Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτσι βλέπουν το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς

Published

on

«Καλή διάθεση» από κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς δήλωσε ότι διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο που διευρύνει σημαντικά την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών καθώς και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το ότι στην περίμετρο δανείων περιλαμβάνονται τα τερματισμένα δάνεια και δάνεια που σχετίζονται με επαγγελματική στέγη, καθώς και το κριτήριο επιλεξιμότητας που αφορά στο ύψος της αρχικής πιστωτικής διευκόλυνσης (και όχι το τρέχων υπόλοιπο του δανείου) μέχρι €350.000.

Το νομοσχέδιο διευρύνει την περίμετρο των δανείων για τα οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να εξετάζει παράπονα ή να διορίσει μεσολαβητή.

Πλέον, πέραν των τραπεζικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνονται και τα δάνεια που βρίσκονται στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τα δάνεια που εξασφαλίζονται από επαγγελματική στέγη. Για τα τερματισμένα δάνεια πλέον θα δίνεται ευκαιρία έξι μηνών σε δανειολήπτη και πιστωτή να βρουν μια συναινετική λύση. Το κριτήριο επιλεξιμότητας για το ύψος των πιστωτικών διευκολύνσεων είναι το αρχικό υπόλοιπο του δανείου ύψους μέχρι €350.000

Τα κόμματα της συμπολίτευσης χαιρέτισαν το νομοσχέδιο. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ οι Οικολόγοι επιμένουν στο αναφαίρετο δικαίωμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το νομοσχέδιο ισορροπεί σε μια σωστή βάση και δίνει διεξόδους, ενώ σημείωσε ότι οι επιμέρους παρατηρήσεις που εκφράστηκαν θα εξεταστούν.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρχει μια κατάληξη σε αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου», ανέφερε προσθέτοντας ότι από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Τόσο στις δηλώσεις του όσο και ενώπιον της επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομιών αναφέρθηκε στη συμπερίληψη τερματισμένων δανείων λέγοντας ότι υπάρχουν παρά πολλά παράπονα από δανειολήπτες ότι δεν είχε γίνει δυνατό να βρεθεί μια συναινετική λύση. «Δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία σε αυτούς που έχουν τερματισμένα δάνεια μέσα σε έξι μήνες να υποβάλουν αίτηση στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο» για εξεύρεση λύσης τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυτό δεν γίνει εφικτό υπάρχει ο δρόμος της δικαστικής διαδικασίας.

Πάντως, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τις επισημάνσεις που εκφράζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τρόικα αλλά και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι «απαιτούν να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για τις εκποιήσεις διαφορετικά είναι δυνατόν να προκύψουν δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία μας».

Εκ μέρους της ΚΤΚ, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρίσεων, είπε ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και ότι οι πρόνοιες του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αύξηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Λέγοντας ότι έξι από τα οκτώ σχόλια της ΚΤΚ έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις που αφορούν στο θέμα του μέγιστου ποσού των επιλέξιμων δανείων όσον αφορά την αγοραία αξία της επαγγελματικής στέγης, αλλά και για την συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων.

«Δεν είμαστε δογματικοί αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί η περίμετρος», είπε αναφερόμενος στα τερματισμένα δάνεια.

Σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των τερματισμένων δανείων παρουσιάζει καθυστερήσεις πέντε ή επτά ετών, ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε πως «δίνοντας μία τρίτη και τέταρτη ευκαιρία δημιουργείται κουλτούρα ότι πάντα θα υπάρχει η τρίτη και η τέταρτη ευκαιρία. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, αλλά επειδή υπάρχει μια πραγματικότητα για την κουλτούρα αποπληρωμής πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη περίμετρος».

Ο Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης, ανέφερε μεν πως το νομοσχέδιο είναι προς την κατεύθυνση, εκφράζοντας δε προβληματισμό επί τριών σημείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την συμπερίληψη επαγγελματικής στέγης χωρίς να τεθεί ανώτατο όριο στις αξίες, αφού το κριτήριο επιλεξιμότητας συνδέεται με το αρχικό ποσό του δανείου, τη συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε δικαστικές διαδικασίες, αλλά και για την πρόνοια ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να υποβάλει πρόταση αναδιάρθρωσης.

Αν και παρουσιάστηκαν θετικοί ως προς το νομοσχέδιο, τόσο ο Διευθυντής της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ όσο και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων Ανθή Εξαδάκτυλου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμπερίληψη της επαγγελματικής στέγης και των τερματισμένων δανείων.

Το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις είπε πως ως θέση αρχής είναι υπέρ της ενίσχυσης των εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών και της ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ρητή πρόνοια για αναστολή της εκποίησης μέχρι την εξέταση του παραπόνου.

Εκπρόσωπος του κινήματος κατά της ασυδοσίας των τραπεζών εξέφρασε τη διαφωνία του με την οροφή των €350.000 της αξίας της αρχικής διευκόλυνσης, αλλά και στο ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν μπορεί να παρέμβει όταν μια υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης διερωτήθηκε για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών επί των επιφυλάξεων της ΚΤΚ, ενώ όπως και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε ερωτηματικά για το ύψος των δανείων που θα περιληφθούν στην περίμετρο. Η Σάββια Ορφανίδου διερωτήθηκε αν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αναμενόμενο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Απαντώντας ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να ενισχύσει το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για ό,τι χρειαστεί, ενώ απαντώντας στις επιφυλάξεις για την συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων είπε ότι αυτό έγινε διότι υπάρχουν παράπονα ότι δεν εφαρμόστηκε ο Κώδικας της ΚΤΚ.  «Για αυτό είπαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Αν ενοχλεί πολλούς να το αφαιρέσουμε», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε ερωτηματικά για τον όγκο των τερματισμών δανείων, ενώ ο Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε γιατί να μην παραπέμπει το ίδιο το Δικαστήριο μια διαφορά για εξώδικη διευθέτηση για περίοδο δύο μηνών με αναστολή της εκποίησης, και αν στη συνέχεα δεν εξευρεθεί διευθέτηση η υπόθεση να επιστρέφει στο Δικαστήριο. Εξάλλου, ο Ανδρέας Καυκαλιάς διερωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό απαντά τους προβληματισμούς αν δίνεται μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ και επιλύεται το θέμα του πραγματικού υπολοίπου.

Πάντως σε δήλωση που εξέδωσε ο κ. Δαμιανού είπε το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα και εξέφρασε ικανοποίηση ότι ο ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμος να συζητήσει εμπλουτισμό του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της επιτροπής και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου καλωσόρισε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπατριωτών μας» μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι λύνεται εν μια νυχτί το πρόβλημα των ΜΕΔ, όμως είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ένα βήμα που θα λύσει για χιλιάδες συμπατριωτών μας προβλήματα που φαινόντουσαν ανυπέρβλητα μέχρι σήμερα», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα εξετάζει υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες και πρόσθεσε ότι εισήγηση του κόμματος είναι και η συμπερίληψη των αγροτεμαχίων.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι μετά την απόρριψη της πρότασης νόμου για απρόσκοπτη προσφυγή των δανειοληπτών στο Δικαστήριο ο,τιδήποτε θα είναι υποδεέστερο. Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου βασίζονται στην συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να δηλώνει ότι στόχος είναι η προώθηση του στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για την διακοπή των Χριστουγέννων.

Αυξημένη λογοδοσία και διαφάνεια

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, το νομοσχέδιο βασίζεται στην φιλοσοφία ότι με αυξημένες αρμοδιότητες είναι αναγκαίο να υπάρξει αυξημένη λογοδοσία.

Προωθείται η αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα που θα είναι επταμελές με 3 εκπρόσωπους Υπουργείων, δύο από το Υπουργείο Οικονομικών και ένα από το Υπουργείο Εμπορίου, 3 εκπρόσωπους του χρηματοοικονομικού τομέα και 1 εκπρόσωπο του συνδέσμου καταναλωτών

Προωθείται ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ΔΣ και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με το ΔΣ να εκδίδει οδηγίες για διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, ενώ η αρμοδιότητα για τα παράπονα και διορισμό μεσολαβητή διατηρείται στον Επίτροπο και Βοηθό Επίτροπο.

Πλέον θα υποβάλλεται έκθεση προς τον Υπουργό κάθε έξι μήνες. Εξάλλου καθήκοντα εξέτασης παραπόνων ορίζονται και για τον Βοηθό Επίτροπο μέχρις ενός ποσού δανείων τα οποία θα καθορίζονται από το ΔΣ του Φορέα.

Πηγή: INB

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia