή διοικητική μονάδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Της διοικητικής μονάδας τους ΣΕΑ θα προΐσταται ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που διορίζεται προς τούτο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Νοείται ότι τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΕΑ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα είναι ο Διοικητής της ΚΥΠ.

Ο αρχικός σχεδιασμός για της σύνθεση του Συμβουλίου  έχει ως εξής:

⦁    Πρόεδρος της Δημοκρατίας

⦁    Υπουργός Εξωτερικών

⦁    Υπουργός Άμυνας

⦁    Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

⦁    Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

⦁    Διοικητής ΚΥΠ

⦁    Αρχηγός ΓΕΕΦ

⦁    Αρχηγός της Αστυνομίας

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή